Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), Genel Başkanı Cemal Özyiğit ile milletvekili Hüseyin Angolemli, Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği'ni ziyaret ederek Başkan Mustafa Naimoğluları ile görüştü.

Görüşmede hayvancının sorunları konuşuldu.

Naimoğluları, üreticinin sıkıntısının olduğu her süreçte TDP’nin üreticinin yanında olduğu için teşekkür etti.

Çiğ süte yapılan fiyat artışının üreticiye verilmediğini, halkın bu konuda yanıltıldığını savunan Naimoğluları, çiğ süte gelen yüzde 15’lik artışın üreticiye verilen kısmının sadece yüzde 7 olduğunu, geriye kalan yüzde 8’i ise hükümetin “cebine attığını” ileri sürdü.

Çiftçiden 60 kuruşa alınan arpanın 75 kuruşa üreticiye satılmaya çalışıldığını söyleyen Naimoğluları, “halk bilmelidir ki üretici bir şey kazanmıyor” dedi.

Hükümeti, girdi maliyetlerini artırmaması ve pahalılık yaratmaması için uyardıklarını söyleyen Naimoğluları, yapılan yanlış politikalarla Toprak Ürünleri Kurumu’nun zarara uğratıldığını ve batırıldığını iddia etti.

Küçükbaş hayvancılığa önem verilmemesini eleştiren Naimoğluları, hellimin tescili ile birlikte buna uygun politika üretilmesini ve desteklenmesini istedi.

Aksine, hükümetin küçükbaş hayvancıya borcu olduğunu da savunan Naimoğluları, hükümetin hem çiftçi, hem de hayvancıyı gününde ödemek zorunda olduğunu kaydetti.

“Süt zammı hayvanın değil, devletin yarattığı bir zamdır” diyen Naimoğluları, yönetimde aktif rol alabilmek için çalışacaklarını ve tepki koymaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.

ÖZYİĞİT

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit de, hükümeti eleştirerek, Önder Sennaroğlu’nun geçen hükümet döneminde de, Tarım Bakanı olduğunu, kendi hazırladığı bütçenin 9 ayda bitmesinin ise kendi “beceriksizliği” olduğunu savundu. Özyiğit, bakanın o koltukta oturmaya hakkı olmadığını ileri sürdü.

Bu ülkede üreticinin önünde engel olunmaması gerektiğini belirten Özyiğit, Kıbrıs Türk halkının bilgisiz ve beceriksiz gösterilmeye çalışıldığı görüşünü ortaya koydu. Özyiğit, durumu eleştirdi.

Üreticinin toplumun temel direği olduğunu vurgulayan Özyiğit, hayvancının son derece önemli olduğuna işaret etti.

Üreticinin hak ettiği değeri görmesi gerektiğine de dikkat çeken Cemal Özyiğit, devletin üreticinin ürününün gerçek değerini vermesi, üreticiye teşviklerini zamanında ödemesi gerektiğini vurguladı.

Devletin üreticilerin girdilerini düşürmek, faaliyetlerini arttırmak için çalışma yapması gerektiğini de vurgulayan Özyiğit, “küçükbaş hayvancıya yönelik hiçbir teşvik olmadığına” değindi.

Rumlarla yıllarca hellimin tescili konusunda mücadele edildiğini anımsatan Özyiğit, “hellimi üretecek sütünüz yoksa, hellimi nasıl üreteceksiniz” dedi.

Özyiğit, küçükbaş hayvancılara, hayvanların sağlık sorunları konusunda da destek olunmamasını eleştirdi.

ANGOLEMLİ

TDP Gazimağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli de, Eti Teşebbüsleri ve Sanayi Holding gibi, hayvancılığın da batırılmaya çalışıldığını savundu.

Geçmişte Fiyat İstikrar Fonu olduğunu, bu fonun çiftçi ve hayvancılar için kullanıldığını anımsatan Angolemli, süte yapılan zammın üreticiye gitmediği gibi tüketiciye çok fazla yansıdığını, bu zammın Fiyat İstikrar Fonu’ndan karşılanması gerektiğini vurguladı.

Fiyat İstikrar Fonu’nun devam ettiğini ancak, genel bütçeyle birleştirildiğini söyleyen Angolemli, “hem pahalılık aldı başını gitti, hem de çiftçi hayvancı zor duruma düşürüldü” dedi.

Hayvancılık ve tarım için politika üretilmesi gerektiğine dikkat çeken Angolemli, aksi takdirde bu politika ile ülkenin yönetilemeyeceğini savundu.

Çiftçilerin yaptığı eylemlerin haklı olduğunu ifade eden Angolemli, bütün dünyanın özellikle temel tüketim maddelerinde kendi tüketicisini koruduğunu, ülkede ise aksinin yapıldığını ileri sürdü.

Angolemli, bu gidişe bir dur denilmesi ve bunun için mücadelenin yükseltilmesi gerektiğini sözlerine ekledi. 
Editör: TE Bilisim