Ercan Havalimanı ihalesini kazanan T&T Havalimanı İşletmeciliği İnşaat San. ve Tic. Şir. Ltd ortaklarından Terminal Yapı Ticaret Ltd. Yönetim Kurulu Başkanı Alp Delimollaoğlu, Ercan Havalimanı ihale şartnamesine uyulması uyarısında bulundu.

Delimollaoğlu, ihalede ortaya çıkan proje ile son gördüğü proje arasında değişiklikler olduğunu, bunun ortaya başka hukuksal problemler de ortaya çıkaracağını belirterek, ihale şartlarının değişmesi durumunda, ihaleye katılan diğer firmaların hukuk yoluna başvurabileceğini savundu.

Devletin Ercan Havalimanı ihalesi konusunda her türlü hakka sahip olduğunu ve her ne isterse yapabileceğini ifade eden Delimollaoğlu, Ercan Havalimanı İnşaat sürecinin fiyasko ve yıkımla sonuçlanmasından endişe ettiklerini belirtti. 

Delimollaoğlu, ihalede ortak olarak yer aldıkları Taşyapı şirketiyle sıkıntılar yaşadıklarını ve bu şartnamenin gereklerinin yerine getirilmemesi durumunda Ercan’da sıkıntılar yaşanacağını söyledi.

Delimollaoğlu, Ercan Havalimanı’nda T&T Şirketinin 2014 yılında elektrik ve su gelirleri hariç 50 milyon Euro gelir elde ettiğini ancak devlete 16 milyon Euro’luk vergi borcunu ödemediğini belirterek, Ercan ihalesinin gecikmesinde suçluyu T&T şirketi olarak gördüğünü savundu.

Alp Delimollaoğlu, devletin maharetiyle şirket sorunlarının çözümlenebileceğini ifade ederek, “Biz bu ihalede sigortayız. Biz olmazsak bu iş olmaz. Biz buraya baş belası olmaya değil, KKTC’ye uluslararası bir havalimanı kazandırmaya geldik” dedi.

Terminal Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Alp Delimollaoğlu, bugün şirket yetkilileri ile birlikte basın toplantısı düzenleyerek, Ercan ihalesini kazanan Terminal Yapı ile ortakları Taşyapı Şirketi ile Kaner Grubu arasında yaşanan sıkıntıları anlattı. 

Kıbrıs Türk Ticaret Odası Konferans Salonunda yer alan basın toplantısına, UBP Lefkoşa Milletvekili ve ihale dönemindeki Maliye Bakanı Ersin Tatar da katılarak, sorduğu sorularla şirket yetkililerinden bilgi aldı.

“KNOW-HOW SAHİBİ VE LİYAKAT/YETERLİLİK SAHİBİ TEK ORTAK BİZİZ”

Burada konuşan Delimollaoğlu, Terminal Yapının “Ercan Havaalanının İşletme Haklarının Devredilmek Suretiyle Verilmesi İşinin Sözleşmesinde”, know-how sahibi ve liyakat/yeterlilik sahibi tek ortak olduğunu kaydetti.

Alp Delimollaoğlu, 2 yıl önce alınan bu ihale sonrasında şirket olarak fazla ön planda olmadıklarını ancak bu süre içerisinde ortakları ve devletle ilgili anlaşmazlıklar yaşadıklarını söyledi. Delimollaoğlu, son olarak da T&T ortaklarından Taşyapı’nın Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’na “havalimanı inşaatının müteahhitliğini üstelenmesini” konusunda yaptığı başvurunun “sabırlarını taşırdığını” söyledi.

İhalenin Terminal Yapı şirketi olmadan hayata geçirilemeyeceğini, firmanın sözleşmeye göre sigorta göründüğünü ve hisselerini de satamadığını ifade eden Delimollaoğlu, havalimanı konusunda hiçbir deneyimi olmayan Taşyapı’nın Ercan Havalimanı’nı tek başına üstenmesinin mümkün olmadığını savundu.

“DEVLET İHALE ŞARTNAMESİNE UYMALI”

Taşyapı’ya yönelik suçlamalar ve eleştirilerde bulunan Delimollaoğlu, devletten, ihale şartnamesine uymasını, yapılacak işlerde onu aramasını istedi ve bu konuda devleti uyardıklarını kaydetti.

Delimollaoğlu, ihalede ortaya çıkan proje ile son gördüğü proje arasında değişiklikler olduğunu, bunun ortaya başka hukuksal problemler de ortaya çıkaracağını belirterek, ihale şartlarının değişmesi durumunda, ihaleye katılan diğer firmaların hukuk yoluna başvurabileceğini savundu.

Havalimanlarının ciddi iş olduğunu, tecrübe, deneyim, bilgi, uluslararası sertifikasyonlar istediğini ve Taşyapı’da bunların hiçbirinin olmadığını savunan Delimollaoğlu, KKTC’ye uluslar arası, gelişmiş bir alan kazandırılmak isteniyorsa tüm bunlara dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

“EN BÜYÜK FİNANSMAN KANER GRUBU”

Zaten kazandıkları ihalede de tüm bunlara titizlikle yer verildiğini anlatan Delimollaoğlu, ihaleyi kazandıklarını, ardından Taşyapı’yı ortak bulduklarını; onun da Kaner Grubu’nu getirdiğini ve bu projenin en büyük finansmanının da Kaner Grubu olduğunu belirtti.

Delimollaoğlu, proje yapılırken ihale şartlarının aranması konusunda devleti uyardıklarını, ortaklarını da uyardıklarını, şirket olarak ihalede imza yetkisi istediklerini ifade ederek, bu verilmezse çok problem olacağını kaydetti ve projenin yapılmaması için elinden geleni yapacağını vurguladı.

Taşyapı sahibinin kendini devletin üstünde gördüğü beyanatlar verdiğini, makamlara karşı hakarete varacak sözler kullandığını ve devleti dava ettiğini belirten Delimollaoğlu, bunların kabul edilemez olduğunu, şimdiye kadar aldıkları her işi tamamladıklarını ve bu işi de sahip oldukları ortaklık kültürü içerisinde tamamlamak istediklerini kaydetti.

Delimollaoğlu, bu basın toplantısını şirket ortakları ve devlet ile yaşanan olumsuz gelişmeler konusunda kamuoyunu bilgilendirmek için düzenlediklerini ifade ederek, Ercan Havalimanının kısa sürede genişletilmesinin zaman, para, turizm ve saygınlık açısından şart olduğunu vurguladı.

“YATIRIMLAR ENGELLENİYOR”

Ercan’da şu anda 8 uçak için park pozisyonu bulunduğunu ve daha fazla uçak alamadığını, bunun da yolcu kaybı olduğunu ifade eden Delimollaoğlu, ülkeye alanın yetersizliğinden dolayı turist gelemediğini, bunun da yatırımları engellediğini kaydetti.

Delimollaoğlu, geçen yıl ülkeye 3,2 milyon turist geldiğini, ama alan genişletilmeden daha fazla insanın gelmesinin olası olmadığını ifade ederek, gerekli bilgilendirmeleri gerek hukuk, gerek bilgilendirme yoluyla gerekli yerlere yaptıklarını, bu yanlışlıkların düzeltilmesini beklediklerini dile getirdi.

Aksi halde ülkenin de şirketlerin de kaybedeceğini söyleyen Delimollaoğlu, bu sorunların aşılması konusunda gerekli hassasiyetlerin gösterileceğine inandığını söyledi. 

Delimollaoğlu, T&T Airport Şirketinde yüzde 20 hisseleri olduğunu ancak üstlenici firma olduklarını, diğer şirketlerin hisselerini satabileceğini ancak sözleşmeye göre kendilerinin 25 yıl sigorta olduğunu anlatarak, Taşyapı şirketinin tek taraflı sözleşmeler imzalaması ve girişimlerde bulunmasından dolayı iki şirket arasında sorunlar bulunduğunu, bunların düzeltilmesinin devlet maharetiyle olabileceğini kaydetti. 

Delimollaoğlu, devletin ihale şartnamesini araması ve yönetime kendilerini net olarak alması durumunda sıkıntıların giderileceğine dikkat çekti, “Biz buraya baş belası olmaya değil, KKTC’ye uluslar arası bir alan kazandırmaya geldik. O tecrübe ile ihaleyi aldık” dedi.
Editör: TE Bilisim