İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanlığı, Şehir Planlama Dairesi, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarıyla sivil toplum örgütleri ve meslek odalarının görüş ve önerilerine sunulan Ülkesel Fiziki Plan’la ilgili son danışma süreci toplantısının 7 Şubat Perşembe günü yapılacağını açıkladı.

Şehir Planlama Dairesi’nden yapılan açıklamada, İmar Yasası uyarınca planın 40 gün içinde tartışılmasının devam ettiği belirtilerek, sürecin 15 Şubat’ta tamamlanacağı kaydedildi.

"Ülkesel Fizik Planı Danışma Süreci" toplantılarının sonuncusunun 7 Şubat Perşembe günü Posta Dairesi toplantı salonunda yer alacağı ifade edilen açıklamada, son toplantı konusunun mekansal gelişme stratejisi olduğu; bunun ülkesel ölçekte, ülkenin önemli mukayeseli avantajını oluşturan stratejik nitelikteki alanlar, çeşitli tipteki yerleşimlerin rollerine göre çeşitli tipteki yerleşimler ve korunma alanları ile ilgili stratejileri kapsadığı anlatıldı.

PLAN İNTERNETTEN DE İNCELENEBİLİYOR

Toplantıya halkın da katılabileceği belirtilen açıklamada, “Koruyarak gelişen, üreterek büyüyen, dünya ile bütünleşen, yenilikçi, insanların yaşamaktan, iş yapmaktan mutlu olduğu bir Kuzey Kıbrıs için, www.ulkeselfizikplan.spd.gov.ct.tr internet adresinden planı inceleyip katkı ve düşüncelerinizi site üzerinde yazabilirsiniz” çağrısı da yer aldı.

Şehir Planlama Dairesi açıklamasında şu bilgilere yer verildi:

“Taslak planda yer alan ana mekânsal konular ve sorunlar, Lefkoşa ve Girne’nin ülkenin ekonomik gelişmesinde, yatırımlar ve istihdamdaki yüksek payları olması, iç göç ve nüfus hareketi için çekim merkezleri olmaları nedeniyle, ulaşım, altyapı ve hizmetler üzerinde oluşan yoğun talebin yarattığı baskın rolleri olması, ülkedeki en belirleyici ve bölgeler arası dengesizliği etkileyici en önemli gelişme konusudur.

Kırsal bölgeler iş ve istihdam olanaklarından yeterli payı alamamaktadır. Hizmetler az gelişmiştir. Bu bölgelerde yaşayanları kentsel bölgelerdeki hizmetlere yönelmektedir. Ülke düzeyinde yerleşmeler arası hizmet dağılımı dengesizdir. Bunun sonucunda bölgesel ve yerel düzeyde hizmetlerin yaşayabilmesi mümkün olamamaktadır. Hizmetler belirli kentsel ve kırsal merkezlerde merkezileşmektedir. Önemli doğa alanları, biyolojik çeşitlilik alanları, kıyılar, dağlık ve ormanlık alanlar gelişme baskısı altındadır.”

HEDEFLER

Ülkesel Fiziki Plan’da yer alan hedefler ise şöyle sıralanıyor:

“Kentsel bölgelerin kontrollü ve sürdürülebilir gelişmesini sağlayacak yeni büyüme ve çekim merkezleri yaratmak; kırsal bölgelerin, mukayeseli avantajları kendine yeterli yaşayabilir ekonomiler ve sosyal yaşam oluşturmasını sağlayacak çekim alanları yaratmak; dengeli, yaşayabilir, sürdürülebilir, yaşanabilir ve hizmet verebilir yerleşimler sistemi oluşturmak; sınır geçiş bölgelerinin canlandırılmasını sağlayacak ekonomik cazibe alanları yaratmak; ülkenin mukayeseli avantajını oluşturan ve turizm sektörünün sürdürülebilir bir şekilde gelişebilmesi ve yaşam kalitesi için gerekli olan kıyılar ve dağlık alanların sürdürülebilir kullanımını sağlamak, ülkenin ve bölgelerin mukayeseli avantajlarını oluşturan, biyolojik çeşitlilik alanları, tarihi ve kültürel miras alanları, tarım alanları, orman alanları ve su ortamlarını korumak.”
Editör: TE Bilisim