Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Cenevre’deki temaslarını tamamlamasının ardından yurda döndü.

Cenevre’de hafta boyunca yapılan Kıbrıs müzakerelerine ve garantör ülkelerin temsilcilerinin de yer aldığı Beşli Kıbrıs Konferansı’na katılan Cumhurbaşkanı Akıncı ve beraberindeki heyetle birlikte Cenevre’deki Kıbrıs’la ilgili toplantı izleyen basın mensupları da yurda döndü.

Cumhurbaşkanı Akıncı Ercan Havalimanında basına açıklama yaparak, Cenevre’deki temasları değerlendirdi.

Akıncı, “Ocak ayı sonunda Kıbrıs konferansının devam etmesi kuvvetle muhtemeldir” dedi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, 5’li Kıbrıs Konferansı’na ara verildiğini vurgulayarak, “ya çözümle bitecek ya da başarısızlıkla sonuçlanacak” ifadelerini kullandı.

İhtiyatlı iyimserliğinin devam ettiğini kaydeden Cumhurbaşkanı, tarafların paralel masalarda eş zamanlı sonuca gitmeye çalışacaklarını anlattı.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Cenevre’de tarihi bir fırsat bulunduğunu ve bu aşamaya kadar getirilen bu fırsatın başarısızlıkla sonuçlanmaması gerektiğini söyledi.

Akıncı, Cenevre’deki Konferansa verilen aranın “Konferans bitti, süreç sonuçsuz kaldı” şeklinde değerlendirmenin yanlış olacağını belirtti.
Mustafa Akıncı, 18 Ocak’ta yapılacak çalışmaların ardından tarafları menun edebilecek bir çıkış yolu bulunabileceğini ifade etti..

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı BM Genel Merkezinde düzenlediği basın toplantısında, “Konferansa ara verilmesi, sürecin yıkılması anlamına gelmez. Peşin yargılara varılmamalı. Farklı duygularla yaklaşanlar varsa, bunu şimdiden peşin bir hükümle yargılayamayız diye düşünüyorum. İyi niyetle bu süreci götürelim”diye konuştu.
Akıncı, 18 Ocakta teknik düzeyde sürecin devam edeceğini belirterek, “belirlenen bir tarih var, ucu açık bir süreçten bahsetmiyoruz”dedi.
Cumhurbaşkanı, Yunanistan’ın daha fazla teknik çalışma yapabilmek adına ara vermek istediğini belirterek, kendilerinin de bu karar saygı gösterdiklerini söyledi.

Akıncı, “süreç bugün devam etseydi daha iyi olurdu. Bu açık ve nettir. 18 Ocak’a bırakılması bizim tercihimiz değildi. Ancak bu gibi konferanslar konsensusa göre ilerler. Burada süreci bozan Yunanistan’ın tavrı oldu. Biz bu talebe anlayış gösterdik.”diye konuştu..

Konuşmasında BM tarafından yapılan açıklamaya da değinen Akıncı, BM’nin tüm tarafların Kıbrıs’ta çözümü desteklediğinin belirterek, bir an önce çözüme ulaşılmasının beklendiğinin ifade edildiğini söyledi.
Akıncı, “Burada aslolan 50 yıllık bu soruna, her iki toplumu da memnun edecek bir çözüm bulmaktır.”dedi

Cumhurbaşkanı Akıncı, müzakerelerin verilen kısa arada, Kıbrıs’ta nasıl devam edeceğinin henüz belli olmadığını ifade ederek, “Sosyal olarak da bir araya gelebiliz. Ancak teknik anlamda da yapılması gereken çalışmalar var. Bu konuda henüz bir kurgu yapılmış değil” diye konuştu.

Akıncı, dönüşümlü başkanlık konusu ile ilgili olarak sorulan bir soruya ise, bu konunun Kıbrıslı Türklerin siyasal eşitlik anlamında olmazsa olmazı olduğunu söyledi.

Akıncı, “Böyle bir husus eğer bir anlaşma metninde yoksa, ben bunu referandumda Kıbrıs Türk halkının onayına sunulacak bir metin olarak görmem, altına imzamı da atmam” dedi.

Güvenlik ve garantiler konusunun bu Konferans’ın ana teması olduğunu anımsatan Cumhurbaşkanı Akıncı, 18 Ocak’ta yapılacak çalışmaların ardından tarafları menun edebilecek bir çıkış yolu bulunabileceğini ve bu çalışmaya fırsat verilmesi gerektiğini söyledi.

Editör: TE Bilisim