Çalışma Bakanı Saner, Ankara temasları kapsamında dün Türkiye Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ile Türkiye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’yu ziyaret etti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Saner, Türkiye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu ile “Çalışma, Sosyal Güvenlik ve İstihdam Alanlarında İşbirliği Anlaşması” imzaladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan verilen bilgiye göre Saner, Ankara temasları kapsamında ilk olarak Türkiye Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Dr. Fatma Betül Sayan Kaya ile görüştü.

Saner, burada yaptığı konuşmada, KKTC’de yaşlılara yakışır bir huzurevinin bulunmadığını ifade ederek, bakanlık olarak Lapta bölgesinde bakanlığa ait arazi üzerinde “Geriatri” bölümünün de yer alacağı yeni bir huzurevini KKTC halkına kazandırmak için çalışma başlattıklarını söyledi.

Saner, Kadın Sığınma Evi ihtiyacının giderilmesi adına Şiddet Önleme ve Danışma Merkezi’nin proje çalışmalarında Türkiye Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın tecrübelerinden yararlanmak istediklerini de ifade ederek, Türkiye Cumhuriyeti’ndeki tesisleri inceleyip gerek tesis gerekse hizmet anlamında en etkili hizmeti topluma kazandırmak istediklerini kaydetti.

Karpaz bölgesinde eksikliği hissedilen 18 yaş üstü engelli rehabilitasyon merkezinin inşa edilebilmesi için de proje çalışmaları başlattıklarını kaydeden Saner, kısa zamanda üretilecek proje doğrultusunda yeni bir binayı kullanıma sunma arzusunda olduklarını söyledi.

Saner, ülkede yardıma ihtiyaç duyan engelli vatandaşlara evde destek ve bakım hizmeti konularında da Türkiye Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile ortak proje üretme ve işbirliği arzusu içerisinde olduklarını belirterek, bakan Kaya’ya bu konuda vereceği destekten dolayı teşekkür etti.

Açıklamaya göre, Türkiye Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Dr. Fatma Betül Sayan Kaya da, görüşmede yaptığı konuşmada; özellikle çocuk, yaşlı ve engelli vatandaşlarla ilgili çalışmalara her türlü teknik ve proje desteği vermekten onur duyacaklarını ifade etti.

En erken zamanda Bakan Saner’in Kıbrıs davetine icabet edeceğini de söyleyen Kaya, bu projeleri iki bakanlığın ekipleri ile birlikte hayata geçirmekten büyük mutluluk duyacaklarını kaydetti.

ÇALIŞMA BAKANLARI İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI İMZALADI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ersan Saner, daha sonra Türkiye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’yu ziyaret ederek, iki ülke arasında çalışma, sosyal güvenlik ve istihdam konularında işbirliklerini artırmak için ortak çalışma koşulları konusunda görüş alışverişinde bulundu.

Ziyarette konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ersan Saner, ilk olarak Tunceli’de yaşanan terör saldırısını kınadı. Bakan Saner, elim terör saldırısında şehit olanlara Allahtan rahmet, yaralılara acil şifalar diledi.

Saner, darbe girişimini de kınayarak, Türk milletinin tüm dünyaya darbe konusunda demokrasi dersi verdiğini ifade etti ve demokratik ülkelerde secimle iktidara gelen hükümetlerin ancak yine halkın oyları ile görevden alınabileceğini belirtti.

“Türkiye’nin acısı bizim acımız, derdi bizim derdimiz, sevinci de yine bizim sevincimiz” şeklinde konuşan Saner, “Anavatan Türkiye ne kadar güçlü ise KKTC’nin de o kadar güçlü” olduğunu kaydetti.

Bakan Saner, KKTC’nin FETÖ’yü “terörist örgüt” ilan eden ilk ülke olduğunu da sözlerine ekledi.

Açıklamaya göre çalışma bakanları, ülkeleri arasında “Genel Sağlık Sigortası, asgari ücretin tespiti için kriterlerin belirlenmesi, çalışma hayatı, iş anlaşmazlıklarının giderilmesi, çocuk işçiliğinin önlenmesi, yabancıların çalışma izinleri, iş sağlığı ve güvenliği” gibi konuları da görüştü.

KKTC’de son çıkarılan kanun hükmünde kararname ile ilgili de ayrıntılı bilgi aktaran Ersan Saner, ülkede ikamet izni, ziyaretçi izni, çalışma izni ve işyeri çalıştırma izni ile bulunan insanların kendi suçu olmamasına rağmen kayıt dışı duruma düşmelerine kayıtsız kalamayacaklarını vurguladı.

Saner, Başbakanın da görüşleri doğrultusunda ülkede kayıt dışı duruma düşen insanların ve ayrıca sivil toplum örgütlerinin çağrılarına kayıtsız kalamadıklarından ötürü ilgili af yasasını İçişleri Bakanlığı ile birlikte Bakanlar Kurulu’ndan geçirdiklerini söyledi.

Bakan Saner, Sosyal Sigortalar Kurumu’nun son durumu hakkında da bakan Soylu’ya ayrıntılı bilgi aktararak, Sosyal Sigortalar Dairesi’nin borç yükümlülüğünden kurtarılması için işbirliği yapılması talebinde bulundu.

Açıklamada, Türkiye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’nun da Saner'e ziyaretinden dolayı teşekkür ederek, iki ülke arasındaki ilişkilerin önemine vurgu yaptığı belirtildi.

Soylu, KKTC’de hazırlanarak yürürlüğe giren ve ülkede ziyaretçi izni, ikamet izni, çalışma izni ve işyeri bulundurma izni ile kayıt dışına düşmüş kişiler için yayınlanan Kanun Hükmünde Kararname için katkılarından dolayı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ersan Saner’e ve KKTC hükümetine teşekkür etti.

TC’nin her zaman ve her alanda KKTC’nin yanında olduğunu ve olacağını ifade eden Soylu, imzalanan işbirliği anlaşmasının da bunun en önemli kanıtı olduğunu ifade etti.

Türkiye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, ayrıca süreç içerisinde TC ile KKTC arasında yapılan uygulamalar ve bunların yansımalarına dikkat çekerek, TC’nin sahip olduğu tecrübe ile KKTC’ye sağlayacakları katkı çerçevesinde KKTC’nin çalışma ve sosyal güvenlik alanında lider bir ülke durumuna gelmesi için her türlü katkıyı tereddütsüz koyacaklarını kaydetti.

KKTC Sosyal Sigortalar Kurumu’nun yapısının da ayrıntılı bir şekilde ele alındığı görüşmede, Soylu’nun bu konuda da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirttiği vurgulandı.

Bakanlar, karşılıklı olarak imzalan anlaşmayı belirli süreler içinde değerlendirmek üzere bir araya gelme konusunda da prensip kararı alırken, iki bakanlık arasında devam eden “Genel Sağlık Sigortası” ile ilgili yasal çalışmaları değerlendirmek üzere ileriki haftalarda teknik heyetlerin bir araya gelmesini de kararlaştırdı.
Editör: TE Bilisim