Kuzey Kıbrıs Turkcell’in yatırım projelerine yönelik tüm yasal izinler alınmış olup, kurumumuz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yasalarının çizdiği çerçeve içinde bu adımlarını atmaktadır.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Telekomünikasyon Sektörü, Ulaştırma Bakanlığı altında yasal kurum olan Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu (BTHK) tarafından düzenlenmektedir. GSM operatörleri BTHK’nın izin vermediği hiçbir operasyonu yapamazlar. Bu bağlamda ilgili kişi ya da kurumlar sektördeki gelişmeler hakkında bilgi için doğrudan düzenleyici kurum olan BTHK ile görüşebilirler.

GSM operatörlerinin fiber optik omurga alanındaki yatırımlarının hedefi, insanımıza hak ettiği teknolojiyi çok daha yüksek bir standartta sunmaktır.

Bu yatırımlar, tümüyle toplumsal bir talebin ve ihtiyacın sonucudur.

TEL-SEN tarafından GSM operatörlerine yönelik yapılan eylem ve açıklamaları demokratik haklar çerçevesinde saygıyla karşılamakla birlikte, ortaya konan iddialar, tümüyle ilgili sendikamızın kendi görüşüdür.

GSM operatörleri 2007 yılında yaptıkları LİSANS ANLAŞMASI ile birlikte kendi istasyonları arasında fiber optik veya radyolink bağlantı hakkına sahiptir.

Kuzey Kıbrıs Turkcell’in yatırım projeleri tümüyle ‘mobil iletişim’ alanında ve kendi yasal sınırları içerisindedir.

Tüm dünyada olduğu gibi Kuzey Kıbrıs’ta da, her iki GSM operatörünün omurgalarını fiber optik yatırım ile güçlendirmesi, kapasite artırımı ve ileri mobil teknolojiler sunmak adına kaçınılmazdır.

Tüm ülkelerdeki genel uygulama operatörlerin kendi omurgalarını kurması ve karşılıklı paylaşım anlaşmaları ile yedekleyerek son kullanıcılarına kesintisiz hizmet sunmalarıdır.

Yeniden altını çizmek isteriz ki; Kuzey Kıbrıs Turkcell’in yatırım projelerinin tek amacı ülkede artan mobil data kullanımına yanıt vermek, daha kaliteli hizmet sunmak, süratli ve kesintisiz internet beklentisini en üst düzeyde karşılamaktır.

Ayrıca, 4G’yi ülkemizin hizmetine sunmak için bu yatırımı gerçekleştirme ihtiyacımız da zaruridir.

Son bir yılda, ülkemize gelen turist ve üniversite öğrencisi sayısında ciddi artışlar yaşanmıştır.

Bu gelişmeler son derece sevindirici olmakla birlikte, kurumuza da önemli sorumluluklar yüklemektedir.

Yeni ders yılında üniversitelerimizdeki öğrenci sayısının 70 bine aşacağı düşünüldüğü zaman kapasite artırımına yönelik ihtiyaç çok daha ciddi olarak ortaya çıkmaktadır.

Dünyanın pek çok yerinde operatörler kendi ihtiyacı doğrultusunda kendi altyapısına yönelik yatırımlar yapmaktadır.

Ülkemizde bu yatırımlar yönünde tüm operatörler aynı haklara sahiptir.

Kuzey Kıbrıs Turkcell, Fiber optik omurga projesine yaklaşık 10 Milyon USD’lik bir yatırım planlanmaktadır.

Bu yatırım ile birlikte yeni nesil teknolojiler ile abonelerimize yüksek hız ve kapasitede servis çözümü sağlanabilecektir.

Müşteri memnuniyeti için artan data (veri) ihtiyaçlarına göre ek yatırımlar değerlendirilecektir.

Türkiye, Güney Kıbrıs ya da Avrupa’daki uygulamalarda da operatörler yurtiçi ve yurtdışı fiber optik omurga altyapılarının büyük bir kısmını kendileri oluşturmaktadır.

Hatırlatmak isteriz ki, 2008’dan bugüne kadar ise data kullanımında yaklaşık 1000 kattan fazla artış ortaya çıkmıştır.
Bu artışın sebebi o dönemde yaptığımız yatırımlar ile birlikte 3G teknolojisine geçiştir.

Kuzey Kıbrıs Turkcell, kuruşundan bugüne kadar Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne 250 Milyon TL’nin üzerinde yatırım yapmıştır.

Bu yatırımlar, dünyanın en ileri teknolojilerini ülkemize taşımakla kalmamış, teknolojiyi çok yakından takip eden tüm toplumsal kesimlere de ‘kaliteli, kesintisiz ve çağdaş’ iletişim imkânı sağlamıştır.

Sosyal Sorumluluk Projeleri için bugüne kadar ülkemizle paylaştığımız kaynak 7 Milyon TL’nin üzerindedir ki, engelli projelerinden çevreye, kültürel değerlerimizin yaşatılmasından trafiğe, kaplumbağaların korunmasından ağaçlandırmaya kadar onlarca farklı alanda çalışmalar yapılmıştır.

Kuzey Kıbrıs Turkcell, bu yatırımlarla birlikte, ülkemizde yaklaşık 2000 kişilik bir ekosisteme doğrudan ya da dolayı istihdam imkanı yaratmaktadır.

Kurumumuzun bugüne kadar devletimize ödediği vergi yaklaşık 740 Milyon TL’nin üzerindedir.

Kuzey Kıbrıs Turkcell yeni nesil teknolojileri ülkemize taşımak ve abonelerimize yüksek hız ve kapasitede servis çözümü sağlamak için çabalarını sürdürürken; ülkemizdeki diğer tüm kişi, kurum ve kuruluşlarla işbirliği içerisinde olmaktan da mutluluk duyacaktır.

Ortak amacımız ‘daha iyiye’ ulaşmak için ülkemize değer katmaktır.
 
Editör: TE Bilisim