İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat Güney Kıbrıs’ta yayımlanan Politis gazetesine Rum Başkanlık seçimleri ve Kıbrıs sorununa ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Talat, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik iyimser olmadığını belirtti.

Çözümün her zaman çözümsüzlükten iyi olduğunu kaydeden Talat, çözüm bazı sorunlar getirse de, Kıbrıs sorununun çözümünün gerekli olduğunu vurguladı.

“Müzakerelerden daha fazlasını beklerdim” diyen Talat, Rum başkanlık seçimlerinin ardından yeni bir çabanın doğacağını kaydetti.

İkinci Cumhurbaşkanı, “Kıbrıs Rum tarafının müzakerecisi, lideri kim olacak? Papadopulos mu? Malas mı yoksa Anastasiadis mi? Eğer Malas ise tamam. Eğer Anastasiadis ise duruma göre değişir. Ancak eğer Papadopulos ise Kıbrıs içinde ve dışında, Kıbrıslı Rumların çözüm istemediğine dair bir mesaj olacak” dedi.

Crans Montana’da bir fırsatın kaçırıldığına dikkat çeken Talat, Crans Montana’daki görüşmelerin yapılma zamanının Rum başkanlık seçimlerine çok yakın olduğu için yanlış olduğunu ifade etti.

Mehmet Ali Talat, Anastasiadis’in seçimlerden dolayı herhangi bir tavizde bulunmadığını, herhangi bir esneklik de göstermediğini belirterek, “Çünkü herkes onu eleştiriyordu. Papadopulos ve diğerleri. Seçimler yaklaştıkça AKEL’in de kendisini desteklemeyeceğini, başka bir adayı destekleyeceğini biliyordu” dedi.

Talat, bu nedenle Anastasiadis’in de zamanı geldiğinde taleplerini artırdığını belirtti.

Editör: TE Bilisim