Erhan Arıklı başkanlığındaki Yeniden Doğuş Partisi (YDP) heyeti 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ı ziyaret ederek gündemdeki konular ile Kıbrıs konusunda yürütülen müzakereler hakkında görüş alış verişinde bulundu.

Ziyarette konuşan YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı, Cenevre’de sürdürülen müzakereleri parti olarak endişe ve merakla takip ettiklerini belirterek, en büyük endişelerinin sürecin virgül konularak devam etmesi olduğunu söyledi.

Arıklı ‘Biz bir şekilde bu sürecin ya referanduma gidecek şekilde devam ettirilmesi veya burada noktalanması ya da Kıbrıs Türkü’nün geleceğinin belirleneceği B planına geçileceği bir nokta olmasını arzu ediyoruz’ diye konuştu.

Arıklı ‘Keşke herkesin arzuladığı, iki bölgeli, iki kesimli, iki toplumlu federal Cumhuriyet kurulabilse ve siyasi eşitliğimiz korunabilse. Bunun olamayacağını da üzülerek görüyoruz.” dedi

2.Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat da müzakerelerde endişe edilecek bir durum olmadığını belirterek özellikle taviz verme konusunda hiç endişe edilmemesi gerektiğini söyledi.

Talat “Taviz göreceli bir ifadedir, eğer siz aklınızda bir model düşünüyorsanız Kıbrıs sorunu için ve o modelden farklı bir sonuç çıkarsa bu verilenlere taviz diyebilirsiniz. Ama önemli olan bugüne kadar yerleşmiş olan parametrelerdir. İki kesimli iki toplumlu iki toplumun siyasi eşitliğine dayalı Federal bir Cumhuriyet. Varılacak olan hedef budur. Bunun dışına çıkılırsa bu tartışılabilir. Ama bunun dışına çıkılmış değil. Bizim taraf dönüşümlü başkanlık için uğraş veriliyor’ dedi.

Görüşmelerde bir B planı bulunmadığını da kaydeden Talat, varılacak her sonuç müzakere ile varılabileceğini müzakeresiz bir sonuca varılmayacağını vurguladı.

Talat,  halkın çoğunluğunun ne diyeceğinin önemli olduğunu vurgulayarak, halkın güvende hissetmesi ve vatandaşın ekonomik, siyasi olarak yaşayabilir bir yapıya kavuşturulması gerektiğini bunun da siyasi eşitlikten geçtiğini söyledi.

Editör: TE Bilisim