KIBRIS TİME-ÖZEL

UBP GENEL BAŞKANI HÜSEYİN ÖZGÜRGÜN
Yorgancıoğlu hükümeti bu konuda da sınıfta kalmıştır. Türkiye Cumhuriyeti devletinin Vakıf eserlerinin yurtiçinde ve yurtdışındaki bakımı, korunması ve restorasyonları ile ilgili mevzuatının bilinmesine rağmen Özkan bey Müteahhitlerimizi yanıltmıştır. Konu, TC - KKTC ilişkilerini olumsuz yönde etkilemiş, TC’nin ilgili bakanını açıklama yapmak zorunda bırakmıştır.
Özkan bey sonradan çark ederek, Vakıflar İdaresi yönetim kurulunu suçlamış ve Vakıflar İdaresi başkanlığını istifa etme noktasına getirmiştir. Başbakan ve Vakıflar İdaresi kamuoyu önünde birbirlerini karşılıklı suçlamıştır. Vakıflar gibi hassas bir konu üzerinde bu denli tartışmalar yaratılması ancak beceriksiz Başbakanın eseri olabilir. Bir devlet adamının sorunların çözüme ilişkin yaklaşımı böyle olmamalıdır.

BAĞIMSIZ CUMHURBAŞKAN ADAYI MUSTAFA AKINCI

Kıbrıs'taki vakıf eserlerinin restorasyonu, özellikle tarihi olanların kurtarılması elbette sevinilecek bir konu. Ülkemizse şimdiye kadar başardığı çeşitli restorasyon çalışmalarının olduğunu biliyoruz. Bu çerçevede Evkaf'a ait binaların restorasyon çalışmalarını da Kıbrıslı Türk müteahhitlerinin yapmasının en uygun yol olacağına inanmaktayım. İşsizliğin kol gezdiği ülkemizde ihalelerin dışarıya verilmesi kabul edilemez. Eğer Evkaf' a ait çok nitelikli tarihi bazı eserlerde o alanda toplumda yeterli uzmanlık donanımı olmadığı düşünülüyorsa, müteahhitlik katkısı değil uzmanlık katkısı aranabilir.

CTP GENEL SEKRETERİ KUTLAY ERK
Biz yerel iş insanımızın kapasite olarak güçlenmesini arzu ediyoruz. Kendi ülkemizde yapılacak olan işlerin yerel iş insanımız tarafından yapılması ve şirketlerimizin büyümesini istiyoruz. Deneyim ve iş kapasitesinin artması, eğer deneyimleri eksiklikleri varsa bu deneyim eksikliğinin yabancı firmalarla işbirliği yaparak iş yapılması tercih ediyoruz. Yabancı gerçek ve tüzel kişilerin deneyimlerini, uzmanlıklarını kullanarak kendi eksikliklerini gidermelidirler. Vakıf eserlerinin Kıbrıs’ta restore edilmesinde yerel firma ve iş insanlarının herhangi bir eksik niteliği varsa bu eksik niteliği bilinçli deneyimliler tarafından doldurulması ve karşılanması doğaldır. Bizim kendi eksikliklerimizi işbirlikleri ile giderebiliriz. Eğer bizim firmalarımız bu yönde yetersiz diye yabancılara yaptırırsak firmalarımız hep yetersiz kalır, dolayısı ile olaya böyle bakmalıyız. Vakıflar eserleri restorasyonunda firmalarımızın TC firmaları ile birlikte işbirliği yapmasını tercih ediyoruz.

UBP GAZİMAĞUSA İLÇE BAŞKANI SUNAT ATUN
Buradaki eski eserlerin restorasyonları bildiğimiz kadarı ile Vakıflar Genel Müdüründen aldığım bilgi doğrultusunda buradaki eski eserlerin restorasyonlarını yapabilme ehliyetine sahip olunması gerek. Bu sertifikada ancak AB’den alınabilir. Lala Mustafa Paşa Camii ve Selimiye Cami’si hariç diğer eserler bizim müteahhitlerimiz tarafından restore edilebilir. Geçmiş dönemlerde bilinçsiz açıklamalar yapan Özkan Yorgancıoğlu ayni bilinçsizliği Başbakanlık döneminde de sürdürmektedir. Böylesine bir başbakanın oturduğu koltuğun ağırlığını taşıyamamış ve TC ile doğru dürüst bir araya gelip, derdini anlatamadan açıklamalar yapmıştır. Her icraatında olduğu gibi yaptığı açıklamalar ve ortaya koyduğu icraatlar arasında büyük fark vardır.

BAĞIMSIZ CUMHURBAŞKANI ADAYI KUDRET ÖZERSAY
Bunu doğru bir yaklaşım olarak görmüyorum. Bu ülkenin iş insanlarını koruyan ya da en azından yok saymayacak ve ortaklıkları zorlayacak olan yaklaşımlar geliştirilebilmeliydi. Belli ki hükümetin bu konuda bir gailesi yoktur. Cumhurbaşkanı da bu konuda hükümeti ikaz etmeliydi. Nihayetinde konu dış ilişkilerimizi ne şekilde kuruyor olduğumzla da ilintilidir ve Kıbrıs Türkü bu topraklarda bir kimlik mücadelesi veriyor. Eğer kendi insanımıza bu gibi konularda bile sahip çıkamayacaksak, bu topraklarda nasıl bir kimlik mücadelesi vereceğiz? Kıbrıs Türk halkının bu topraklarda verdiği kimlik mücadelesinin özel bir durumu vadır ve ülkenin yöneticileri de bunun farkına varmalıdır.
 
TDP GENEL BAŞKANI CEMAL ÖZYİĞİT
Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) öteden beridir, Kıbrıslı Türklerin kendi kendini yönetmesi, kendi evinin efendisi olması için mücadele etmektedir. Bu bağlamda ülkemizi ve toplumumuzu ilgilendiren tüm kararların, bu ülkede alınmasını ısrarla savunmaktayız. Yine aynı nedenle, ülkemizde hazırlanmayan, yerel gerçeklerden uzak ve ülkemizi, halkımızı kendilerine göre dönüştürmeyi hedefleyen ‘paketlere’ karşı çıkmaktayız.
TDP olarak her ne ad altında ve her ne amaçla olursa olsun, tüm ihalelerin burada, kendi ülkemizde açılmasını savunmaktayız. Vakıf eserlerinin restorasyonu ile ilgili olarak da ihalenin Vakıflar İdaresi tarafından Kıbrıs’ta açılmasını ve yerel müteahhitlerimizin de bu ihalelere katılabilmesini savunmaktayız. Eğer yerel müteahhitlerimizin söz konusu eski eserlerin restorasyonunu yapabilecek donanıma sahip olup olmadıkları konusunda tereddütler varsa da, o zaman bıraksınlar da bizim müteahhitlerimiz bu konuda çare üretsinler, gerekirse kendilerine ortak bulsunlar…






Editör: TE Bilisim