Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova’nın evsahipliğinde Othello Kalesi ve Bellapais Manastırı’nda yer alan konserlerde Türk dünyasının başarılı opera sanatçıları sahne aldı.

Kültür Dairesi Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre, 19. TÜRKSOY Opera Günleri konserleri bu akşam İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrası’nın eşliğinde İstanbul’da Grand Pera Emek Sahnesi’nde yer alacak konserle son bulacak.

KASEİNOV

Bellapais Manastırı’ndaki son konserin açılış konuşmasını yapan TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, TÜRKSOY’un görev ve misyonunun Türk dili konuşan toplulukların kültürel ve sanatsal paylaşımlarına imkan verecek ortamlar yaratmak olduğunu bildirdi.

BEROVA

Kaseinov’un ardından konuşmasını yapan Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova da, TÜRKSOY Opera Günleri etkinliğinin KKTC’nin sanat yaşamında önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı.

TÜRKSOY’un büyük bir misyon üstlendiğini ve bu görevini başarıyla yerine getirdiğini ifade eden Özdemir Berova, TÜRKSOY ile birlikte birçok organizasyonda işbirliği yaptıklarını ve TÜRKSOY’un düzenlediği daha çok etkinliğe ev sahipliği yapmak istediklerini vurguladı.

Açılış konuşmalarının ardından, Şef Ali Hoca yönetimindeki KKTC Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası sahne aldı. Orkestra açılışta, T. Albinoni’nin Org ve yaylı çalgılar için bestelediği sol minör “Adagio” ile J. Haydn’ın “Re Majör 1. Senfoni”sinin birinci bölümünü ve kapanışta da Şef Ali Hoca’nın “Bandabuliya - Lefkoşa Sirtosu”nu seslendirdi.

19. TÜRKSOY Opera Günleri konserlerinde KKTC’yi temsil eden Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Opera Şan Bölümü Öğrencisi Bas-Bariton Emre Özarabacı, Kıbrıs Türküsü “Arap Ali Ağıdı” ve W.A. Mozart’ın “Le nozze di Figaro” Operası’ndan Figaro’nun aryasını seslendirdi. Konserde Azerbaycan’dan Tenor Azar Zeynelov ve Soprano Afaq Abbasova Budagova, Kazakistan’dan Soprano Aizada Kaponova, Kırgızistan’dan Tenor Almazbek Istambaev ve Soprano Ayzirek Momunova, Türkiye’den Tenor Hüseyin Likos, Rusya Federasyonu’na bağlı Saha-Yakut’tan Bariton Aleksandr Emelianov ve Soprano Margarita Martynova ile Başkurdistan’dan Soprano Elvira Fatykhova sahne aldı.

Opera sanatçıları Kazakistan’dan gelen Piyanist İrina Kurguzkina ve Türkiye’den gelen Piyanist Yulia Bapova eşliğinde dünya klasikleri ile ülkelerinin ulusal opera aryalarından örnekler sundular. Konser sonunda seyircilerin uzun alkışları sonrasında konserde sahne alan tüm opera sanatçıları Şef Ali Hoca yönetimindeki KKTC Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası eşliğinde G. Verdi'nin “La Traviata” Operası’ndan dünyaca ünlü “Brindisi” aryasını seslendirdiler.

19. TÜRKSOY Opera Günleri KKTC konserlerinin son konserinin ardından sanatçıların onuruna yemek verildi.
Editör: TE Bilisim