Maliye Bakanı Ersin Tatar, adada müzakere sürecine ilişkin ''Rum tarafındaki ekonomik sıkıntı ve Yunanistan'ın içinde bulunduğu büyük çöküş, belki çözüm noktasında bir fırsat yaratabilecektir'' dedi.

AA muhabirine gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ersin Tatar, Güney Kıbrıs’ta yaşanan ekonomik krizin daha önceden belli olduğuna dikkati çekerek, Güney Kıbrıs hükümetinin hiçbir zaman tedbir almaya yanaşmadığını söyledi.

Kredi derecelendirme kuruluşlarının Rum kesimine ''yatırım yapılamaz'' notunu verdiğini hatırlatan Tatar, Rum kesiminin acil olarak 17 milyar Euro’ya ihtiyacı olduğunu belirtti.

Rum yönetiminin çeşitli kesinti paketleriyle karşı karşıya olduğunu ifade eden Tatar, bunun içinde maaşların yüzde 15'e yakın azaltılması, her sene bin işçinin kamuda işten çıkartılması ve genel harcamalarda kesintilere gidilmesi olduğunu söyledi. Tatar, Güney Kıbrıs’ta ev ve arsa fiyatlarının yüzde 40'a yakın değer kaybettiğini bildirdi.

“AB, KKTC İLE MÜZAKERE SÜRECİNİ YENİDEN DEĞERLENDİRMELİ”


Tatar, AB'nin KKTC ile olan müzakere sürecini yeniden değerlendirmesi gerektiğine işaret eden Tatar, ''Amacımız KKTC'yi geliştirmek, kalkındırmak, çözüm olacaksa çözüm sonrası ilişkileri daha iyi noktalara taşımak'' dedi.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Kıbrıs'ın gazını dünya pazarına taşıması için Türkiye ile iyi ilişki kurması gerektiğine dikkati çeken Tatar, aksi taktirde bu gazın paraya dönüştürülmesinin son derece zor olacağını kaydetti.

Maliye Bakanı Tatar, ''Rum tarafındaki ekonomik sıkıntı ve Yunanistan'ın içinde bulunduğu büyük çöküş belki çözüm noktasında bir fırsat yaratabilecektir. Bizim için aslolan KKTC'dir, bizim devletimizdir, bizim geleceğimizdir. BM, AB ve İngiltere'nin artık Türkiye'nin bölgede bir güç haline gelmesiyle, Türklerin Kuzey Kıbrıs'ta taviz vereceğini beklemesinler. İyi niyet çerçevesinde masada eşit şartlarda görüşme imkanı yaratılır, dünya devletleri ağırlığını koyarsa burada adil ve kalıcı bir çözüm doğabilir'' ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE'DEN KKTC'YE BÜYÜK DESTEK


Türkiye'den KKTC'ye yönelik büyük destek olduğunu söyleyen Maliye Bakanı Ersin Tatar, 2014'te tamamlanması öngörülen ancak daha erken de tamamlanabileceği belirtilen ''Su Projesi'' ile Türkiye'nin KKTC'ye aktaracağı kaynağın 4 milyar lira olduğunu vurguladı.

KKTC'de son yıllarda Türkiye'nin yatırımlarının artmasının son derece önemli olduğunu ifade eden Tatar, ''Bize uygulanan ambargodan dolayı dünya sermayesi Türkiye'den geliyor. KKTC'nin ekonomik değeri artıyor. Türkiye'nin gücü bize burada güç veriyor. Müzakere masasında dengeleri değiştiriyor. O bakımdan geleceğe umutla bakıyoruz'' dedi

“UBP KURULTAY KARARI, DEMOKRASİNİN GÖSTERGESİDİR”

Ulusal Birlik Partisi'nin (UBP) 24 Şubat'ta kurultaya gitme kararını da değerlendiren Tatar, ''KKTC, demokrasi içinde yönetilen bir devlettir. Bu yapı içerisinde demokrasisi vardır, hukuku vardır. Son gelinen durum itibariyle kurultayın ikincisi 24 Şubat'ta yapılacaktır. Her ne kadar sıkıntı yaratmış olsa da bu yarış burada bir demokrasi olduğunu göstermektedir. Bunu bir zenginlik olarak değerlendiriyorum'' diye konuştu.
Editör: TE Bilisim