İsviçrenin Mont Pelerin kentinde iki Liderin Kıbrıs Müzakerelerini sürdürdüğü bu günlerde krize neden olacak yaklaşımlardan uzak durulmasını beklmekteyiz.
SOSYAL DEMOKRAT PARTİ olarak son fırsat olarak gördüğümüz bu görüşmelerde Liderlerin hem kendi gelecekleri hem de Kıbrıstaki iki toplumun geleceğini yeniden tesis etmesini arzulamaktayız.Bu nedenle 50 yıldır Kıbrısta yaşanan olumsuzlukların artık son bularak Barış adası olması için adımların atılmasını herkes istemektedir.Her iki toplumda da bir anlaşmanın olması arzusu vardır.Bu nedenle herkesin her kesimin anlaşmaya müdahil olan ülkelerin Kıbrıs konusundaki sonucun vahametini bilerek hareket etmesi gerekmektedir.
ANLAŞMA ÇOK ŞEYİ DEĞİŞTİRECEKTİR.
Kıbrıs konusunda olası bir anlaşmanın hem Rum kesimi hem de Türk kesiminde çok şeyi değiştireceğinin hesabının yapılması gerekir.Uzlaşmaz tarafların asgari müşterekte birleşilerek çözüme kavuşturulması için büyük güçlerin çaba sarfetmesini bekliyoruz.Yarım asırdır Kıbrıs konusundaki görüşmelerin ilk kez bu boyuta gelmesi bir anlaşmanın olacağını umudunu taşımaktadır.Bu nedenle Liderler her iki kesimin de fazla mağdur olmayacağı adımları atması ile çözüme yaklaşılacaktır.
AKEL VE RUSYA İSTERSE ÇÖZÜME KATKI SAĞLAYABİLİRLER
Kıbrıs konusundaki görüşmelerde AKEL ve Rusya’nın tutumlarının önemli olduğunu düşünüyoruz.AKEL’in Rusya ile yakın bağları olması nedeniyle bu anlaşmada etkin olacağı düşünürsek çözüme katkı koyması yönünde yarar getirecektir. Rusyanın Rum kesimindeki siyasete ne kadar etkin olduğunu gözlemlerken AKEL ile CTP ‘nin geçtiğimiz gün yaptığı toplantının net detayları halkla tam paylaşılmamıştır.AKEL-CTP dostluğunun yıllardır var olması ve ayni dönemlerde iktidarı paylaşmaları sonuç getirmemiştir.Beklentimiz AKEL ve Rusyanın sürece katkı sağlamasıdır.
GARANTÖR ÜLKELER SÜRECE MÜDAHİL OLMALI.
Gelinen son aşamada Toprak konusu,Garantiler,Dönüşümlü Başkanlık ve Rumların Türk topraklarında konuşlanması hususlarında büyük pürüzlerin olduğunu gösteriyor.Bu aşamada Garantör konumundaki ülkelerin Türkiye ve Yunanistanın bu aşamada devreye girip çözüm yolunda kararlılıkla sürece katkı sağlamaları kaçınılmazdır.İngilterenin bu konuda garantör ülke olmasına rağmen çok etkin olacağını düşünmüyoruz.Son sözü Türkiye ve Yunanistanın söyleyeceğini düşünüyoruz.Bilindiği gibi Garantiler konusunda her iki tarafın da çekincelerinin olduğu her toplantı sonrasında dile getiriliyor.SDP olarak bizler inanıyoruz ki Türkiye ve Yunanistanın bu konuda perde gerisinde yaptığı toplantılarda sorun çıkacağını sanmıyoruz.
BEŞLİ GÖRÜŞME KAÇINILMAZ OLACAK.
İsviçreden çıkacak olan sonuca göre mutlaka beşli görüşmelerin olacağını düşünüyoruz.Bu aşamaya kadar gelen Kıbrıs konusunun çözümü için büyük güçlerin çözüme katkı sağlayacak adımları atacağına inanıyoruz.İsviçrede kriz mutlaka yaşanacaktır.Kriz olsa dahi bu güçlerin devreye girerek bir uzlaşının olacağını düşünüyoruz.SDP olarak bizler beşli görüşmelerde bu işin sonlandırılacağı yönündedir.Ortadoğudaki tüm gelişmelerden dolayı Kıbrıs konusunun da artık bir çözüme kavuşturularak son bulması ile yeni dönemlerin başlayacağı umudu her geçen gün artmaktadır.
SDP olarak bizler Sn. Akıncı ve ekibine bu süreçte başarılar dileriz.Türkiye ile birlikte sürdürülen bu görüşmelerde her iki kesimin de ben kazandım zihniyetinden uzak durmalarını arzulamaktayız.
TÖZÜN TUNALI
BAŞKAN
Editör: TE Bilisim