Beşparmak Düşünce Grubu üyesi, eski Meclis Başkanı ve Başbakanlardan Hakkı Atun yazılı açıklamasında, Türkiye Cumhuriyeti devletinin varlığına yönelik bu menfur saldırıda hayatını kaybeden tüm şehitlere Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, tüm yaralılara acil şifalar diledi.

“TÜRKİYE BÜYÜK BİR BADİREYİ ATLATTI”

Atun, “Darbe girişimi, başta Türkiye halkının kahramanca direnişi, siyasi liderlerle sivil yetkililer, güvenlik güçleri ve medya kuruluşlarının dirayetli, kararlı ve sağduyulu tutumu sayesinde başarısız olmuş ve Türkiye büyük bir badireyi atlatmıştır” dedi.

Kederde, sevinçte birlikte oldukları yüce Türk ulusunun bu direnişiyle demokrasiye olan inanç ve bağlılık sınavını başarıyla geçtiğini, ulusa yönelik bu yaşamsal tehdit karşısında tarihi bir birlik ve beraberlik sergilediğini vurgulayan Atun, şunları kaydetti:

“Demokrasiye yürekten inanmış bir düşünce kuruluşu olarak Türk halkı ve demokrasisinin bu badireden daha güçlü olarak çıkacağına güveniyor, inanıyoruz. Buna yönelik olarak Türkiye'nin göstermekte olduğu çabalarda, uluslararası camianın ve özelde Türkiye’yle yakın ittifak ilişkileri olan küresel aktörlerin önemli sorumluluğu olduğu kanaatindeyiz. Çok zor günler geçirmekte olan Türkiye Cumhuriyeti’nin vermekte olduğu bu demokrasi mücadelesinde dost ve müttefiklerinden destek ve dayanışma beklemek hakkıdır.

Bunun, siyasi ve insani alanda olduğu kadar ekonomik alanda da geçerli olduğu inancındayız. Türkiye Cumhuriyeti yetkilileri, milletin can ve mal güvenliğiyle kamu düzen ve huzurunu yeniden daha sağlam bir zemin üzerine inşa etme çabalarını sürdürürken, hukukun üstünlüğü, temel hak ve özgürlüklerle evrensel insan hakları değerlerine bağlı kalacağını en üst düzeyde açıklamıştır. Buna karşın bazı çevrelerin mesnetsiz bir takım iddialarda bulunmaları ve hayali senaryolar üretmeleri, ortalığı karıştırmaya yönelik kötü niyetli davranışlar olup kabul edilemez.”

Hakkı Atun, bu çerçevede Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Türkiye’deki gelişmelerle Kıbrıs görüşmeler süreci arasında bağlantı kurmaya ve kendisine avantaj sağlamaya çalışmasını da “çirkin bir siyasi manevra” olarak gördüğünü ve yadırgadığını kaydetti.

“KKTC YETKİLİLERİ SESSİZ KALMAMALI”

KKTC yetkililerinin bu konuda sessiz kalmamaları ve gerekli tepkiyi en üst düzeyde ortaya koymalarını beklediklerini belirten Atun, Kıbrıs Rum yetkilileri ve medyası arasında bu konuda yapılan husumet dolu yayınların, iki taraf arasında güven yaratılmasına yönelik çabalara ters düştüğü gibi, görüşmeler sürecinin kendisine de zarar verdiğini vurguladı.

Atun, Türkiye’nin bu badirenin etkilerinden mutlaka kurtulacağını ve bu demokrasi sınavından daha güçlü bir şekilde çıkacağına inanç belirterek, Ulu Önder Atatürk'ün; “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” özdeyişindeki inanç içerisinde, bu mücadelesinde Anavatan Türkiye’nin her zaman yanında olacaklarını kaydetti.
Editör: TE Bilisim