Ekonomi Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun, geçmiş dönemdeki yöneticilerin “Mersin kapısı aşılmaz” diyerek ticarette arabesk bir kültür yarattığını kaydetti.

KKTC’nin turizm alanındaki en büyük pazarının Türkiye olduğunu söyleyen ve birçok sektörde Türkiye’nin ülke için en önemli pazarı oluşturduğunu kaydeden Atun, “Bir önceki hükümetimiz döneminde bu alanda kayda değer adımlar attığımızı düşünüyorum. 40 milyon TL düzeyinde olan ihracat biz 2009’da görevden ayrılırken 90 milyon TL üzerindeydi” dedi.

Atun, “Geçmiş dönemlerin ufuk yakalayamayan yöneticilerinin yerleştirmeye çalıştıkları ‘Mersin kapısı aşılmaz’ ifadesi maalesef arabesk bir kültür olarak ticaret literatürde kalacak” ifadesine yer verdi.

TC Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile KKTC Ekonomi Sanayi ve Ticaret Bakanlığı arasında bugün “Tüketicilerin Korunması” konusunda işbirliği protokolü imzalandı.

Protokole TC Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi ile Ekonomi Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun imza koydu.

Tüketicinin sağlığını, güvenliğini ve ekonomik çıkarını koruma, iki ülke arasındaki ticareti teşvik etme, piyasa gözetimi ve denetimi alanlarında işbirliği yapma gibi konuları yasal zemine taşıyan protokolün imzalanmasının ardından her iki bakan da açıklama yaptı.

TC Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay ile her iki bakanlığın bürokratlarının hazır bulunduğu törende ilk sözü Atun aldı.

ATUN: “ÖNEMLİ VE GÜÇLÜ BİR KATKI”

Sunat Atun, TC Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın bu protokolle kendilerine önemli ve güçlü bir katkı sağladığını kaydetti.

Buradaki konuşmasında protokol kapsamında Ekonomi Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na bağlı Ticaret Dairesi’nden görevlendirilecek uzman personelin Mersin Gümrüğü’ne gönderileceğini de açıklayan Atun, bu sayede hem Türkiye Cumhuriyeti gümrük mevzuatın hem de gümrük uygulamalarının takip edileceğini söyledi.

Sunat Atun, “Bu önemli adımla Ticaret Dairesi, sanayi ve ihracat kanadına daha güçlü hizmet verecek. Bunun ihracatımızı daha da ilerleteceğini düşünüyorum. Kıbrıs Türk halkının ürünlerinin kalitesinin ve pazarının her geçen gün geliştiğini görüyoruz” dedi.

HELAL GIDA ÜRETİMİ

Ticaret Dairesi’nin bu yıl İslam Konferansı Örgütü’nün Standartlar Örgütü’ne “tam üye” olarak kaydolduğunu da sözlerine ekleyen Atun, “Bu, İslam ülkeleri arasında yüzde 20 hedefine ulaşmada, özellikle helal gıda üretimi konusunda ürünlerimizin geliştirilmesinde önemli bir sayfa açacak” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE CUMHURİYETİ İLE EŞDEĞER DEVLETİZ”

Konuşmasında KKTC ile Türkiye hükümetleri arasındaki temaslar konusunda da değerlendirmede bulunan Atun, “TC ile yapılan müzakere değil, işbirliğidir. Müzakere hak paylaşımının söz konusu olduğu durumlarda yapılır. Biz Türkiye Cumhuriyeti ile eşdeğer devletiz, orası bizim anavatanımız” dedi.

Atun, Türkiye ile yapılan anlaşmalarının gayesini “Kıbrıs Türk halkının refahının artırılması”, “hayatının iyileştirilmesi” ve “izolasyon ortamının rahatlatılması” olarak değerlendirdi.

TÜFENKÇİ: “İNSAN HAKLARI, DEMOKRATİK KURUMLAR VE YARGIYA OLAN GÜVEN...”

TC Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, insan hakları, demokratik kurumların varlığı, yargıya olan güveninin Kıbrıs Türkü’nün ülkede ne denli başarılı işler yaptığının göstergeleri olduğunu söyledi.

“KIBRISLI TÜRKLER ÇÖZÜM TARAFTARI”

Kıbrıs konusunda da değerlendirmede bulunan Bakan, Kıbrıs Türk halkının 2004 Annan Planı döneminde olduğu gibi bugün de sürdürülen görüşmelerde çözümün büyük taraftarı olduğunu vurguladı.

Tüfenkçi, “Barışa, birliğe en fazla çaba harcayan tarafın Türkler olduğunu görüyoruz” dedi.

“RUMLARIN SERT TUTUMU KIRILDI”

Rumların 2004’teki sert tutumunun kırıldığını da sözlerine ekleyen Tüfenkçi, “Rumların, barışa giden yolda Kıbrıslı Türklerin gösterdiği samimiyeti göstermiyor. Bunu farkındayız” şeklinde konuştu.

Türkiye olarak Kıbrıs Türkünün barış, özgürlük ve siyasi eşitlik için gösterdiği çabayı her konuda olduğu gibi desteklemeye devam ettiklerini vurgulayan Tüfenkçi, “Siyasi özgürlüğünüzü tanımaktan vazgeçmeyeceğiz” dedi.

“TEMASLARIMIZ VERİMLİ GEÇTİ”

TC Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, KKTC’deki temaslarının verimli geçtiğini de söyleyerek, “Karşılıklı ziyaretlerin ve işbirliğinin üst ve teknik düzeylerde ela alınması iki ülke arasındaki ilişkileri pekiştirir” şeklinde konuştu. 
Editör: TE Bilisim