Genel kurulda daha sonra Kredi Kartı ve Banka Kartı İle Yapılan Perakende Mal ve Hizmet Alımlarına İade Yapılması Yasa Tasarısı görüşüldü. Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı Fikri Toros tasarıya ilişkin raporu okudu. 
 

ÖZYİĞİT:  “ÜLKE İÇİN ÖNEMLİ BİR KAZANIM OLACAK”
Tasarı üzerine söz alan Cemal Özyiğit, bu tasarıyı desteklediklerini kaydederek, “Döviz karşısında maaşların erdiği bir gerçek. Dar ve sabit gerili vatandaşların alışverişini daha cazip kılmak için bu tasarı hazırlandı. Alışveriş konusunda yasakçı zihniyetle bir yere varılamaz” dedi.
Özyiğit, “Sadece teşviklerle kendi insanımızın kendi ülkemizde alışveriş yapması sağlanabilir. Tasarının bir an önce yasallaşmasını istiyoruz.  Ülke için önemli bir kazanım olacak” şeklinde konuştu.
 

DENKTAŞ: “BANKALARIN KREDİ KARTI KOMİSYON ORANLARI SIKINTI YARATIYOR…GÖZDEN GEÇİRİLMELİ”
DP Genel Başkanı Serdar Denktaş, “Bu yasa tasarısı, kayıt dışılığı kayıt altına alma, katma değer vergisi ödeme alışkanlığı için önemli bir adım” dedi.
Denktaş, “Bankaların kredi kartı komisyon oranları piyasada sıkıntı yaratıyor. Bu gözden geçirilmeli.   Kayıt dışılığı önlemek için yasalar geçiriyoruz ama yeni uygulamalarla yeni kayıplar ortaya çıkıyor” dedi.


ARIKLI: “KREDİ KARTIYLA ALIŞVERİŞİ TEŞVİK İŞ DEĞİL…BUNU YİNE VATANDAŞ ÖDEYECEK”
YDP Genel Başkanı Arıklı, tasarıyı yetersiz bulduklarını söyledi.
Arıklı, “Kredi kartıyla alışverişi teşvik iş değil. Vatandaş sanki bunu kendi ödemeyecekmiş gibi alışveriş yapıyor ve açığa düşüyor. İsrafı önlemek için kamu spotu hazırlamak ve vatandaşı teşvik etmek önemli” dedi.
Arıklı, tasarıya olumlu oy vereceklerini kaydetti.
Erhan Arıklı, Genel Kurul’un başında Akıncı ile ilgili yaptığı açıklamaya işaret ederek, “Sayın Cumhurbaşkanı’na kendi söylediklerini hatırlatıyorum. Görüşmeciyi atama yetkisinin Mecliste olduğunu kendi söyledi. Bunu hatırlatıyorum ve diyorum ki Meclisin ve hükümetin görüşlerine saygılı olun” şeklinde konuştu.

TOROS: “KAYIT DIŞILIĞA KARŞI MÜCADELE HÜKÜMETİN MALİ POLİTİKASI OLMALI”
CTP milletvekili Fikri Toros, başkanı olduğu komitede görüşülen ve Meclise sevk edilen Kredi Kartı ve Banka Kartı İle Yapılan Perakende Mal ve Hizmet Alımlarına İade Yapılması Yasa Tasarısı üzerine söz aldı. 
Toros, “Kayıt dışılığa karşı mücadele hükümetin mali politikası olmalı. Yüzde 60 oranında bir kayıt dışılık var. Bu yasayı sadece geçirmekle kalmamalı, uygulamalıyız” dedi.
Toros, “Kıbrıslı Türklerin güneyden, Kıbrıslı Rumların kuzeyden alışverişi yapması, rekabet ortamı olması, bir takım ürünlerde avantaj olması normaldir. Karşılıklı alışverişlerin bu bölünmüşlüğün getirdiği mağduriyeti mümkün olan seviyede telafi etmesi mümkündür. Benim karşı olduğum bunun kontrol dışı olmasıdır. Gıdada, sağlığı tehdit eden bir duruma gelindiğini biliyorum. Buna karşı tedbir alınmalı”  şeklinde konuştu.


AMCAOĞLU: “BU YASA VERGİ İADE YASASI DEĞİL”
Maliye Bakanı Olgun Amcaoğlu, hükümetin, ekonomik ve mali disipline önem verdiğini kaydetti.
Amcaoğlu, “Komitede ‘evet’ dediğimiz yasa tasarısı konusunda gereğini yerine getireceğiz. ‘Evet’ oyu vereceğiz. Ancak maliyede yıllarca çalışmış biri olarak şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki bu yasa vergi iade yasası değil” dedi.
“Bu gibi yasaların hayata geçirilmesi meclisin görevleri arasındadır” diyen Amcaoğlu, “Çok verimli bir yasama dönemi geçiren komitemizin hazırladığı bu yasa tasarısının ülkenin ekonomik ve iktisadi geleceğine katkı koyacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.
 

TATAR: “DEVLETİN GELİRLERİNDE ÖNEMLİ ARTIŞ OLACAK”
Başbakan Ersin Tatar da, Genel Kurulda söz alarak yasa tasarısı ile ilgili konuştu.
Tatar, komitede görev alanlara teşekkür ederek, “Tasarı, ekonomin kayıt altına alınması için önemli bir adım” dedi. 
Maliye Bakanı olduğu dönemde kredi kartı ile yapılan alışverişlerin Maliye Bakanlığı tarafından bilinmediğini tespit ettiklerini kaydeden Tatar, Bankalar Birliği ile görüşmelerine ve yaptıkları yasal düzenlemeye işaret ederek, “Şimdi bankalar, alışverişlerle ilgili bilgileri Maliye Bakanlığı’na iletiyor” dedi.
Bu adımla katma değer vergisinde bir artış sağlandığını kaydeden Tatar, “Kredi kartlarıyla alıveriş arttı, ekonomi büyüdü. Bu kamu maliyesine ciddi katkı sağladı. Bu düzenleme ile ben inanıyorum ki, bir büyüme olacak. Devletin gelirlerinde önemli artış olacak” dedi.
Güney Kıbrıs’tan yapılan alışverişlerle ilgili açıklamalara da işaret eden Tatar, “İki ayrı devlet olsa da alışveriş olabilir, bunu federal zemine kilitlemeye gerek yok. Yasakçı zihniyetler başarılı olmaz. Rekabet önemli. Bizim çarşımız gelişti. Rum tarafında olan her şey burada var. O tarafa gitmeye gerek yok diye düşünüyorum ama herkes serbest” dedi.
Yasa tasarısına olumlu yaklaştıklarını kaydeden Tatar, “Çok sayıda banka var, kredi kartı var. Komisyonlar konusunda Rekabet Kurulu da meseleye göz atmalı. Mutlaka komisyon olacak. Rekabet yasasına uygun hareket etmek lazım” dedi.
Yasa tasarısının üçüncü görüşmesi, ivediliği olmadığından gelecek hafta yapılacak.

Editör: TE Bilisim