Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda güncel konuşmalarla çeşitli konular tartışılıyor.

İlk konuşmayı yapan UBP Lefkoşa Milletvekili Zorlu Töre, “üretimde ve pazarlamada yaşanan sıkıntılar” konusunu gündeme taşıdı.

Tarımda yaşanan sıkıntılara değinen Töre, üreticilerin de pazarlamacıların da şikayetleri olduğunu söyledi.

Töre, çiftçilerin ve narenciyecilerin geçim sıkıntısı yaşadığını; “Tarım Bakanlığı’nın ise 65 milyon açığımız var ben ne yapayım” dediğini savundu.

Üretimdeki sıkıntıların tarım sektöründeki sıkıntılar olmadığını, diğer ithal ürünlerde de ciddi sıkıntılar yaşandığını ifade eden Töre, sanayi ürünleri veya endüstriyel ürünlerin maliyetlerinde çok farklılıklar olduğunu söyledi ve tarım sektörünün sorunlarının köklü bir şekilde çözümlenmesini istedi.

ABAD kararı nedeniyle üretilenler satılamazken, ülkeye çok sayıda ithal ürün girdiğini belirten Töre, tüm bu sorunların el birliğiyle ele alınarak, tarım ve hayvancılıktaki sorunların ele alınmasını istedi.

Töre, ülkede hem ekonomik kriz ve hem hükümet krizi bulunduğunu söyledi.

“İthal ürünler ülkede cirit atıyor ama yerli ürünün pazarlanması ve iç piyasada tüketilmesi konusunda ciddi sıkıntılar var” diyen Töre, istihdamın da olumsuz etkilendiğini ve gençlerin ülkeden göç etmeyi düşündüğünü belirtti.

SENNAROĞLU YANITLADI

Töre’yi yanıtlayan Gıda Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, tarımda sorunların her ülkede olduğunu; 14 Haziran’a kadar hükümetin dimdik ayakta olduğunu, 14 Haziran’dan sonra yeni bir hükümet kurulacağını söyledi.

Tarımdaki destekler hakkında yıllar itibarıyla rakamsal bilgi veren Bakan Sennaroğlu, tarıma ayrılan desteğin artmadığını, son yıllarda hep 100 milyon TL’de kaldığını belirtti.

Üreticilere karşı 248 milyon TL mükellefiyetleri bulunduğunu, 2014’ün mükellefiyetlerini bu yılın bütçesinden ödemeye çalıştıklarını anlatan Sennaroğlu, bu sorunun yeni başlamadığını, geçmişte de böyle olduğunu kaydetti.

Sennaroğlu, popülizm yapmadan konuştuğunu ifade ederek ödemelerin 2010’dan sonra aksamaya başladığını söyledi.

Önder Sennaroğlu, “14 Haziran’dan sonra oluşacak hükümet mutlaka tarıma ek bir kaynak yaratmalıdır” diye konuştu.

OĞUZ: “HALKA ‘BİZDEN UMUDUNUZU KESİN’ MESAJI VERİLİYOR”

UBP Gazimağusa Milletvekili Dursun Oğuz da “tarım” konulu konuşmasında, Sennaroğlu’nun konuşmasını eleştirdi ve halka “bizden umudunuzu kesin” mesajı verdiğini savundu.

Oğuz, narenciye pazarlamadaki sıkıntılara değinirken hükümetin fiyatlar yüksekken pazarlamadığını; Tarım Bakanlığı’nın sadece “Maliye doğrudan gelir desteği versin, ben de ödeyeyim” diye düşündüğünü savundu.

Dursun Oğuz, Tarım Bakanı’nı istifaya çağırdı.

Elektrik enerjisinde sözde indirim yapıldığını ancak bunun uygulanmadığını ileri süren Oğuz, “İndirimi tam uygulasaydın şimdi zam yaptığında kimsenin sesi çıkmazdı ama sen indirim yaptın, uygulamadın, şimdi de zam yaptın” dedi.

Elektrik kurumuna yapılan istihdamları da eleştiren Oğuz, 130 kişi arasında kaçının meslek lisesi mezunu olduğunu sordu.

Yeniden söz alan Bakan Sennaroğlu, Oğuz’un önerilerini dikkate alacağını söyledi.

Tekrar söz alan Oğuz ise, “Sayın Bakan bu ülkenin siyasetinin geldiği noktayı gösteriyor. Bizim dediklerimizi dinlese TÜK bugünkü sorunları yaşamazdı. Bu kadarçok ürün almayın demiştik, dinlemedi. Narenciye için de söyledik dinlemedi. Sadece ağladı. Kıbrıs Türk siyasi tarihine ağlayan bakan olarak geçecek” dedi.

SANER: “TURİZM SOS VERİYOR, BAŞINDA KİMSE YOK”

UBP Gazimağusa Milletvekili Ersan Saner, “turizm” konulu konuşmasında, ülke turizmi SOS verirken turizmin ekonominin başında kimse bulunmadığını savundu.

Saner, turizmin bu yıl en az yüzde 35 fire vereceğini belirterek, hükümetin turizme önem vermeyerek acizlik gösterdiğini, oysa kendi dönemlerinde GSYİH’da turizmin payını artırdıklarını söyledi.

Ersan Saner, ılımlı muhalefet yapma adına eleştiriler yaptıklarını ama kimsenin anlamadığını, şu anda turizm meslek örgütlerinin de ses verdiğini anlattı.

Tüm otelcilerin kan ağladığını; iki ve üç yıldızlı otellerde konaklamaların yarı yarıya azalacağını savunan UBP Milletvekili Ersan Saner, turizmcilerin destek çağrılarına kulak verilmediğini söyledi.

Hükümetin bu tutumuyla 460 milyon dolar gayrı safi milli hasılayı elinin tersiyle ittiğini belirten Saner, hükümetteki boşluğu ve toplantıda az sayıda bakan bulunmasını eleştirdi.

400 milyon dolara gerileyince ne olacağının anlaşılacağını belirten Saner, sözlerini “Böyle duyarsız bir hükümete söyleyecek daha çok bir şey yok” diyerek tamamladı.
Editör: TE Bilisim