Ziraat Mühendisleri Odası, Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği ve Kıbrıs Türk Arıcılar Birliği işbirliği ile 22 Şubat’ta düzenlenen ‘’Tarımsal İlaçların Kullanımı ve Sürdürülebilir Çevre’’ konulu panel Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Baktır başkanlığında yapılmıştı.

Panele Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim görevlisi Prof. Dr Nezihi Uygur, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yrd Doç. Dr. Hakan Fidan, Tarım Dairesi personeli Dr. Emine Kocadal, Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle ve Kıbrıs Türk Arıcılar Birliği Başkanı Kırata Kasapoğlu konuşmacı olarak katılmıştı.

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Ercilasun yaptığı açıklamada, panelin sonuç bildirgesine göre şunları belirtti:

“Ülkemizde yılda ortalama 250 ton zirai ilaç ithal edilmekte ve bu ilaçlar ithal edilirken Tarımsal İlaçlar Denetleme Kurulu tarafından ruhsatlandırılmaktadır; Ülkemizde, Avrupa Birliği’nde aktif maddesi onaylı olan tarım ilaçlarına izin verilmektedir. Tarım Dairesi’ne bağlı, müfettiş olan, Ziraat Mühendisleri tarafından gerek iç piyasada üretilen bitkisel ürünlerden gerekse ithal edilen ürünlerden ülkeye giriş limanlarından alınan numuneler Sağlık Bakanlığına bağlı ve akredite olmuş Devlet Laboratuvarı Dairesi tarafından pestisit kalıntı analizleri yapılmaktadır.

Yapılan bu analiz sonuçları Tarım Dairesi tarafından değerlendirilmekte ve ülkemizde uygulanan kalıntı limitleri Avrupa Birliği’nde uygulanan kalıntı limitleri ile aynıdır yani eşdeğer şekilde yapılmaktadır; Tarımsal ilaçların ambalaj atıkları, insan sağlığına zarar vermeyecek ve çevre kirliliği yaratmayacak şekilde toplanıp imha edilmelidir. Bu konuda Tarım Dairesi tarafından bir mevzuat hazırlanmalıdır; İlaçların kullanımında ilacın etiketinde yazan kullanım dozajı ve hava sıcaklığı, ilacın katılacağı suyun PH değeri, ilaçlama yapılırken ilaçlama pompasının basıncına dikkat edilmelidir; Zirai ilaçların satışını yapan 40 tarım ilacı bayisi vardır. Bu ilaç bayilerinin Ziraat Mühendisi istihdamı zorunluluğu vardır; Hastalıksız ve daha verimli bir üretim için münavebe yapılmasının uygulamaya geçilmesinin gerekliliği; Tarımsal ilaçların yalınızca konusunda uzmanlaşmış yetkili kişiler tarafından yapılması; Kademeli sertifikalı üretime geçilmesi önemli.”

Editör: TE Bilisim