KIBRIS TİME-ÖZEL
Talasemia olarak da bilinen Akdeniz Anemisi, bir veya iki atanın hasarlı genlerinin aktarımı ile oluşan kan düzensizliğidir. 8 Mayıs Dünya Talasemia Günü vesilesiyle Talasemia Derneği basına açıklama yaparak kan ihtiyaçlarını dile getirmiş ve bu konudaki sıkıntıları ortaya koymuştu.

Bugün kan bulmakta zorlanan hastaları çok zor günler bekliyor. Önümüzdeki ayların oruç dönemine denk gelmesi ile bir o kadar daha sıkıntı yaşayacak olan hastalar yeteri kadar kan bağışı yapılmadığını ve kan bulmakta zorlandıklarını dile getirdi.

Talasemia Derneği As başkanı Ahmet Varoğlu Kıbrıs Time’a açıklama yaparak sıkıntılarını bir kez daha yineledi ve halka çağrı yaptı.

Varoğlu şu açıklamayı yaptı; ‘’ Duyarlı vatandaşlarımız hafta içi sabah saat 8:00’den 19:00’a , hafta sonu cumartesi ise sabah 8:00’den saat 14:00’ e kadar Talasemia Binasında bulunan kan bankasına Talasemia için kan bağışında bulunabilirler. Hemşirelerimiz kan bağışında bulunacak vatandaşlarımız için görevli olarak hizmet vermektedir.’’
Ayda 600 ünite kana ihtiyaç duyduklarını dile getiren Varoğlu, bu miktarda hiçbir zaman bağış toplanmadığı belirterek yeteri kadar kan bulunmadığı için her zaman büyük sıkıntı yaşandığını dile getirdi.
Talasemia tedavi protokolüne göre bir hastanın 3 haftada bir 2 ünite kan alması gerektiğini dile getiren Varoğlu, bunu hiçbir zaman başaramadıklarını söyledi.

Varoğlu, hastaların 3 ünite yerine 1 ünite kan aldıklarını ve sürekli hastaneye gitmek zorunda olduklarını vurguladı.

Sağlıklı yaşam sürdürmeleri adına duyarlı kişilerin ihtiyaç olmadan kan bağışı yapmaları gerektiğini dile getiren Varoğlu, Sağlıklı kişilerin, kurum ve kuruluşların kan bağışına ihtiyaçları olduğunu dile getirerek Kan bankasına Talasemia için kan bağışında bulunduklarını belirtilmesinin önemine vurgu yaptı.
Gönüllü kan bağışçılığı sistemi getirilmesi gerektiğini dile getiren Varoğlu, geçici kan bağışının bir yere kadar yürütüldüğünü , Sağlık Bakanlığı’nın bu konuda bir birim oluşturulması gerektiğinin altını çizdi.
Kan bankasındaki personel sayısında artış olması gerektiğini söyleyen Varoğlu, askeri birliklere giden kan bankası ekiplerinin yanında sivil halka da ulaşabilmesi için ikinci ekibin oluşturulmasının zorunluluğuna değindi.

Varoğlu, Sağlık bakanlığının bu konuya daha fazla ilgi göstermesi gerektiğini ve 150 Talasemia hastasının ayni sıkıntıları yaşamamsı adına derneğin bu yönde talepleri olduğunu vurguladı.
 
Editör: TE Bilisim