EHHD tarafından yapılan yazılı açıklamada, HIV pozitif bireylerin koşulları gelişmiş ülkelerde gün geçtikçe iyileşmesine rağmen, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre 2016 yılı itibarı ile dünyada 36.7 milyon HIV pozitif taşıyıcısının sadece yarısının tedaviye ulaşma şansı olduğu kaydedildi.

KKTC’de kayıtlı HIV pozitif kişilerin sayısının 54 olduğu belirtilen açıklamada, bu hastaların bakım ve tedavisinin devlet tarafından karşılandığı ve tedaviye erişim haklarının gözetildiği dile getirildi.

“VATANDAŞ OLMAYAN HIV POZİTİF BİREYLERİN HASTA HAKLARI İHLAL EDİLİYOR”

KKTC’de vatandaş olmayan HIV pozitif kişilerin en temel hasta hakkı olan “tedaviye erişim hakkı”ndan mahrum bırakılarak, birer suçlu muamelesi görüp sınır dışı edildiğine dikkat çekilen açıklamada bunun hastalığın yayılmasını önlemede etkili bir yöntem olmadığı ve “koruyucu tedbirlerin alınması hakkı”nı da ihlal eden bir uygulama olduğu tüm dünyada kabul gördüğü aktarıldı.

Düzenli sağlık taramalarının ve okul çağından başlayarak cinsel sağlık eğitimi verilerek konu hakkındaki bilincin artırılmasının hastalığın önlenmesinde en etkili yöntemler olduğu belirtilen açıklamada, hastalık hakkındaki eğitim ve farkındalık yetersizliği nedeniyle ayrımcılığa uğrayacakları endişesiyle HIV taşıyıcısı kişilerin kendilerini gizleme eğilimde oldukları ve tedaviden mahrum kaldıkları da kaydedildi.

DR. BAYRAKTAR: “ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE SAĞLIK TARAMASI YAPILMALI”

Açıklamada, Evrensel Hasta Hakları Derneği’nin AIDS hastalarının tedavisini yürüten ve konu hakkında farkındalık çalışmaları yapan Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Nesil Bayraktar ile bir görüşme gerçekleştirdiği ve Bayraktar’ın kayıtsız birçok HIV taşıyıcısının da ülkede olma ihtimalinin yüksek olduğunu söylediği de yer aldı.

Buna göre, bunun en büyük nedeninin ise Sahra-altı Afrika ülkelerinden gelen öğrencilerin taşıyıcı olma olasılığının yüksek oluşu olduğunu belirten Bayraktar, 2016 yılı itibariyle nüfusunun 33%’ü HIV pozitif olan Zimbabve’den 2000 öğrencinin Kuzey Kıbrıs’taki üniversitelerde kayıtlı olarak göründüğünü kaydetti.

Öğrencilerin kayıt yaparken sağlık kontrolünden geçmediğini ancak oturma izni alacakları zaman sağlık kontrolünden geçtiğini söyleyen Bayraktar, birçok kişinin kayıt yaptırdığı halde okula devam etmediğini ve kayıtsız olarak çalıştığını aktardı.

Üniversitelere kayıt yaptıran öğrencilerden sağlık sigortası ödemesi alındığını, ancak sağlık kontrolü yapılmadığını söyleyen Bayraktar hastalığın önlenmesi için bu uygulamanın elzem olduğunu ifade etti.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Evrensel Hasta Hakları Derneği olarak bizler, vatandaş olmayan öğrenci ve/veya çalışan HIV pozitif bireylerin sınır dışı edilme endişesiyle gizlenmelerinin, sözkonusu kişilerin hasta haklarının ihlaline yol açtığını, bunun yanında tedavi görmeden gizlenen kişilerin de hastalığı bulaştırma riskinin daha yüksek olduğu gerçeğine vurgu yapıyoruz. Toplum sağlığının korunması için ‘koruyucu önlemlerin alınması hakkı’nın gözetilmesi gerekiyor ve bu hak HIV pozitif bireyleri sınır dışı ederek, ya da gizlenmelerine sebep olarak korunamıyor”.
Editör: TE Bilisim