Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu’nun eşi Meral Eroğlu, Cumhurbaşkanlığı’nda gerçekleştirdiği toplantıda engelli vatandaşların çalışma ve sosyal yaşamda karşılaştıkları sıkıntıların nasıl giderilebileceği konusunu görüştü.

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, toplantıya Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu, Kanser Hastalarına Yardım Derneği, Ortopedik Özürlüler Derneği, MS Derneği, Kemal Saraçoğlu Lösemili Çocuklarve Kanserle Savaş Vakfı, Thalassaemia Derneği, ÖZEV ve Personel Dairesi yetkilileri katıldı.

Cumhurbaşkanlığı bünyesinde 3 yıldan beridir gerçekleştirilen toplantılar çerçevesinde gerçekleştirilen toplantıda engellileri yakından ilgilendiren çalışmalar ele alınıyor.

EROĞLU

Meral Eroğlu, toplantıda yaptığı konuşmada, Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu’na bağlı derneklerle Kanser Hastalarına Yardım Derneği, Ortopedik Özürlüler Derneği, MS Derneği, Kemal Saraçoğlu Lösemili Çocuklar ve Kanserle Savaş Vakfı, Thalassaemia Derneği ve ÖZEV’in katılımıyla gerçekleştirilen çalışmalarda engellileri doğrudan konu alan yasa, tüzük ve yönetmelik bazında mevzuat değişiklikleri hazırlandığını belirtti.

Bunlardan bazılarının mecliste onaylanarak mevzuata dönüştüğünü, bazılarının da tasarı olarak son aşamaya geldiğini kaydeden Eroğlu, “Toplantılarda ilgili derneklerin talepleri daha çok bazı başlıklarda yoğunlaşmıştır.  Özellikle, Sosyal Sigortalar Değişiklik Yasası 61’nci madde gerekçesinde Sosyal Güvenlik Yasası ile uyum sağlamayı hedeflediğini söylemektedir. Ancak görülen değişikliğin yasallaşması halinde en az 9 bin günlük malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş kişilere 50 yaşını doldurmuş olma koşulu getirmekteydi” dedi.

Eroğlu, derneklerin, dernek üyelerine yaş haddi aramaksızın 25 fiili hizmet yılının tamamlanmasıyla emekliye ayrılma ve emekli maaşından yararlanma hakkı verilmesi yönünde talebi bulunduğunu kaydetti. Meral Eroğlu, şöyle devam etti:

“Sosyal Güvenlik Yasası’nın Yaşlılık Aylığı Bağlanmasında Özel Halleri düzenleyen 54 (1). Maddesi, Özürlüleri Koruma, Rehabilite ve İstihdam Yasası’na göre istihdam edilen sigortalıların işten durmuş olmaları durumunda, en az dokuz bin günlük malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olmaları halinde yaş haddi aramaksızın kendilerine yaşlılık aylığı bağlanma hakkına sahip olacaklarını düzenlemektedir”

“DEĞİŞİKLİK TASARILARI HAZIR”

Meral Eroğlu, toplantı neticesinde varılan mutabakatın Sosyal Sigortalar Değişiklik Yasası’nın 61’nci maddesinin değiştirilmesi talebinin ilgili Meclis komitesine iletildiğini ve yasalaşmasının sağlandığını söyledi.

Eroğlu, bunların yanı sıra, Özürlüleri Koruma, Rehabilite ve İstihdam (Değişiklik) Yasası ile, Özürlüleri İstihdam, İşyeri Koşulları ve Özürlülere yapılacak Nakdi Yardımlar (Değişiklik) Tüzüğü ve Özürlüler Komitesi Toplantısı İle Çalışma Usul ve Esasları (Değişiklik) Yönetmeliği’nde  yine engellilerin lehine olmak üzere değişiklik tasarılarının hazırlandığına dikkat çekti.

Eroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu değişikliklerle yasada özürlülük tanımı değiştirilmiş ve genişletilmiştir. Yine bedensel veya ruhsal yönden çalışamayacak kadar engelli olan kişilere ve ailelerine sosyal ve psikolojik destek imkanı konusu yeniden ele alınmıştır. Nakdi Yardımlar Tüzüğü’nde yapılan değişiklikle de vefat halinde aileye yapılacak nakdi yardımın süresi ve şartları iyileştirilmiştir. Kamuda Çalışan Özürlülerin Hak ve Ödevleri Tüzüğü’nde yapılan değişiklik ile de komitenin daha yoğun çalışmasını temin amacıyla toplantı esasları ile ilgili değişiklikler tasarı haline getirilmiştir. Temennimiz bunların hepsinin ve daha da fazlasının bir an önce mevzuatımıza kazandırılmasıdır.”

YÜCETÜRK

Bu arada Kıbrıs Türk Görmezler Derneği Başkanı Derviş Yücetürk, hükümetin engellileri görmezden ve duymazdan geldiğini ileri sürerek, engelli vatandaşların istihdam edilmesi için verilen sözlerin tutulmadığını söyledi.

Kurultaydan dolayı yüzlerce kişinin istihdam edilirken tek bir engelli vatandaşın dahi istihdam edilmediğini kaydeden Yücetürk, istihdam sorunu çözülmediği taktirde başta açlık grevi olmak üzere her türlü eylemi gerçekleştireceklerini belirtti.

Editör: TE Bilisim