Rusya’nın Güney Kıbrıs Büyükelçisi Stanislav Osatchiy, Türkiye’nin, Kıbrıs sorunuyla ilgili müzakere sürecine tam desteğini belirtirken, niyetlerinin samimiyetini gösteren herhangi bir geçek adım atmadığını iddia etti. 

Haravgi gazetesine göre, Rum Haber Ajansı’na (KİPE) konuşan Osatchiy, nihayetinde ortak mantığın hakim olması ve Ankara’nın, Kıbrıs sorununun bütünlüklü ve nihai çözümü gerçekten desteklediğini pratikte göstermesi yönündeki umudunu dile getirdi. 

Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi” içerisinde henüz ek doğalgaz yatakları bulunmasa da adanın, coğrafi konumdan ötürü bölgesel enerji piyasasında lider bir rol kazanabileceğinden söz eden Osatchiy, açıklamasında üçüncü tur ruhsat ihalesine de değinerek, “Herhangi bir çalışmaya müdahil olmakta acele etmesek de, Rusya’nın bu konudaki uzmanlığı Doğu Akdeniz’deki herhangi bir enerji meselesine önemli katkılarda bulunabilir” dedi. 

2016 yılında çözümle ilgili bir soru karşısında, meselenin hız değil, çözümün ayrıntıları olduğunu söyleyen Osatchiy, ülkesinin, BM Güvenlik Konseyi Daimi Üyesi olarak, müdahaleler ve hakemlikler olmadan Kıbrıs sorununun kalıcı çözümünü arzulamaya devam edeceğini ifade etti.

Osatchiy, Türkiye’nin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Dördüncü Devletlerarası Başvuru’ya verdiği kararı bildiğini, “Kıbrıs Cumhuriyeti”yle ilgili olarak Ankara Protokolü’ne uymayı reddettiğini ve Kıbrıs’ın kuzey kesiminin topraklarına yönelik ilhak politikasını sürdürdüğünü de iddia etti. 
Editör: TE Bilisim