Kurulda, IUSRC Konseyi Başkanlığı’na GAÜ Rektörü Prof. Yıldırım Öner, Asbaşkanlığa ise Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ahmet Adalıer seçildi.

Toplantı, dünya geneli meydana gelen doğal afetlerde hayatını kaybeden insanlar için saygı duruşunda bulunmasının ardından açılış konuşmasıyla başladı. Açılış konuşmasını IUSRC’un 1’nci Dönem Başkanlığını yürüten Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) adına Prof. Ata Atun gerçekleştirdi. Bunu Divan Başkanı Prof. Meen Bahadur Poudyal Chhetri ile könyer üyerleri Prof. Muhammed Said Hassan Subbarini, Prof. Subhaskar Reddy, Prof. Edu Suandi Hamid ile Hakan Çakar’ın konuşmaları izledi.

Genel kurulda ikinci dönem Konsey Başkanı ve Asbaşkanı seçimi, yeni yönetim, denetim ve disiplin kurulu üyeleri seçimi yapıldı. Kurulda ayrıca İTÜ KKTC Yerleşkesi, ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu ve Voronezh Institute of High Technologies of Russia’nın üyelik başvuruları kabul edildi ve statü metni onaylandı.

Daha sonra ise konsey yönetim, denetim ve disiplin kurullarının oluşturulmasıyla 2’inci dönem başkan ve asbaşkanın seçimine geçildi. Yapılan seçimde konsey yönetim kurulu üyeliğine Girne Amerikan Üniversitesi, Doğu Akdeniz Üniversitesi, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi, Yakın Doğu Üniversitesi, College of Advance Technology Studies (Hindistan), Vistula Üniversitesi (Poland), Irbit National Üniversity (Ürdün), Maltepe Üniversitesi (Türkiye) Çanakkale 18 Mart Üniversitesi (Türkiye) ve Islamic University of Indonesia (Endonezya) seçildi. Yönetim kurlu yedek üyeliğine Lefke Avrupa Üniversitesi, 10 Mayıs Üniversitesi (Türkiye) ve Tribhuvan University (Nepal) getirildi. Denetim ve Disiplin Kurulları’na ise Akdeniz Karpaz Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Kampusu ve Miras Üniversitesi (Kazakistan) seçildi. Atatürk Öğretmen Akademisi ise Denetim ve Disiplin Kurulları yedek üyeliğine getirildi.

ATUN

Ata Atun, IUSRC I. Dönem Başkanı Prof. Hüseyin Gökçekuş adına yaptığı konuşmada, süreç içinde yürütülen çalışmalara katkı koyanlara teşekkür ederek, başkanın yurtdışında bulunması nedeniyle toplantıya katılmadığını kaydetti.

Doğal afetler ve insan kaynaklı felaketlerle başa çıkmak amacıyla kurulan konseyin kuruluş, faaliyet ve hedefleri hakkında bilgi veren Atun, konseyin, Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı koordinatörlüğünde, ülke üniversite ve rektörlükleri tarafından Türkiye ve diğer ülke üniversitelerinin katılımıyla kurulduğunu söyledi. Atun, kuruluşun, dil, din, ırk ve coğrafya ayırımı gözetmeksizin 20 ülkeden 30 üniversitenin katılımıyla 24 Nisan 2012’de gerçekleştiğini kaydetti.

Atun, ülkede üniversitelerdeki arama- kurtarma kulüplerine Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı tarafından 2005 yılından itibaren eğitim verilmekte olduğunu da belirtti.

Ata Atun, olası afet veya büyük kazalarda yapılması gereken arama kurtarma ve yardım çalışmalarıyla ilgili bilgi, deneyim ve birikimlerin paylaşılması, çalışmaların sağlıklı bir şekilde yürütülmesi, doğal afet ve insan kaynaklı felaketlerin önlenmesine yönelik ortak çabaların güçlendirilmesine katkı sağlamayı amaçladıklarını vurguladı.

TATBİKAT BUGÜN

Bu arada IUSRC 2014 Tatbikatı ise bugün 18.00-19.15 saatleri arasında Lefkoşa Araç Kayıt Dairesi ile Gelir ve Vergi Dairesi yakınlarındaki boş arazide gerçekleşecek.

Tatbikata, 9 tanesi KKTC’den olmak üzere toplam 17 üniversiteden akademisyen ve arama-kurtarma kulüp mensubunun katılımıyla yapılacak. 
Editör: TE Bilisim