Dernek Yönetim Kurulu Üyeleri, organ naklini mümkün kılan İnsan Hücre, Doku ve Organ Nakli İle İlgili Kuralları Düzenleyen Yasa’nın hayata geçmesi üzerinde, Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu’nu ziyaret ederek, Yönetim Kurulu üyeleri tarafından doldurulan organ bağış formlarını Sucuoğlu’na verdi.

Sağlık Bakanı Sucuoğlu, makamında yer alan kabulde, yaptığı konuşmada, yapılan farkındalık çalışmaları neticesinde organ bağışındaki başvuru sayısında artış görüldüğünü söyledi.

Bir insanın organları ile 3-4 kişiye kaliteli yaşam  sunulabileceğini ifade eden Sucuoğlu, böbrek naklinin başarıyla yapılabildiği KKTC’de bugün böbrek nakli bekleyen onlarca böbrek hastası bulunduğunu, böbrek nakli isteyebilecek 150’nin üzerinde aday adayı bulunduğunu da kaydetti.

KAN İHTİYACI SON İKİ AYDA KARŞILANDI

Kan ihtiyacının karşılanması için yapılan çalışmalara da değinen Sucuoğlu, Sağlık Bakanlığı’na tahsis edilen kan bağış otobüsü sayesinde son iki ayda thalassaemia hastalarının ilk kez ihtiyacı olan kanı alabildiğini vurguladı.

Kan bağış otobüsü ile gidilen her yerde 20-40 ünite kan toplandığını kaydeden Sucuoğlu, Ramazan ayı dolayısıyla kan bağışında bir azalma izlendiğini ancak Ramazan ayının sona ermesiyle çalışmaların da artacağını söyledi.

Sucuoğlu, “Son iki ayda kendi kendine yetecek düzeye gelindi” dedi.

ECZACILIK ALANINDA DÜZENLEME

Eczane açma konusundaki yasal düzenlemeyle ilgili olarak ise Sucuoğlu, yeni eczane açılmasında aranacak koşullar arasında mevcut eczanelere olan mesafenin de dikkate alınmasını öngören, UBP’nin muhalefette olduğu dönemdeki yasal düzenlemenin, eczacılık eğitimi alanları gözetmediği için sıkıntı yaşandığını kaydetti.

Sucuoğlu, Sağlık Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı yasa tasarısında eczacılık eğitimi alanların mezuniyet sonrası haklarını gözettiğini ifade etti.

KOBALT

Kıbrıs Türk Eczacılık Öğrencileri Derneği başkanı Hasan Kobalt ise, eczacılık alanında geçmiş yıllarda üzerinde çalışılan yasal düzenlemenin, eczacılık eğitimi alanların haklarını gözetmediğini, bu gibi gelişmeler karşısında daha iyi duruş sergilemek için Derneği kurduklarını anlattı.

Kobalt, organ naklini mümkün kılan yasal düzenlemenin hayat bulması üzerine, Yönetim Kurulu olarak “bir insanı yaşatmak insanlığı yaşatmaktır” sloganıyla organ bağışında bulunma kararı aldıklarını söyledi.

Editör: TE Bilisim