KKTC genelinde tahıl ekili alanlarda incelemelerde bulunan Bakanlık uzmanları, sararma olarak kendini gösteren bir durumun söz konusu olduğunu tespit etmişlerdir.

Bu bölgelerde sorunun giderilmesi için konu uzmanlarımız, TC Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü Adana Biyolojik Mücadele Araştırma İstasyonu uzmanları ile istişare ederek ilgili bölgelerden alınan numuneleri incelemiş ve teşhis koymuşlardır. Teşhis doğrultusunda çözüm önerileri geliştiren uzmanlara göre, konu
hakkında sorun olan bölgelerde aşağıdaki uygulamaların yapılması tavsiye edilmektedir.

Yapılan Analizler ve karşılıklı istişare sonucunda sararmaların yoğun olarak görüldüğü bölgelerde birden fazla sebebin etkili olabileceği kanısına varılmıştır.

Yoğun sararma görülen alanlardaki Sebepler;
Aşırı yağıştan kaynaklanan havasızlık (Köklerin yeterikadar hava alamaması)

Soğuk hava koşullarında etkinliği artan toprak kaynaklı mantari bir hastalık etmeni olan
(Sclerotinia borealis)görülmüştür ve Soğuk hava koşullarının sürmesi hastalığı artırmıştır.

Yapraklarda ise Kahverengi Yaprak Leke Hastalığı (Cochlibolus sativus) görülmüştür.

Çözüm Önerileri;

Litrede 90gr Propiconazole + 400 gr Prochloraz içeren etkili madde 200 ml/dönüm önerilmektedir.

Ayrıca Çinko sülfatlı sıvı gübre 100-150 cc/100lt suya veya çinko sülfat granül 500 gr /100 lt suya olan gübreler de bitkilerin direnci ve sağlıklı gelişimi açısından da önerilmektedir.

Bu gibi problemlerin havaların ısınması ile etkisinin azalacağı mantari hastalıkların sıcak havalarda gerilediğide üreticilerimiz tarafından değerlendirilmelidir.

Sararma problemi yoğun olarak yaşanan alanlarda üreticilerimiz kimyasal mücadele yöntemlerine başvurabilirler. Teknik bilgi konusunda Tarım Dairesi uzmanlarımız her zaman üreticilerimize yardımcı olmaya hazırdırlar.

İlerki yıllarda bu gibi problemlerin yaşanmaması için tohum ilaçlamalarına özen gösterilmeli ve münavebe sistemlerine geçilmelidir. 
Editör: TE Bilisim