Rum Yönetimi Başkanı Anastasiades, BM Genel Sekreteri'nin istemesi ve yoğun müzakereler sonucu gelişmelerin uygun olması durumunda, BM Genel Sekreteri Ban Ki Mun ve Kıbrıs Türk Lideri Mustafa Akıncı ve kendisi arasında üçlü bir görüşme yapılmasının mümkün olduğunu söyledi.

Anastasiades ve Mustafa Akıncı yaz tatilinden sonra bugün yeniden bir araya geldiler. Bu yeni müzakere sürecinde, (29/8, 31/8, 2,6,8 ve 14/9) tarihleri olmak üzere altı görüşmenin daha yapılması planlanıyor.
Görüşmelerin hemen ardından rum liderin BM Genel Kuruluna katılmak üzere New York'a gitmesi bekleniyor.

Mustafa Akıncı ile yaptığı üç saatlik görüşmeden sonra cumhurbaşkanlığı sarayına dönen Anastasiades, bugünkü görüşmenin, izlenecek metotlar ve son günlerde gözlemlenen konularda bilgi edinilmesi açısından oldukça verimli olduğunu açıkladı.

Erdoğan – Akıncı görüşmesi konusunda bilgilendirildiniz mi? sorusuna Cumhurbaşkanı, Kıbrıslı Türk Liderin Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşme konusunda kendisine genel bir bilgi verdiği ve detaylara girmediği yanıtı vererek “anladığım tek şey, Türkiye Cumhurbaşkanının Kıbrıs sorununun çözümüne katkıda bulunmak istediğidir” dedi.

Garantiler konusunun tartışılıp tartışılmadığı sorusuna Cumhurbaşkanı, bugünkü görüşmede bu konunun tartışılmadığını, yazılanların sadece bazı geliştirilen fikirler olduğunu belirtti.

Anastasiadis, “en azından bizim önerilerimiz bir temele girmiştir. Trodos ‘ta bulunduğum dönemde belirlediğimiz temellere bağlı olduğu için yazılanlara yanıt olamaz” dedi.


Yapılan ilk görüşmeden sonra umutlu olup olmadığı ve Kıbrıs sorununu çözmenin iki lider için daha kolay olacak mı sorusunu yanıtlayan Anastasiades, bunun yoğun müzakerelerden sonra 14 Eylül tarihinde inceleneceğini ve ne kadar ilerleme kaydedildiğinin belli olacağına işaret etti.

Önümüzdeki görüşmeler konusunda ne karar verdikleri sorusuna, her müzakerede hangi konuların ele alınacağına karar verildiklerini açıkladı.  Rum lider, mülkiyet konusunun ele alınacağı bir tarihin de belirlendiğini açıklayarak “toprak konusunda belli harita ve isimlere değinilmeyecek. Ama mülkiyet konusuyla bağlantılı olarak toprak ayarlamaları düzenleyen belli kriterlerin tartışılması bekleniyor” yanıtını verdi.

“Aynı şey garantiler ve güvenceler konularıyla da geçerli olacak. İki tarafın da anlaştığı temel prensip, bir tarafın güvencesinin diğer taraf için tehlike oluşturmaması olduğudur” dedi.


New York'ta üçlü bir görüşme yapılması olanağı olup olmadığı sorusuna Cumhurbaşkanı, bu konunun 14 Eylül tarihinde değerlendirileceğini bildirdi.


“Eğer müzakerelerde kaydedilen ilerleme buna olanak veriyorsa ve eğer Genel Kurul toplantısından sonra BM Genel Sekreteri bunu arzularsa neden olmasın... Ama tekrar ediyorum. Bu sadece müzakere sürecinin değerlendirilmesinden sonra, 14 Eylül tarihinde belli olacak” dedi.


İşgal bölgelerinde verilen vatandaşlık konusuna da değinen Anastasiadis, Sayın Akıncı'nın üzerinde anlaştıkları tüm konuların hala geçerli olduğu güvencesi verdiğini söyledi


Amerika Başkan yardımcısı Joe Biden'ın Türkiye ziyareti konusuna da değinen Rum lider, görüşmenin başlıca konuları arasında iki ülke arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesi ve kriz sonrası ortaya çıkan bazı durumların netlik kazanması olduğunu vurgulayarak 'Sayın Biden'ın 40 yıldır Kıbrıs konusundaki duyarlılığı herkes tarafından biliniyor. Bunun dışında ortaya neler çıkabilir, bilemem” dedi.

Biden Lefkoşa'nın mesajını Ankara'ya iletecek mi sorusuna Anastasiades, “bu konuyu 25 dakika konuştuk. Biden'a her iki tarafın da kabul edeceği bir çözüm bulunması amacıyla hangi konuların öncelikler arasında bulunduğunu, Ankara'nın hangi konuları dikkate alması gerektiğini uzun uzun anlattım”.

9 Eylül tarihinde Atina'da gerçekleştirilmesi beklenen AB üyesi Avrupa-Akdeniz ülkeleri toplantısı konusunda yorum yapması istenilen Anastasiadis, sadece bir bölüm Avrupalıya hizmet verecek politikaların değil, tümüne insancıl yaklaşımlar sunacak AB politikalarının oluşturulması amacıyla güney ülkeleri arasında işbirliği beklentisi içinde bulunduğunu açıkladı.



Kıbrıs Haber Ajansı
Editör: TE Bilisim