Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Gazimağusa Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, ülkede insanların artık tefecilerden medet umduğunu ve ulaşılan hacmin ölçülebilir olmadığını ileri sürdü.

Maliye Bakanı Ersin Tatar da tefecilik ve para piyasalarında kendilerini rahatsız eden konuların ülkede tasvip edilmeyen çirkin olaylara vesile olduğunu kaydederek, Cumhuriyet Meclisi’in meseleye derhal el atması gerektirdiğini belirtti.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda Sayıştay Raporlarını Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici (Özel) Komite’nin raporlarının görüşülmesi sırasında Sayıştay’ın durumunun yanı sıra “tefecilik” faaliyetleri konuşuldu.

SOYER

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda Sayıştay Raporlarını Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici (Özel) Komite’nin Muhaceret Dairesi 2007 Yılı Gelirleri Hakkında Sayıştay Denetim Raporu’nu görüşürken ilk sözü alan CTP Gazimağusa Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, ciddi bir çalışmanın sonucu olan Sayıştay raporlarının değerlendirilmesinde önemli eksiklikler bulunduğunu belirterek, mali performans konusunda da ciddi bir denetim gerektiğini söyledi.

Yolsuzluk ve usulsüzlük olmasa da alınan kamu kaynağının sağlıklı kullanılıp kullanılmadığının ortaya çıkması için mali performans değerlendirmesi yapılmasını isteyen Soyer, Sayıştay’ın personel takviyesi ve eğitiminin şart olduğunu kaydetti.

Mali kaynağın yerinde kullanılıp kullanılmadığının hesabının verilmesi gerektiğini vurgulayan Soyer, “Alınan verim, harcanan kaynağa denk mi? Bunun değerlendirilmesi lazım” dedi.

Performans ve verimin çağdaş ülkelerde ölçülmesi gereken önemli bir konu olduğunu vurgulayan Ferdi Sabit Soyer, “Bu yapılsaydı Lefkoşa Türk Belediyesi bu hale gelmeyecekti” şeklinde devam etti.

Soyer, Sayıştay sınavını geçen ancak işe alınmayarak mağdur olan gençlerin sorununun çözümlenmesi ve bir şekilde devlette istihdam edilmeleri gerektiğini kaydetti.

“(TEFECİLİKTE) ULAŞILAN HACİM KORKUNÇ”

Ferdi Sabit Soyer, güncel olaylara değinirken, insanların tefecilerden medet umduğunu ve ortada büyük bir hacmin döndüğünü belirtti.

Fahiş faizlerin uygulandığını; bozulan çarklar nedeniyle insanların önemli servet kaybına uğradığını kaydeden Soyer, özetle şöyle dedi:

“Ulaşılan hacim ölçülebilir değildir ve korkunçtur. Özellikle Merkez Bankası’nın, Maliye Bakanlığı’nın, hükümetin bu konuda yeni bir siyaseti gündeme taşıması kaçınılmazdır. Bankacılık sistemi dışına çıkan bu para işi ekonomiyi ve insan ilişkilerini büyük bir sıkıntıya sokmaya adaydır. Büyük bir güç merkezi oluşmuştur. Bunlar yasal süreçlerin dışındadır. Ne kadar vergi vermektedirler? Kıbrıs Türk halkı yeni bir servetin el değiştirmesine doğru gidiyor. Benim incelemelerime göre Merkez Bankası’ndaki mevduatların yüzde 55-60’ı 3-4 yıl içinde önemli ölçüde farklı bir duruma girecek. Bu orandaki para 100 kişinin eline geçecek. Yeni bir servet değişimi oluşuyor.”

“SERMAYE TEKELLERİN ELİNDE ŞEKİLLENİYOR”

CTP Gazimağusa Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, tekelleşmelere dikkat çekerek, orta kesimin giderek yoksullaştığını ama belli kesimlerin mihraklaşarak,güçlendiğini söyledi.

Ekonomideki örgütlenme biçiminin ciddi tekelleşmeler doğurduğunu belirten Soyer, sermayenin tekellerin elinde şekillendiğini, bunun da giderek siyaseti, medyayı domine edeceğini belirtti. Soyer, ülkenin kaderinin negatif etkileneceğini belirterek, bunları tartışmak ve tedbirlerini almak gerektiğini kaydetti.

Soyer, tekelleşmenin Türkiye Lefkoşa Büyükelçisi’nin raporunda da önemli bir sorun olarak işaret edildiğini belirtti.

Ülkede siyasetin konuşulması gerektiğini kaydeden Ferdi Sabit Soyer, DP Genel Başkanı Serdar Denktaş’ın geçen hafta“Meclis iç tüzüğünü aşarak” söyledikleri konusunda bugün kürsüye çıkıp iddialarını dile getirmesini beklediğini kaydetti. Soyer, siyasi partilerin birbirine söyleyeceklerinin, polemikler değil, çıkış yolları olması gerektiğini söyledi.

Soyer, özetle “Ben seninle de, TDP ile de ikiz kardeşim çünkü bu memleketin evladıyım. İkiz kardeşlerin de farklılıkları var, ama bunlar problem değil, zenginliktir. Artık siyasette avantaj elde etme kısırdöngüsünden çıkmalıyız. Ortak payda, Kıbrıs Türk halkının selamete yürümesidir” diye konuştu.

Ekonomik ilişkilerin tefecilerin ellerinde toplandığını; dolaylı vergiler nedeniyle yükün dar ve orta gelirli insanlara yıkıldığını kaydeden Ferdi Sabit Soyer, yurtseverlik için vergi oranlarının gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

SEÇİMİN ERTESİ GÜNÜ…

Soyer, LTB’yi kurtarmak için ortak bir zemin yaratılamazsa başarılı olunamayacağını; tüm partilerin iddialarını ortaya koyması gerektiğini belirterek, “Ama seçimin ertesi günü, seçim gününden daha da önemlidir” dedi.

Toplumu dışlayıcı metotların, gün gele bunu uygulayanları da vurduğunu ifade eden Ferdi Sabit Soyer, UBP’de yaşananın da bu olduğunu savundu.

Soyer, siyasal tarihin dikkatle kaydedilmesi gerektiğini söyledi. Nezire Gürkan’ın Serdar Denktaş ile röportajının yer aldığı kitapta CTP için “tecrübesiz” ifadesi kullanması nedeniyle Denktaş’ı eleştiren Soyer, “Sizden katbekat tecrübeliyiz” dedi.

Ferdi Sabit Soyer, CTP ile koalisyona girdi diye milliyetçi kesimlerden haksız eleştirilere uğrayan DP’nin bugün “toplumu CTP’den kurtarmak için” uğraştığını söyledi.

Popülizmden vazgeçilmesi çağrısı yapan Soyer, siyasette toplumsal faydanın önde tutulmasının önemini vurguladı.

TATAR YANITLADI: “MECLİS DERHAL EL ATMALI”

Maliye Bakanı Ersin Tatar, Soyer’in çok doğru konulara değindiğini belirterek, tefecilik ve para piyasalarında kendilerini rahatsız eden konuların, ülkede tasvip edilmeyen çirkin olaylara vesile olduğunu söyledi. Tatat, Meclis’in meseleye derhal el atmasını gerektirdiğini belirtti.

Faiz meselesiyle ilgili yasayı görüşen ad-hoc komiteye CTP Milletvekili Soyer’in derhal katılmasını ve çalışmalara katkısını beklediklerini ifade eden Maliye Bakanı Tatar, tarihi bir fırsat bulunduğunu, gecikmeden yerine getirilmesi gerektiğini kaydetti. Tatar, komite başkanı Hasan Taçoy’un Soyer’i toplantılara davet etmesini istedi.

Tatar, faiz tartışmaları içinde çok zaman harcadıklarını; yasal işlemler için yasaların bir an önce geçmesi gerektiğini belirtti.

Sayıştay kadrolarının yetersiz kaldığını; 1997’de olan olayların bugün tartışıldığını kaydeden Ersin Tatar, bunun kimseye faydası olmadığını; nasıl bir yenilikle teftiş ve denetim mekanizmalarının hızlandırılabileceğinin konuşulması gerektiğini söyledi.

“ADAY OLANLAR NE YAPACAKLARINI AÇIKLAMALI”

LTB için aday olanları ve olacakları kutlayan Tatar, “Günün sonunda alacakları tedbirleri çıkıp kamuoyuyla paylaşmalıdırlar. Temennilerden ziyade ne tedbir alacaklarını söyleyecekler” dedi.

Daha sonra DP Genel Başkanı Serdar Denktaş söz aldı.

Editör: TE Bilisim