KTEZO’dan yapılan yazılı açıklamaya göre, KTEZO Genel Koordinatörü Hürrem Tulga, Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin toplamda 20 binlerde olan öğrenci sayısının yüzde 80’inin kampus içinde ve sınırları çevresindeki yurtlarla konakladığını bunun “kabul edilemez bir durum” olduğunu savundu.

“Yurt ve yurtlara bağlı olarak nüfus ve işyeri yoğunluğunun kampus içinde ve üniversite sınırlarında olmasından ötürü o bölgenin yeni bir kente evreldiğini” ifade eden Tulga, bu durumun Gazimağusa kenti ile üniversitesinin tamamen kopmasına neden olduğunu kaydetti.

“Olabildiğince çarpık bir biçimde gelişen bu durumun” DAÜ gibi bir kamu üniversitesi tarafından yaratılmasını eleştiren Tulga, “Bütün bunların kamusal kent yararı yerine bireysel rantların gözetilmesinin sonucu olduğunu” savundu.

Üniversiteler Strateji Belgesi’nde kampus sınırları içerisinde yapılacak olan yurtların üniversitenin toplam öğrenci sayısının yüzde 30’una konaklama imkanı yaratması gerektiği üzerinde durulması gerektiğini belirten Tulga, Avrupa ülkelerinde de üniversite kent buluşmasının sağlanmasına eğitimin bir gereği olarak önem verildiğini kaydetti. Tulga, ülkede mevcut olan şu andaki durumun yaratılmasına sebep olan mekanizmaların açığa çıkarılmasını istedi.

Tulga, şöyle devam etti:

“Hükümet bu gidişata mutlaka müdahale etmelidir. Kentlerimiz, ülkemiz ölürken, bazı ilişkiler üzerinden oluşan tekelci yapılar devlet imkanlarıyla her gün çoğalarak büyüyor. DAÜ eğitim kurumu mu? Yoksa bazı rantçıların faydalandığı bir kurum mu? Diğer üniversitelerimizde de benzer gelişmelerin yaşanmasını gözlemlemek bizleri üzüyor. Ülkemiz öngörüsüz, toplumsal olmayan politikalardan dolayı her gün biraz daha yoksullaşıyor. Şehirler kaosa, eğitim amacının dışına, insanımız işsizliğe sürükleniyor. Yerinde ve amacına uygun olarak kullanılmayan kaynaklar ne kadar devasa olursa olsun, sadece tükenmemize fırsat veriyor. Bu gidişe kim dur diyecek, bizden başkası mı var? Yoksa bir doğa felaketi, toplumsal felaket mi bekleniyor?”
Editör: TE Bilisim