Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği’nin öğle saatlerinde Cumhuriyet Meclisi önünde başlattığı araçlı eylem, yağmur altında devam ediyor.

Birlik Başkanı Mustafa Naimoğulları, eylem sırasında Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ile gerçekleştirilen toplantıda taleplerinin karşılanmayacağı yönde sonuç çıkması üzerine, eylemlerinin yarına kadar devam edeceğini açıkladı.

2015 yılının ilk eylemi olarak kayıtlara geçen eylemde öğle saatlerinde Cumhuriyet Meclis’nin ana girişlerini kapatan hayvan yetiştiricileri ve üreticileri, Başbakan ile toplantıdan sonuç çıkmayınca Meclis’in tüm bahçe kapılarını kapatma girişimi başlattı. Meclis’te Genel Kurul toplantısı günü olduğundan binada Başbakan da dahil pek çok milletvekili bulunuyordu.

SÜT FIŞKIRTIP YUMURTTA ATTILAR... ZAMAN ZAMAN GERGİNLİK YAŞANDI...

Eylemciler eylem süresince kompresörle Meclis bahçesine süt fışkırttı ve yumurta attı. Eyleme Kıbrıs Türk Narenciye Üreticileri Birliği ile Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği de destek verdi.

Onlarca traktör ve kamyonun da yer aldığı eylemde, eylemcilerin araçlarla Meclis bahçesine girmeye çalışması üzerine zaman zaman gergin anlar, polisle üreticiler arasında arbede yaşandı. Polis birkaç kez eylemcilere eylemlerini ileri götürmemeleri aksi halde güç kullanılacağı uyarısında bulundu.

Hayvancıların sorunlarının çözümlenmediği gerekçesiyle düzenlenen eylemde konuşan Mustafa Naimoğulları, 30 milyon TL tutarındaki süt bedellerinin ödenmediğini, litresi 1.30 TL alınan sütün fiyatının çok düşük olduğunu, stopaj vergisinin yüzde 1’de 2’ye çıkarılmasıyla üreticinin cebinden 3 milyon TL alındığını, balya fiyatlarının arttırıldığını, ithal edilen süt ürünlerinin ülkede üretilen ürünlerin üç katı olduğunu bunun da üreticiyi zora soktuğunu söyledi.

Hükümeti üreticinin sorunlarını çözememekle eleştiren Naimoğulları, “Üreticilerin hepsi çek yasağında” dedi.

“ÜRETMEYEN TOPLUM YOK OLMAYA MAHKUMDUR”

Hükümeti süt ürünü ithal eden tüccarların “esiri” olmakla da suçlayan Naimoğulları, “Tüketen bir toplum yarattınız. Üretmeyen toplum yok olmaya mahkumdur” dedi.

Eylem esnasında Mustafa Naimoğulları başkanlığındaki Birlik Yönetim Kurulu, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Başbakan Yardımcısı Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş ve Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu ile yaklaşık 45 dakikalık bir görüşme yaptı.

“HİÇBİR TALEBİMİZE SICAK BAKILMADI”

Görüşme sonrasına Naimoğulları basına yaptığı açıklamada, toplantıda Hükümet kanadının Birliğin hiçbir talebine sıcak bakmadığını söyledi.

“Hükümetin ya çıkmazda olduğunu, ya ne yapacağını bilmediğini ya da birileri tarafından eli kolunun bağlandığını” belirten Naimoğulları, “Bu zavallı hükümetin derhal istifa etmesi gerekir” dedi.

Toplantıda Birlik lehine bir sonuç çıkmaması üzerine Naimoğulları eylemin devam edeceğini ve şiddetini de arttıracakları uyarısında bulundu.

Hayvancıya alacaklarına karşılık bir ödeme yapılmasını, navlun desteğinden kaynaklanan üreticinin 14 milyon alacağının ödenmesini talep ettiklerini, ancak alınan cevabının ödemelerin 15 Şubattan sonra yapılabileceği yönde olduğunu kaydeden Naimoğulları, görüşmede hükümet kanadının kendilerine “bütçe imkanları ile ancak bunları yapabildiklerini, tarım ve hayvancılığın değişmesi gerektiğini” söylediklerini belirtti.

ALİOĞLU

Eyleme destek veren Narenciye Üreticileri Birliği Başkanı Ali Alioğlu, eylem esnasında yaptığı konuşmada bütünlüklü bir tarım politikası istediklerini kaydetti. Alioğlu, “Üreticinin alın terinin karşılığını alması gerekir” dedi. 
Editör: TE Bilisim