Akdeniz Karpaz Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Tarihte Kıbrıs” sempozyumu başladı.

Dünyanın farklı ülkelerinden gelen 100’ün üzerinde akademisyen, Lefkoşa Golden Tulip Otel’de 13 Nisan Çarşamba gününe kadar sürecek sempozyumda, Kıbrıs tarihini konuşacak.

Akdeniz Karpaz Üniversitesi, Türkiye Cumhuriyeti Polis Akademisi ve Journal of History Studies işbirliğiyle, Türk Tarih Kurumu’nun da katkılarıyla düzenlenen sempozyumda, Kıbrıs’ın diğer ülkelerle ilişkileri, Kıbrıs’taki egemenlikler, sanatlar, yaşam tarzları, vakıflar, tarihi eserler, meslekler, eğitim, nüfus ve toplum yapısı, örgütler, ünlü kişiler ve Kıbrıs’ın basına yansıması gibi konularda bilimsel sunumlar yapılacak.

KKTC, Türkiye, Sırbistan, Azerbaycan, Yunanistan, Amerika ve İngiltere’den akademisyenler tarafından 25 oturumda 100 tebliğ sunulacak ve eylül- ekim aylarında da bildiriler kitap haline getirilecek.

Sempozyum, saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başladı, ardından sempozyuma gönderilen telgraflar okundu. Türkiye Cumhuriyeti Polis Akademisi Başkan Yardımcısı Osman Köse, Fırat Üniversitesi Öğretim Üyesi Mustafa Öztürk, Akdeniz Karpaz Üniversitesi Rektörü Ahmet Yörükoğlu ile Polis Akademisi Başkanı Yılmaz Çolak’ın açılış konuşmalarının ardından 3 salonda gerçekleştirilecek olan sunumlara geçildi.

KÖSE

Türkiye Cumhuriyeti Polis Akademisi Başkan Yardımcısı Osman Köse konuşmasında, sempozyumun “Sultan Selim”, “Sokullu Mehmet Paşa” ve “Barbaros Hayrettin Paşa” adını verdikleri 3 salonda yapılacağını kaydetti.

25 oturumda 100 tebliğ sunulacağını belirten Köse, daha fazla talep olduğunu ama kabul edemediklerini ifade etti ve sempozyuma katılan ve katkı koyan herkese teşekkür etti.

ÖZTÜRK

Fırat Üniversitesi Öğretim Üyesi Mustafa Öztürk de konuşmasında, ülkedeki en büyük eksikliklerden birinin devlet idaresindeki kişilerin bilimden faydalanmamaları olduğu görüşünü kaydetti ve modern dünyada milli politikalar belirlenirken bilim adamlarından ve yayınlarından yararlanıldığını söyledi.

Öztürk, ancak kendi ülkelerinde, bu tarihsel zemine göre milli politika oluşturmada ya yetersiz ya da geç kalındığını da belirtti.

YÖRÜKOĞLU

Akdeniz Karpaz Üniversitesi Rektörü Ahmet Yörükoğlu da konuşmasında, düzenlenen sempozyumu çok anlamlı bulduğunu söyledi. Her kişinin tarihini iyi bilmesinin öneminin altını çizen Yörükoğlu tarihini bilmeyen bir neslin istikbaline sağlam basamayacağını, istikbalden ümitli olamayacağını ifade etti.

Yörükoğlu, tarihi olayların sebep sonuç ilişkisi içerisinde öğrencilere aktarılmasının önemini de vurguladı ve tarihi, çocuklara öğretmenin hem ailelerin hem de öğretmenlerin önemli bir görevi olduğunu söyledi.

ÇOLAK

Polis Akademisi Başkanı Yılmaz Çolak da, bu tarz konferansların önemli olduğunu ve siyasal yansımaları bulunduğunu belirtti.

Kıbrıs’ın stratejik ve coğrafi konumundan dolayı tarih boyunca bir çok medeniyete ev sahipliği yaptığını anlatan Çolak, Kıbrıs’ın ticari bir merkez olarak güvenlik açıcından da önemli olduğunu söyledi.

Dönemin büyük güçlerinin her zaman adayı kontrol etmek istediğini söyleyen ve bazılarının adada egemenlik kurduğunu belirten Çolak, Kıbrıs’la ilgili tarihsel bazı bilgiler aktardı.

ABD, Nato ve AB’nin sürekli Kıbrıs sorununa müdahil olmasının adanın önemini bir kez daha gösterdiğini kaydeden Çolak, “Arap Baharı, su projesi gibi bazı önemli gelişmelerin adanın uluslar arası politikada önemli bir gündem maddesi olacağını ortaya koyduğunu” ifade etti.

Çolak, geleceğin, geçmişin üzerine inşa edileceği düşünüldüğü zaman bu tarz, geçmişe ışık tutan bir sempozyumu çok önemli bulduğunu vurguladı. 
Editör: TE Bilisim