Hayvan hastalıklarıyla mücadele konusunda hazırlanan kapsamlı projenin değerlendirilmesi çerçevesinde, geçtiğimiz gün Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanlığı’nda yürütme komitesi toplantısı gerçekleştirildi. Proje kapsamında ilk olarak hayvan varlığının kayıt altına alınması ve mevcut hastalıkların tespiti amacıyla, ülke genelinde çiftliklerde kontroller yapılacak. Çalışma hakkında bilgi veren Veteriner Dairesi Müdürü Ramadan Gökşan, çalışmanın gıda güvenliği açısından önemine vurgu yaparak, ülkede hayvan sağlığının temin edilmesiyle, gıda güvenliğinin sağlanmasında önemli bir adım atılmış olacağını söyledi.

HAYVAN VARLIĞI KAYIT ALTINA ALINACAK VE HASTALIKLAR TESPİT EDİLECEK
Geçtiğimiz gün Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanlığı’nda gerçekleştirilen toplantıya projenin paydaşları olan AB Destek Ofisi ve Başbakanlık AB Koordinasyon Merkezi yetkilileri, proje uzmanları, Veteriner Dairesi’nden hekimler, Kaza Veteriner Daireleri sorumluları, Kıbrıs Türk Veteriner Hekimler Birliği üyeleri, Yakın Doğu Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı, bazı çiftçi ve üretici birliklerinden temsilciler katılarak katkı koydu. Toplantıda, “Hayvan Hastalıklarıyla Mücadele” projesinde atılacak adımlar değerlendirildi. Bu çerçevede Veteriner Dairesi önümüzdeki aylarda Kuzey Kıbrıs’ın tamamındaki çiftliklerde kontroller başlatacak. Hayvan hastalıkları ile mücadelede önemli bir unsur olan hayvan varlığının tamamının kayıt altına alınmasına katkı koyacak olan projenin sonraki aşaması olan hayvan hastalıklarının tespiti için numune alımı hazırlıkları da Veteriner Dairesi bünyesinde başlatıldı.

HAYVAN SAĞLIĞI, GIDA GÜVENLİĞİ VE HALK SAĞLIĞI TEMİNİ AMACIYLA ÇALIŞMALAR BAŞLIYOR
Çalışmalar hakkında bilgi veren Veteriner Dairesi Müdürü Ramadan Gökşan, Veteriner Dairesi’nin, hayvan sağlığı sayesinde gıda güvenliği ve halk sağlığı adına önemli bir ivme yakalamış olacağını ifade etti. Gökşan, hayvan hastalıklarının yok edilmesi sayesinde et ve et ürünleri ile süt ve süt ürünlerinde kalitenin artacağını belirtti. Gökşan; “Hastalıkların yok edilmesi ülkemiz adına oldukça faydalı sonuçlar yaratacak. Hayvan sağlığının temin edilmesi sayesinde, gıda güvenliği ve halk sağlığını da temin etmiş olacağız. Başlattığımız çalışmalarımız elbette ki hellim ihracatı sürecine de katkı koyacak. AB normlarında ihraç yapabilmek ve halkımıza sağlıklı ürün verebilmek için çalışmalarımızın öneminin farkındayız.” diyerek tüm üreticileri ve halkı sürece destek vermeye çağırdı. Veteriner hekimler ile tüm üreticilerin işbirliği halinde çalışmasının önemine değinen Gökşan, hayvan kayıt ve numune alımı aşamasında kendilerine destek verilmesinin üreticilere de çok yararlı doğrudan sonuçları olacağını vurguladı.
 
Editör: TE Bilisim