Hükümetin, BRTK’da yaşanan sorunlara karşı duyarsız ve tepkisiz tutumu kurum çalışanlarının sabrını taşma nokta taşımıştır. 21 yıldır görmezden gelinen sorunlara, iktidarların ürettiği veya üretmekten kaçındığı kararlar nedeniyle yenileri eklenmektedir.

Ne manidardır ki sorunların çığ gibi büyüdüğü 21 yılın uzun bir bölümünde bugün iktidarı paylaşan iki parti CTP ve DP ülke yönetiminde yer aldı. Her seferinde sorunlar çözüm vaadiyle iktidara gelen bu iki parti, diğer partiler gibi, iktidarda oldukları hiçbir dönemde ne yazık ki BRT’deki sorunların köklü çözümüne katkı koymamışlardır.

Gelinen aşamada BRT’deki sorunlar görevden affını isteyen Yönetim Kurulu Başkanı Erdinç Gündüz’ün de ifadesinde yer aldığı gibi “Yumağa” dönüştü. Ne siyaset ne de siyasetin atadığı bürokratlar çözüm için adım atıyor.

Sorunların çözümü için bir sürü önerim oldu hiçbiri dikkate alınmadı” diyerek görevden affını isteyen Erdinç Gündüz’e, görev süresi içerisinde, toplu iş sözleşmesinin imzalanması için gösterdiği çaba, 360’ı aşkın geçicinin iş akdinin imzalanmasının sağlanmasındaki desteği için teşekkür ederiz.

BRT’de var olan yapısal ve yönetsel sorunları BRT personelinin yaratmadığını, ancak çözümü için her zaman çaba ve katkı koymaktan da kaçınmadığını, Hükümete ve kurum yöneticilerine bir kez daha anımsatmakta yarar görüyoruz.
Hükümet sorumluluklarından kaçmamalı. Bir an önce kurum yönetim kurulu üyelerinin atamalarını gerçekleştirmelidir. Sonrasında ise kurumun yapısal ve mali sıkıntılarını nasıl aşılacağına ilişkin eylem planını kamuoyuyla paylaşmalıdır. BRT bir an önce insan tüketen bir yapıdan kurtarılmalıdır.

Sendikamız 31 Aralık’ta sona eren toplu iş sözleşmesinin hala imzalanmamasının nedeni, konusunda da ciddi endişeler taşımaktadır. “Mali sıkıntı” olarak gösterilen gerekçenin, siyasi olduğu endişesi taşımaktayız. Sorun maliyse bu sendika ile müzakere edilerek çözüm yoluna gidilebilir. Bugüne kadar ortaya konulan yaklaşım da bu yönde olmuştur. Ancak, son yaşanan gelişmeler bizlere BRT’nin toplu iş sözleşmesi düzenin ortadan kaldırılması yönünde “zayıf halka” olarak görülüp, başlangıç noktası seçildiği endişesini yaşatmaktadır. Bunu bu şekilde değerlendirenler varsa BRT çalışanlarının göstereceği tepkiyle yüzleşmek durumunda kalacaktır.

Hükümet ortaklarına bir kez daha anımsatma ihtiyacı duyuyoruz. BRT’deki sorunlar çözümsüz kaldığı sürece kurumun geleceği her gecen gün tehlike altındadır. Eğer ki niyet başka ise bu kamuoyuyla açıkça paylaşılmalıdır. Aksi halde kurum çalışanları, sorunların çözümü için sizden adım atmanızı beklemektedir.



Bay Sen Yönetim Kurulu (a) Başkan Salih SAKALLI
 
Editör: TE Bilisim