TDP Hukuk Komitesi Başkanı Av. Barış Mamalı, Seçim ve Halkoylaması Yasası'na göre istifaların ilan edildiği tarihten itibaren, 60 gün içerisinde ara seçim yapılarak boşalan üyeliklerin doldurulması gerektiğini belirtti ve 8 üyenin istifa etmemesi halinde, ara seçimle meclis üyeliğinden istifa etmiş veya istifa etmiş sayılan 14 kişinin yerine, yeni 14 meclis üyesi seçileceğini kaydetti.
LTB Başkanı’nın istifa etmesiyle seçim süreci başlamış olmasına rağmen, LTB Belediye Meclis üyeliği için seçim sürecinin YSK tarafından halen ilan edilmediğini belirten Av. Mamalı, “Son istifalar ışığında LTB'nin 22 meclis üyesinin 14'ü istifa etmiş bulunmaktadır. Ancak UBP’li 8 meclis üyesi halen istifalarını vermedi. YSK tarafından olası bir seçim ilanı karşısında istifa etmemiş bu 8 üye ara seçime girmeyip yerlerini Haziran 2014 tarihine kadar koruyacaktır” dedi.
Yapılacak ara seçimde boşalan 14 üyeliğin sadece 4'ünün dahi UBP'li adaylarca doldurulması durumunda, LTB Belediye Meclis'inin çoğunluğunun yine UBP'nin elinde olacağını belirten Av. Mamalı, bu durumda seçilecek yeni LTB Başkanı, UBP dışından bir başka partinin adayı veya bağımsız bir aday olsa bile, LTB'de hakimiyetin, yani karar alma gücünün yine UBP'de olacağına dikkat çekti.
UBP’nin belediye başkanlığını kaybetme korkusu ve belediye üzerindeki hakimiyetin başka ellere geçme tedirginliği nedeniyle 8 üyesini istifa ettirmediğinin altını çizen Av. Barış Mamalı, siyasi ahlak ve demokrasi prensipleri gereği LTB'deki tüm UBP'li meclis üyeleri istifa ettirilmeden Başkanlık için seçime gitmenin anlam ve mantığı olmayacağını vurguladı. UBP’nin yeni gelecek olan Belediye Başkanı’nı etkisizleştirme ve itibarsızlaştırma için siyasi oyun kurduğunu belirten Mamalı, bu oyunun öncelikle bertaraf edilmesi ve Lefkoşalı’nın gerçek iradesinin LTB’ye yansıyacağı bir ortamın sağlanması gerekliliği üzerinde durdu.
Tüm muhalefetin öncelikle bu konu üzerine yoğunlaşması ve ortada duran bu siyasi tuzağın kaldırılması için ortak bir mücadele başlatması gerektiğini kaydeden Av. Mamalı, aksi taktirde başkanlık seçimini muhalefet tarafından kazanılsa dahi, LTB’deki yolsuzluklar ve usulsüzlükler hakkında, yeni LTB Meclisi’nin karar almasının engellenebileceği gibi, başkan seçilecek muhalif adayın LTB’de başarılı icraatlar yapmasının da mevcut meclis yapısıyla rahatlıkla önlenebileceğini kaydetti.
Ana hedefin bu seçimler ile LTB üzerindeki UBP sultasına son verilmesi olması gerektiğini kaydeden Av. Barış Mamalı, UBP’nin hakimiyetine son vermek ve LTB’yi batıranların yargıya teslim edilmesini rahatlatacak bir muhalif hegemonyanın burada kurulması gerekmektedir. Bu maksatla UBP’nin tekrar LTB’ye sahip olma ihtimalini tümden ortadan kaldırabilmek için mümkün mertebe en güçlü rakip oluşumun yani “ortak aday”ın üzerinde durulması gerekmektedir” dedi.

TDP Basın Bürosu

Editör: TE Bilisim