Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile TC Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun KKTC’ye yaptıkları ziyaretlerin, KKTC Hükümeti’nin ‘tavla teslim’ durumda olduğunu bir kez daha açıkça ortaya koyduğuna dikkat çekti.
1 yıldır görevde bulunan CTP-DP Hükümeti’nin basiretsiz ve işbilmez bir tutum içinde olduğunu, içteki sorunlar çözülmediği gibi, yapması gerekenleri de yapmayarak bir anlamda kendilerine dikte edilmesine çanak tuttuğunu belirten Özyiğit, Türkiye’den gelecek su konusunda yaşanan gelişmelerin bunun en somut örneği olduğunu vurguladı.

TDP Girne İlçesi önceki akşam Dayanışma Yemeği düzenledi. Malpas Hotel’de gerçekleştirilen yemeğe, TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Girne İlçe Başkanı milletvekili Zeki Çeler, milletvekilleri Mehmet Çakıcı, Hüseyin Angolemli, bazı MYK Üyeleri ile çok sayıda üye ve sempatizan katıldı. Cumhurbaşkanlığı adaylığını açıklayan deneyimli siyasetçi Mustafa Akıncı da geceye onur konuğu olarak katıldı.

-Cemal Özyiğit-
TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, 29 Haziran yerel seçimlerinin ülkede bir dönüm noktası olduğunu, Lefkoşa Türk Belediyesi’nin (LTB) 28 yıl sonra yeniden kazanıldığını, TDP’li Belediye Meclis Üyeleri’nin sayısının iki katına çıktığını belirterek, “Yerel seçimler bir değişimin, dönüşümün başlangıcı olmuştur ” dedi. Seçimlerin ardından halktan TDP’ye büyük bir ilgi ve destek oluştuğunu belirten Özyiğit, partiye üye olan onlarca kişinin yanı sıra, birçok bölgede örgütler kurduklarını, kurmaya da devam edeceklerini açıkladı.

TDP’nin güçlenmesinden rahatsız olan bazı kesimlerin TDP’de sorun varmış algısı yaratma çabası içinde olduklarını belirten Özyiğit, “Birilerinin heveslendiği, beklediği kriz TDP’de yoktur, olmayacaktır, TDP güçlendikte, hevesleri de kursaklarında kalacaktır” dedi.

Ekonomik anlamda zorluklar çekmelerine rağmen, bıkmadan usanmadan çalışmaya devam edeceklerini belirten Özyiğit, “TDP’nin güçlenmesi, çözümün, demokrasinin, insan haklarının güçlenmesi demektir, sosyal adaletin, eşitliğin gelişmesi demektir” dedi.

“Ülkeyi yönetenler tavla teslim olmuşlardır”
Türkiye’deki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından TC Cumhurbaşkanı Erdoğan ile TC Başbakanı Davutoğlu’nun ilk ziyaretlerini KKTC’ye yaptıklarını anımsatan Özyiğit, bu ziyaretlerin, ülkeyi yönetenlerin ‘tavla teslim’ durumda olduklarını bir kez daha açıkça ortaya koyduğuna dikkat çekti.

TDP olarak, Kıbrıs Türkü’nün demokrasi ve varoluş kavgasında, sivil-demokratik bir düzen kurulması ve kendi kendini yönetme kavgasında öncü olmak zorunda olduklarını, bu nedenle bütün platformları doğru kullanmak ve iyi değerlendirmek kararlılığında olduklarını belirten Özyiğit, TC Cumhurbaşkanı Erdoğan ve TC Başbakanı Davutoğlu ile de bu anlayış doğrultusunda görüştüklerini ve görüşlerini açıkça dile getirdiklerini kaydetti.
Özyiğit, “TDP olarak, Kıbrıs Türk halkı ile birlikte sokaklarda talep ettiklerimizi, görüş ve düşüncelerimizi aktarma olanağı yakaladık ve açıkça dile getirdik, bunu yapmaktan çekinmedik, parmağımızın arkasına da saklanmadık. Halkımıza ne söylüyorsak, aynılarını orada da seslendirdik” ifadelerini kullandı.

Nisan 2015’te yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerine de değinen Özyiğit, TDP olarak, yıllarca birlikte mücadele verdikleri, Kıbrıs Türkü’nün onurlu sesi, deneyimli siyaset adamı Mustafa Akıncı’nın bağımsız aday olarak Cumhurbaşkanlığı makamına taşınmasında tüm desteklerini vereceklerini söyledi.
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin, Kıbrıs Türkü’nün başını yeniden yukarı kaldıracağı, onurlu mücadelesinin simgesi haline getireceği önemli bir dönemeç olacağını belirten Özyiğit, halkın Akıncı’ya verdiği desteğin de bunun göstergesi olduğunu kaydetti.

-Zeki Çeler-
TDP Girne İlçe Başkanı Milletvekili Zeki Çeler ise, konuşmasına gecenin düzenlenmesinde emeği geçenlere ve geceye katılanlara teşekkür ederek başladı.
TDP Girne İlçesi olarak, Örgütlenme Çalışmaları’nın yanı sıra, bu gibi sosyal aktivitelerle de üyelerle birlikte olmaya gayret gösterdiklerini belirten Çeler, ülke genelinde olduğu gibi, Girne İlçesi’nde de TDP’ye yeni üyelerin katıldığını, ayrıca, önümüzdeki günlerde yeni örgütler kuracaklarını açıkladı.

-Mustafa Akıncı-
Yemeğe davetli olarak katılan ve selamlama konuşması yapması istenen bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı da gecede kısa bir konuşma gerçekleştirdi.
Kıbrıs Sorunu açısından önümüzdeki 3-5 yılın çok önemli bir süreci simgelediğini belirten Akıncı, bu süreçte, bir yandan Güney’deki ekonomik kriz, diğer yandan Doğu Akdeniz’de istikrar gerekliliği ve ortaya çıkan doğal gazla birlikte 10 yıl sonra(AB dinamiğinden sonra) ortaya yeni bir dinamik çıktığına dikkat çekti. Yeni dinamikle birlikte ortak yarar paydasında buluşabilme imkanını zorlama şansı ve fırsat penceresi doğduğunu söyleyen Akıncı, bugüne kadar yitirilen fırsatların aksine, bu fırsatın iyi değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.
Aktif siyasetten geri çekilerek kitap yazmaya başladığını, ancak bu süreçte Kıbrıs Türk toplumu içerisinde kötüye doğru gidişatın hızlandığını belirten Akıncı, “Öyle bir hale geldik ki, soygunlar olmaya ve bu soygunların altından polis mensupları çıkmaya başladı; görülmedik oranda cinayetler görülmeye başlandı. İntiharlar, trafikte katliamlar, işsizlik pahalılık…. böyle bir durum karşısında Mustafa Akıncı ‘emekliye ayrıldım’ dese de evde rahat oturamaz” ifadelerini kullandı. Halkın talebine kulaklarını tıkayamadığını ifade eden Akıncı, bağımsız aday olarak yola çıktığını anlattı.

“Vizyon…”
“Kıbrıs’ta çözüm odaklı siyaset izleyeceğini, Türkiye ile sağlıklı ve kişilikli ilişki kurulması gerektiğini vurgulayan Akıncı, siyasi partilerin içi ile değil, ama toplumun iç meseleleri ile ilgilenen bir Cumhurbaşkanlığına ihtiyaç olduğunu belirtti. Akıncı, bu çerçevede toplumun, tüm partilere ve renklere eşit mesafede durabilen, bağımsız ve tarafsız bir Cumhurbaşkanlığı makamını özlediğini dile getirdi.

“Köklerimi asla inkar etmem”
Köklerini asla inkar etmediğini, tam tersine, kökleri ile iftihar eden bir kişi olduğunu belirten Akıncı, ‘sosyal demokrasi, demokratik sol’, TKP kökeninden bugünlere gelmiş bir düşünceye sahip biri olduğunu, ancak, bağımsız ve tarafsız olması gereken bir makam için yola çıktığının da bilincinde olduğunu vurguladı.
 
Editör: TE Bilisim