Her meslekte olduğu gibi,  tıp mesleğinde de tüm hekimlerin tıp ahlak ve meslek kurallarına uymak zorunda olduğuna, uyulması gereken kurallar, cezalar ve soruşturma usul ile esasları bulunduğuna dikkat çeken Tabipler Birliği, bunların, gerek Kamu Sağlık Çalışanları Yasasında gerekse Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Yasası tahtında Tıp Meslek Ahlak Tüzüğü’nde ve Disiplin Suçları Soruşturma ve Yargılama Tüzüğü’nde belirtildiğini ifade etti.

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Yönetim Kurulu adına açıklama yapan Genel Sekreter Dr. Sonuç Büyük, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst’ün, tüm hekimleri töhmet altında bırakacak açıklamalarda bulunduğunu savunarak, bunun kendilerini derinden üzdüğünü kaydetti.

Sonuç Büyük, “ayrıca hayretler içinde bırakmıştır. Eğer ortada tespit edilen bir suç var ise gecikmeden ihbar edileceği yer hekimin bağlı  bulunduğu hastahanenin başhekimliği veya Sağlık Bakanlığı’dır. Hiçbir disiplin suçu küçümsenemeyeceği gibi cezasız da bırakılmamalıdır” dedi.

HEKİMİN GÖREVİ

Sağlık hizmetini veren en önemli öğelerden birisinin hekimler olduğunu ve hekimlerin esas görevinin insan sağlığını, yaşamını ve onurunu korumak olduğunu vurgulayan Büyük şöyle devam etti:

“Hekimlerin nasıl yetiştiklerini bilmeyen yoktur. Unutan da çoktur. Tıp Fakültesi için üniversite sınavlarına girerken liseden başlayan çalışmalar, 6 yıl tıp eğitimi, eğitim süresince yazılı ve sözlü sınavlar, TUS sınavı, 4-6 yıl arasında süren ihtisas eğitimi. Bununla da kalmıyor. Bir hekim sürekli olarak kendisini yenilemek, çağın getirmiş olduğu yenilikleri takip etmek ve hastasına uygulamak zorundadır. Görüldüğü gibi bir hekim kolay kolay yetişmemektedir.”

“HEKİMLER MESLEKTAŞLARI KÜÇÜK DÜŞÜRMEZ”

KTTB Genel Sekreteri Dr. Sonuç Büyük, son zamanlarda bazı hekimlerin etik, deontolojik değerleri hiçe sayarak açıklamalarda bulunduklarını gözlemlemekte olduklarını da belirterek, “Hekimler  hiçbir zaman kendi meslektaşlarını küçük düşürücü ve kötüleyici davranışlarda bulunamaz” ifadesini kullandı.

Hekimlerin, onur kırıcı davranışlara karşı kendi meslektaşlarını korumak zorunda oluğunu kaydeden Büyük, “Andımızda yer alan ve meslektaşlarımızı kardeşlerimiz gibi tutmamız gerektiğini de hatırlatmak isterim” dedi.

Editör: TE Bilisim