Meclis “İdari ve Sosyal İşler Komitesinin” gündeminde bulunan ve sendikaların “ırkçılık” içerdiği gerekçesiyle reddettiği Teşvik Prim Sistemi (TPS) fonu ile ilgili yasa tasarılarının görüşülmesine bu gün Meclis Komitesi’nde devam edildi.

Bu günkü komite toplantısına, DEV-İŞ ve TÜRK-SEN de katılıp görüş vermek üzere çağrıldı.

DEV-İŞ Genel Başkanı Mehmet Seyis, yasa tasarılarının dün öğleden sonra sendikalara iletildiğini, bugün komite toplantısına gidildiğinde dün öğleden sonra iletilen yasadan farklı, değiştirilmiş bir yasa gördüklerini bildirdi.

Seyis, DEV-İŞ ve TÜRK-SEN adına yaptığı yazılı açıklamada DEV-İŞ ve TÜRK-SEN’in ortaya koyduğu tavrın haklı çıktığını ve “hükümetin işçi düşmanı olmanın yanında ırkçı da olduğunu” savundu.

SEYİS VE BIÇAKLI TOPLANTIYI TERK ETTİ


DEV-İŞ Genel Başkanı Mehmet Seyis ve TÜRK-SEN Genel Başkanı Arslan Bıçaklı toplantının açılışına katılarak bir kez daha böylesi uygulamalara görüş vermeyeceklerini ve neden reddettiklerini anlatarak toplantıyı terk etti.

Seyis açıklamasında, “Sendikalarımızın bu konudaki görüşü TPS Fonunun ortadan kaldırılıp dili, dini, ırkı, ülkesi ve cinsiyeti” ne isterse olsun, tüm işçilere insan onuruna yakışır eşitliğin sağlanmasıdır.” ifadelerini kullandı.

“YAPILAN BİR İNSANLIK SUÇUDUR”


Seyis şöyle devam etti:

“Komite tarafından bize gönderilen yasa taslağı ile, kategorileri ayırdıkları yabancı işçilerin maaşlarından %8 oranında yapılacak kesintilerin yaratacakları ucube bir fona yatırılmasını ve bu paraların da sonuçta işverenlere dönüşü hedefleniyor. Yaptıkları yasa tasarısına göre KKTC ile İş Gücü Anlaşması olmayan ülke işçilerinden (TC’den gelen işçiler dışında kalan yabancı işçilerden) %8 kesilerek fonun TPS fonu gelirlerine yatırılması ve bu paraların da İşverenlere teşvik olarak verilmesi öngörülmektedir.

Bu yapılmak istenen bir insanlık suçudur. Dünyada lanetlenmiş faşist bir düşüncenin ülkemizde yeşertilmesidir. Hem insan haklarına hem Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) sözleşmelerine göre suçtur ve ayrımcılık olarak tanımlanmaktadır. O kadar bağnazca yapılmıştır ki, yabancı işçiye karşı ayrımcılık bir yana yabancı işçiler arasında bile ayrımcılık yapılmaya çalışılmaktadır.”

“BEYAZ-SİYAH AYRIMCILIĞI GİBİ...”

Aynı işi yapan KKTC ve TC’li İşçiye başka, diğer millet işçilerine başka ücret öngörmenin “Beyaz-Siyah” ayrımcılığından tek farkının, ayrımın renklere göre değil yurttaşlıklara göre yapılması olduğunu kaydeden Seyis, DEV-İŞ ve TÜRK-SEN’in UBP Hükümeti’ni ve bu tasarıyı hazırlatan Çalışma Bakanı’nı şiddetle kınadığını bildirdi.

Seyis, “Önceden de söylediğimiz gibi DEV-İŞ ve TÜRK-SEN onların suç ortağı olmayacak ve bu onur kırıcı toplantılarda yer almayacaktır.” ifadelerini kullandı.

LATİFOĞLU

Öte yandan HÜR-İŞ başkanı Yakup Latifoğlu konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, yasa tasarısının çalışanlar arasında köklerine ve geldiği ülkeye göre ayrımcılık yaptığını savundu.

Latifoğlu, konu ile ilgili komiteye bir yazı sunarak, görüşlerini bildirdiklerini de ifade etti.

Latifoğlu yapılmak istenen yasayla, vatandaş olmayanlar arasında da yeni bir ayrımcılık yaratmaya yönelik olduğunu ve kabul edilemeyeceğini belirtti.

Latifoğlu, vatandaş ile vatandaş olmayan çalışanlar arasında net ücret anlamında da bir ayrımcılığın ortaya çıkacağını belirtti.

Vatandaş olanların ücretinden %4 İhtiyat Sandığı veya Teşvik Primi kesilirken vatandaş olmayanlardan bu kesintilerin yapılmayacağını ifade eden Latifoğlu, bu kişilerin net ücretlerinin daha fazla olacağını ve bunun da KKTC vatandaşları aleyhine durum oluşturacağını iddia etti.

Yirmi binin üzerinde çalışanın İhtiyat Sandığı kapsamından çıkmış olmasının fonun mali yapısını zayıflattığını kaydeden Latifoğlu, bu nedenle “Teşvik Prim Sistemi” uygulamasından vazgeçilmesi ve işverenin üretim girdilerinin ucuzlatılarak ucuz finansman sağlanması, düzenlenmesi ve desteklenmesi yoluna gidilmesi gerektiğini kaydetti.

Latifoğlu, çalışanlar arasında uluslararası sözleşmelere aykırı ayrımcılığa neden olduğu için teşvik prim sistemine karşı olduklarını sözlerine ekledi.
Editör: TE Bilisim