TDP’den yapılan yazılı açıklamada, Anayasa'nın 32. maddesinin “Yurttaşlar önceden izin almaksızın, silahsız ve saldırısız toplanma veya gösteri yürüyüşü yapma hakkına sahiptir” ifadesini içerdiği belirtilerek, “İçişleri Bakanı ya Anayasa'yı bilmiyor, ya da kendisini Anayasa'nın üstünde görüyor. Bu olay, hem demokrasinin özümsenemediğinin, hem de hukukun üstünlüğü ilkesinin içselleştirilemediğinin somut göstergesidir. Toplumun bu tür zihniyetler tarafından yönetiliyor olması hem düşündürücü, hem de endişe vericidir” ifadelerine yer verildi.

"ÖN HAZIRLIK YAPILIYOR"

Açıklamada, hükümetin, “Telekomünikasyon Dairesi, KIB-TEK ve limanlar başta olmak üzere “toplumun öz varlıklarının peş keş çekilmesini ve bazı hakların geri alınmasını öngören ekonomik protokolü imzalamaya hazırlandığı” iddia edilerek, geniş halk kitleleri tarafından ortaya konulacak toplumsal tepkileri önlemek, en aza indirmek için şimdiden önlem almaya çalıştığı savunuldu.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Şunu net bir şekilde hatırlatmak isteriz ki; Anayasa'nın 32. maddesine göre 'Yurttaşlar önceden izin almaksızın, silahsız ve saldırısız toplanma veya gösteri yürüyüşü yapma hakkına sahiptirler. İçişleri Bakanı şunu bilmelidir ki, bu tür etkinlikler için Kaymakamlıklardan izin alınmaz, yalnızca güvenliğin sağlanması ve gerekli tedbirlerin alınması için bilgilendirme yapılır.”

Açıklamada, genelge şiddetle protesto edildi ve derhal geri alınması istendi.

TDP açıklamasında, “Genelgedeki imza sahibi de Anayasa'nın ilgili maddesinden haberdar değilse, bunun büyük bir gaf olduğunu belirtir, imza sahibinin görevden alınması gerektiğini belirtiriz” ifadeleri kullanıldı.
Editör: TE Bilisim