Fileleftheros gazetesi, “Kötü Haberler Biden Aracılığıyla – Çözümden Sonra Da Askeri Varlık” başlığı altında verdiği haberinde, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in New York’ta, Türkiye ile Güney Kıbrıs arasında habercilik görevi üstlenerek, Türkiye’nin adada bir çözüm sonrasında askeri varlığını sürdürme şeklindeki önerisini Kıbrıslı Rum lider Anastasiadis’e ilettiğini yazdı.
Habere göre, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile New York’ta görüşen Biden, Kıbrıs sorununun çözümü sonrasında adadaki Türk askerinin varlığına ilişkin Türk tezini Anastasiadis’e iletti.
Türkiye’nin, adada bir çözümden sonra adadaki Türk askeri varlığının sürmesini istediğini kaydeden gazete, Türkiye’nin adadaki askeri varlığının devam süresinin açık tarihli olması ve askerin adadan ayrılma olasılığı olmaksızın, belirli zaman dilimlerinde durum değerlendirmesi yapılmasının istendiğini iddia etti. Biden tarafından Anastasiadis’e ve Yunanlı yetkililere iletilen bu önerinin kesin bir dille reddedildiği kaydedildi.
Haberde, Biden’in sadece bir haberci görevi üstlendiği, Türkiye’ye herhangi baskı yapmaktan da kaçındığı öne sürüldü.
Öte yandan gazete, Akıncı, Anastasiadis ve Ban arasındaki üçlü görüşmede Akıncı’nın “yol haritası” konusunu gündeme getirdiği ve “Ekim ayında beşli zirve, yıl sonuna kadar da çözüm bulunması” önerisini ortaya koyduğu şeklindeki iddiaları bugün de yineledi.
Gazete, bir diğer haberinde ise, BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin üçlü zirve sırasında “gelecek ayları kapsayan bir faaliyet planı konusunda uzlaşılması yönünde dolaylı destekte bulunduğunu” iddia etti.
Habere göre, Eide’nin bu yöndeki ifadeleri üzerine Genel Sekreter Ban araya girerek, “çoklu konferansa gidilmesi için elimizde esas olması gerekir” ifadesini kullandı.
Gazete ayrıca, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın ise, Ban’ın beşli konferans ve takvimleri kabul etmediğini görmesinin ardından, basın açıklaması sırasında kendisi ve Anastasiadis’in Ban’ın yanında durmaması gerektiğini belirttiğini ancak böyle bir şeyin görüşmenin başarısız olduğunu ortaya koyacağı söylenerek ikna edildiğini savundu.
Yoğunlaştırılmış müzakereler gelecek hafta
Öte yandan Alithia gazetesi, elde ettiği bilgilere dayanarak, Akıncı ve Anastaiadis’in gelecek haftadan itibaren yeni yoğunlaştırılmış müzakere faslına başlayacaklarını, kesin günün ise henüz belli olmadığını yazdı.
Gazete ayrıca, Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in müzakerelere ilişkin gazeteye dün yaptığı açıklamada, tüm konular üzerinde yoğunlaştırılmış müzakerelerin gerçekleştirileceğini ve Ekim ayında yaşanacak gelişmeler çerçevesinde çoklu konferans ihtimalinin doğabileceğini söylediğini aktardı.
Habere göre, Hristodulidis, müzakerelerde tüm konulara odaklanılacağını ve hedefin, bir sonraki adıma geçilebilmesini sağlayacak sonuçlar almak olduğunu vurguladı.
Asıl sınav toprak konusunda
Politis gazetesi ise, “Toprak Konusu Sebebiyle Diyalog Testi – Liderler Yoğunlaştırılmış Görüşme Programıyla Geri Dönüyor” başlıkları altında verdiği haberinde, müzakerelerin yeni turunda karşılaşılacak en önemli sorunun takvimler konusu değil, toprak başlığının ele alınıp alınmayacağı konusu olduğunu yazdı.
Gazete, takvimler konusunun New York’ta BM Genel Sekreteri’nin müdahalesinin ardından kapanmış olabileceğini ancak toprak konusunun yeni tur görüşmelerde ele alınması konusunun yeni müzakerelerin gündemini oluşturacağını belirtti.
Haberde, Anastasiadis’in, olası bir çoklu konferans öncesinde ilerleme ortamının oluşabilmesi için toprak konusunun ele alınması gerektiği; Akıncı’nın ise toprak konusunun sürecin sonuna bırakılarak, garantilerle birlikte görüşülmesi gerektiği tezlerini benimsedikleri öne sürüldü.
Kıbrıs Türk tarafı ayrıca, hangi bölgelerin iade edileceğine dair basın sızmaların ve akabinde tepkilerin oluşmaması için toprak konusunun yurt dışında ele alınması gerektiğini de savunuyor.
İlk görüşme 3 Ekim’de
Gazete ayrıca, yoğunlaştırılmış müzakerelerin 3 Ekim Pazartesi günü başlayacağını ve nerdeyse her gün gerçekleştirileceklerini de söyledi.
Editör: TE Bilisim