Ana muhalefet CTP Genel Başkanı Mehmet Ali Talat ise, Eylül ayında New York’ta üçlü görüşmenin yer alacak olmasının çok önemli bir safhada bulunulduğunun bir göstergesi olduğunu söyledi.

Kıbrıs Rum kesimi ile devam eden görüşme sürecinde çok fazla sıkıntı bulunmadığını algıladıklarını, ancak hükümetin bu görüşte olmadığını ifade ederek, hükümetin bu tutumunu eleştiren Talat, “Hükümet kanadının Kıbrıs sorununun müzakereleriyle ilgili ortaya koyduğu yaklaşım, Kıbrıs Türk tarafında bir bütünlük bulunmadığını, parçalanma olduğunu ve Cumhurbaşkanlığı ile hükümet arasında bir gerginlik olduğunu gösteriyor ve bu da rahatsız edici bir şey” dedi.

Hükümetin Cumhurbaşkanlığı’na karşı olumsuz bir tutum sergilemesinin hem uluslararası hem de Kıbrıs Rum tarafına karşı bir zafiyet doğuracağını, Cumhurbaşkanı’nı zor durumda bırakacağını kaydeden Talat, “Başbakan’ın Cumhurbaşkanı ile ilgili kuşku ortaya koyması, Kıbrıs sorununun ele alınış, yürütülüş şeklini kuşkulu bir noktaya taşıması, sanırım hepimizin zararınadır” dedi.

“HÜKÜMET TEMSİLCİSİ HİÇBİR ZAMAN MÜZAKERE HEYETİNDE YER ALMADI”

Bu gibi tartışmaların bir kenara bırakılması çağrısında bulunan CTP Genel Başkanı Talat, “Hiçbir zaman hükümet temsilcisi müzakere heyetinde olmamıştır. 40 yıl 50 yıl, müzakere süreci kaç yıl sürmüşse, bu hiçbir zaman olmamıştır. Dolayısıyla olmayan bir şeyi, bugün öne sürerek müzakere sürecini sabote etmeye kalkışmak çok yanlış bir şeydir” şeklinde konuştu.

Görüşme tutanaklarının Başbakan’a anında iletildiğini kaydeden Talat, “Yeterince bilgi alınmadığını söylemek son derece yanlış olur” dedi.

Rum tarafından çıkan haberlerin referans alınmasının yanlış olduğunu ifade eden Talat, Kıbrıs Rum kesiminin zaman zaman kurgulanmış yayınlar yaptığını, bu yayınlar üzerinden hareket etmenin Kıbrıs Rum tarafına hizmet edeceğine inandığını söyledi.

Talat, “Referansımız burasıdır, buradan görüşme notları çıkmaktadır, bunlar okunmalı ve soruları bunlara dayanarak sormamız gerekir. Rum basınında çıkanlara dayanarak sorarsak, Rum tarafının örtülü niyetlerine yardımcı olmuş oluruz” dedi.
Editör: TE Bilisim