KKTC Telsim’in, Turizm, Çevre ve Kültür Bakanlığı ile yaptığı protokol uyarınca, Çevre Koruma Dairesi’nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) genelinde yaptığı hava kalitesi izleme ağı ölçümlerini, an be an kamuoyuna  duyurduğu bildirildi.

Telsim’nden yalpan açıklamaya göre, Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı ile “Hava Kalitesi izleme Ağı” ölçümlerinin yayımlanması konusunda protokol imzalayan Telsim, halkı bilgilendirmek ve bilinçlendirmek adına hava ölçümlerinin kamuoyuna duyurulmasına öncülük ediyor.

Açıklamada, hava kalitesi izleme ağı ölçümlerinin, Telsim’in, Lefkoşa’da Başbakanlık ışıklarındaki  LED ekranından gün boyu kamuoyuna aktardığı belirtildi. LED erkanında, ülke genelindeki 9 istasyonda yapılan  hava kalitesi ölçümlerinde elde edilen havadaki kükürtdioksit, azotdioksit, toz ve ozon oranlarının yayımlandığı kaydedildi.

Telsim’in hava kalitesini izleme ağı ölçümlerini kamuoyuna duyurmasıyla ilgili değerlendirme yapan Çevre Koruma Dairesi Müdürü Eşref Ünlüsoyer, ülke genelinde 9 noktada yaptıkları hava ölçümlerini zaman zaman basında paylaşarak halkı bilgilendirmeye çalıştıklarını söyledi.

İstasyonlarda yapılan hava kalitesi ölçümlerinin dijital ortamda an be an günlük olarak halka duyurulmasında sağladığı destekten dolayı Telsim’e teşekkür eden Ünlüsoyer, şöyle konuştu:

“Ülkemiz hava kalitesinin ölçümleri 9 istasyonda sürekli yapılıyor ve bunlar anlık olarak bizim bilgisayarlarımıza geliyor. İsteyen insanlar Çevre Koruma Dairesi’nin web sayfasına girerek ölçümleri orada görebilirler. Web sayfasında ülkenin hava kalitesi, havadaki ozon miktarı,  karbondioksit,  karbonmonoksit, kükürtdioksit gibi oranlar görebilirler. Bunları sadece web sayfasına girenler görebilir, ancak anlık ölçümlerin sürekli olarak halkımız tarafından görülebilmesi için, Telsim’in bize sağladığı imkanla, bilgisayarlarımıza gelen verileri, LED ekranda halkla paylaşıyoruz.

Amacımız, halkımıza her bölgedeki hava kalitesi ölçümlerini göstermektir. En çok sorun tozdadır. Bununla da şeffaf bir daire olduğumuzu ve halkımızdan gizlediğimiz bir şey olmadığını göstermeye çalışıyoruz.

Ölçümlerle, ülkemizin hava kalitesinin ne kadar yüksek olduğunu gösteriyoruz. Ancak bazen Afrika’dan gelen sahra çölü tozları ile bölgelerdeki inşaat ve kazılardan ve yaz aylarında da rüzgârın eteksiyle toz oranı yükseliyor."

Editör: TE Bilisim