İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Hükümet tarafından son yapılan istihdamların ihtiyaca göre yapılmadığını savundu. Talat, “Bu istihdamlar sayın İrsen Küçük’ün kazanması için yapılıyor ve buna ses çıkarılmıyorsa, çok ayıp ediliyor” dedi.

Talat, esnafın işlerinin kötü olduğunu, ülkedeki ekonominin göstergesinin de bu olduğunu kaydetti.

Talat, Kıbrıs sorununun artık dünya ve Birleşmiş Milletler (BM)’nin de sorunu olduğunu anlatarak, artık “Taksim”in olamayacağının taksim destekçileri  tarafından da anlaşıldığını savundu.

Talat'ın ofisinden yapılan açıklamaya göre, İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat dün katıldığı bir televizyon programında çeşitli konuları değerlendirdi.

Talat, basına da yansıyan istihdam listelerinde istihdamın ihtiyaca göre yapılmadığı görüşünü kaydederek, Türkiye ile yapılan protokole rağmen ve Türkiye’nin gerekli gereksiz her olaya müdahale ederken bu gelişmelere ses çıkarmamasını tuhaf karşıladığını belirterek, “Bu istihdamlar Sayın İrsen Küçük’ün kazanması için yapılıyor ve buna ses çıkarılmıyorsa çok ayıp ediliyor” dedi.

“KIYASLANAMAZ”

Bir vatandaşın sorusu üzerine Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP-BG) döneminde de hatalar olduğunu kaydeden Talat, ancak o dönemde yapılan hataların bugünle kıyaslanamayacağını kaydetti.

Talat, göçün 2010 yılından sonra yeniden ivme kazandığına işaret ederek, bunda, Kıbrıs sorununda içine düşülen umutsuzluğun da katkısı olduğunu ifade etti.

“BİR DE GÖRÜNMEYEN VATANDAŞLIKLAR VAR”

Vatandaşlıklar konusunda sorulan bir soruyu değerlendiren Talat, basında, Ulusal Birlik Partisi (UBP)’nin ortalama her Bakanlar Kurulu toplantısında 15 vatandaş yaptığının ifade edildiğini, bunların kesinlikle yasal olmadığını ileri sürdü.

“Bu işler yapılırken öncelikle yasanın öngördüğü yöntem uygulanmamaktadır. Ayrıca Bakanlar Kurulu keyfi vatandaşlık veremez. Vatandaş yapılacakların ülkeye ciddi yararlar getirmesi şarttır” diyen Talat, yasanın öngörülerine uymayan kararların da yasa dışı olacağını belirtti.

Talat, ortada  İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanlığı’nın yaptığı “görünmeyen vatandaşlıkların” olduğuna dikkat çekerek, bunların sayısının bilinmediğini söyledi.

Mehmet Ali Talat, konuyla ilgili bir de çözüm önerisi ortaya koyarak, daimi ikamet izni verilmesinin vatandaşlık konusundaki birçok sorunu çözebileceğini, demografik yapının da korunacağını kaydetti.

“TAKSİM OLMAZ”

Kıbrıs konusunda kendisine yöneltilen eleştirileri de değerlendiren Talat, Kıbrıs sorununun artık dünya ve BM’nin de sorunu olduğunu, bu bağlamda artık “taksim”in olamayacağının, bu gerçeğin taksim destekçileri tarafından da anlaşıldığını iddia etti.

“ANASTASİADES ÇÖZÜM İÇİN BİR AVANTAJ OLABİLİR”

Talat, Anastasiades’in Rum tarafında seçilmesi halinde bunun çözüm için bir avantaj olabileceğini ifade ederek, bunun olması halinde Kıbrıs sorununda da bir hareketlenme beklenebileceğini ifade etti.

Mehmet Ali Talat, Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun çözüm istemediğini de iddia ederek, bunu da her vesileyle yaptığı konuşmalarda teyit ettiğini anlattı.

“GÜNSEL’İN UBP GAİLESİ”

Bir soru üzerine, YDÜ Kurucu Rektörü Suat Günsel’in Cumhurbaşkanı’na gönderdiği yazıyı da değerlendiren Talat, söz konusu yazının Osmanlıca yazıldığının doğru olduğunu belirterek, buna bir anlam veremediğini, bu dilin günümüzde geçerli bir dil olmadığını söyledi.

Talat, Günsel’in UBP hakkındaki yaklaşımı içinse “UBP’nin durumu için bu kadar gaile içine düşen başka bir iş adamı görmedim” dedi.

Editör: TE Bilisim