Toprak Ürünleri Kurumu Yönetim Kurulu 20142015 tahıl üretim mevsiminde üretilen tahıl ürünlerinin fiyatlarını açıklarken, alımların 29 Haziran Pazartesi günü kurumun tüm ambarlarında başlayacağını duyurdu. Arpa fiyatını üreticilere ödenen desteklerle birlikte 0.79 TL/Kg olarak açıklayan TÜK, üreticinin eline kilo başına net 60 kuruş olarak duyurdu.

ARPA FİYATLARI
Toprak Ürünleri Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada 29 Haziran Pazartesi günü, Akdoğan, Geçitkale, İskele, Lefkoşa, Haspolat, Güzelyurt ve Kumyalı olmak üzere TÜK’ün tüm merkezlerinde alıma başlanacağı belirtilerek belirlenen tahıl fiyatları ile ilgili detaylı bilgi de verildi. Açıklamada, 20142015 dönemine ait arpa fiyatının desteklerle birlikte 0.79 TL/Kg olarak belirlendiği kaydedilerek, bu fiyatın içerisinde dönüm başına 0.17 TL’ye den gelen 30 TL’lik Doğrudan Gelir Desteği, 13.2 TL’lik Vergisiz Akaryakıt Desteği bulunduğu ifade edildi. TÜK Yönetim Kurulu, 0.17 TL’lik destekle birlikte ürün bedelinin 0.62 TL olarak üreticiye ödenmesine karar verildiğini kaydettiği açıklamasında ürün bedeli içerisinden kesilecek %2.5’luk stopaj ve belediye tartı ücretinin alınmasıyla birlikte ürünün üreticilerden net 0.60 TL’den alınacağını vurguladı.

YENİ UYGULAMA
TÜK açıklamasında, geçmiş yıllardaki uygulamalardan farklı olarak daha önce Bakanlar Kurulu tarafından alınan kararla ürün bedeli içerisinden Genel Tarım Sigortası’na kesilen %4.5’luk sigorta payının bu yıl kesilmeyeceği hatırlatıldı.

BUĞDAY ALIMLARI DA YAPILIYOR
Öte yandan TÜK’ün Mağusa silosunda buğday alımlarının da gerçekleştirileceği ifade edilerek, ürün bedeli olarak ser buğdayın 0.67 TL/kg, yumuşak buğday ve tritikalenin de 0.62 TL/kg’dan alınacağı ifade edildi.
Editör: TE Bilisim