Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Temsilcisi Alexander Winterstein, bugün öğle saatlerinde Brüksel’de yaptığı bilgilendirme açıklamalarında, Crans Montana’daki Konferansın tamamlanmasından sonra, AB’nin, gelecekteki Kıbrıs sorunun çözüm için her türlü girişimi desteklemeye hazır olduğunu söyledi.

KHA tarafından dün geceki sonuçları değerlendirmesi istenilen Temsilci, “Gördüğünüz gibi, Crans Montana’da Kıbrıs’la ilgili Konferans anlaşma başarılmadan kapandı. 10 günlük yoğun çalışmalara rağmen, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, geriye kalan farklılıkların, şu anda bir anlaşmaya varılamayacak kadar çok büyük olduğu sonucuna vardı. AB, bildiğinizi gibi, süreci hem teknik hem de siyasi düzeyde desteklemekteydi, gelecekte yaşayabilir bir sonuca varılması yönünde her iki tarafı desteklemeye bağlı kalıyoruz” dedi.   

Üzerinde anlaşmaya varılamayan noktaları değerlendirmeye davet edilen Winterstein, Genel Sekreterin sonuçlarına yönlendirme yaparak, Konferansın BM Genel Sekreterinin bir girişi olduğunu hatırlattı. Ayrıca Başkan J.C.Juncker’in Kıbrıs’ı ziyareti sırasında, Kıbrıs’ın kendisi için bir öncelik olduğu konusunda yaptığı konuşmayı hatırlattı. Temsilci bu anlamda, Crans Montana’nın son bir fırsat olmadığını söyleyerek, yakın bir gelecekte başka girişimleri de ihtimal dışı bırakmadığını vurguladı.   

Winterstein, güvenlik ve garantiler başlıklarının zor ve duyarlı konular olduğunu kabul ederek, sürecin Genel Sekreterin himayesi altında gerçekleştirildiğini ve Avrupa Komisyonunun bunu desteklemeye bağlı kaldığını kaydetti. Son olarak, G20 çerçevesinde, Erdoğan – Juncker arasında hiçbir görüşmeyi teyit etmedi.


(Kıbrıs Haber Ajansı)

Editör: TE Bilisim