Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Tahir Gökçebel başkanlığındaki bir heyet, Demokrat Parti Ulusal Güçler’i (DP-UG) ziyaret ederek Genel Sekreter Hasan Taçoy’la görüştü.

DP-UG Genel Merkezi’nde bugün saat 14.45’te yapılan ziyarette, Gökçebel ve heyeti, DP-UG Genel Sekreteri Hasan Taçoy’a ve DP-UG'li milletvekillerine başta yeni istihdam edilenler olmak üzere öğretmenlerin sorunlarını aktardı.

GÖKÇEBEL: “VARIMIZI YOĞUMUZU ORTAYA KOYDUK”

KTOEÖS Genel Başkanı Tahir Gökçebel, ziyarette yaptığı konuşmada, geçmiş dönemlerde de ziyaret ettikleri DP-UG’ye öğretmenlerin sorunlarını aktardıklarını anımsatarak, sendikanın eğitimdeki sorunların aşılması ve niteliğin artırılması konularında varını yoğunu ortaya koyduğunu söyledi.

Bugünlerde eğitim ile toplumsal yaşamın yüklerinin öğretmenlerin üzerine yıkılmaya çalışıldığını belirten Gökçebel, söz konusu sorun ve sorumlulukları her dönem üzerine alan öğretmenlere yapılan bir takım tanım ve baskıları doğru bulmadıklarını kaydetti.

Buna her kesimin dikkat etmesi gerektiğine işaret eden Gökçebel, eğitimde nitelik sorunu varsa uygulayıcı konumda öğretmenin bulunduğunu ve öğretmenin eğitime katabileceği çok şey olduğunu söyledi.

“DİREK KIRILIRSA TARTIŞMA DAHA KÖTÜ HAL ALIR”

Gökçebel, şu anda eğitimde ‘temel direk vazifesi gören ögenin öğretmen olduğunu ifade ederek, bu direğin kırılması halinde devlet okullarının bugünkü tartışılan yapısının çok daha kötü hal alabileceğini söyledi.

“Toplumsal sorumluluğu en çok paylaşan kesim olarak toplumun her kademesinde, harcında yer alan kesim olarak bizim bu sorumluluktan kaçma gibi anlayışımız olamaz” diyen Gökçebel, eğitimde niteliği artıracak her türlü çabada yer almaya hazır olduklarını vurguladı.

Tahir Gökçebel, meslekte yeni istihdam edilen öğretmenlerin temel sıkıntılarının bir türlü gündem yapılmadığını, hükümet partileri ve Meclis nezdinde yaptıkları girişimlerin de sonuçsuz kaldığını anlatarak, Meclis’te de DP-UG’li bir milletvekilinin sunduğu yasa önerisine ivedilik alınmadığını, konunun bir kenara itildiğini savundu.

KTOEÖS’ün bunu kabul etmesinin mümkün olmadığını ifade eden Gökçebel, özellikle bugün basında tartışılan eğitimin en önemli sorunlardan bir tanesinin öğretmenlerin de istihdam edildiği “göç yasası” olduğunu ifade ederek, öğretmenlerin toplum dışına itilerek cezalandırılan kesim durumuna sokulduğunu iddia etti.

“TÜRKİYE’DEKİ ÖĞRETMENLERİN ÇALIŞMA KOŞULLARININ ÇOK ALTINDA”

Yeni istihdam edilen öğretmenlerin Türkiye’deki öğretmenlerin çalışma koşullarının çok çok altında ve fakirlik sınırının da altında görev yaptıklarını ileri süren Gökçebel, sözkonusu durumdaki öğretmenlerin sponsoru aileleri olmadan hayatını idame ettiremeyecek pozisyonda bulunduklarını söyledi.

Gökçebel, kendi aracıyla haftada 3 gün Karpaz’a, 2 gün de Lefke’ye giden çift kadrolu bir öğretmenin benzin parasını ailesinden karşılayacak duruma getirilmesini kabul edemeyeceklerini vurguladı.

Şu an adaletsiz bir dönemden geçildiğini de savunan Gökçebel, bu durumun devam etmemesi gerektiğini belirtti ve aksi halde toplumsal barışı bozabileceğine işaret etti.

KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel, eğitimde nitelik tartışılacaksa kaliteli, nitelikli öğretmenin özlük hakları, yaşam koşullarının ne olacağını da tarışmak gerektiğine vurgu yaparak, DP-UG’den konuyu inceleyip irdelemelerini istedi.

Gökçebel, DP-UG yetkililerine görüşmede sendikanın hazırladığı; “2030 KTOEÖS Öğretmen Paralel Çalıştayı” kitapçığı da verdi.

TAÇOY: “GÖÇ YASASI OLSAYDI ASGARİ ÜCRETLE ÇALIŞAN HERKES GÖÇ EDERDİ”

DP-UG Genel Sekreteri Hasan Taçoy ise Tahir Gökçebel başkanlığındaki KTOEÖS yetkililerini kabul etmekten duyduğu menuniyeti belirtti.

Taçoy, Milli Eğitim Bakanlığı görevinden istifa eden Mustafa Arabacıoğlu’nun düzenlediği basın toplantısında; “istihdamlar eşit şekilde gerçekleştirilmedi ve eşit haklar verilmedi” şeklinde ifadesi bulunduğu anımasatarak bunun yanında Arabacıoğlu’nun konuyla ilgili partiye verdiği bilgide de sendika yetkililerinin ‘samimi olmadıklarını’ dile getirdiğini kaydetti.

“İVEDİLİK HER ŞARTTA ALINACAK”

Söz konusu sorunun düzeltilmesiyle ilgili DP-UG’nin konuyla ilgili Meclis’e verdiği ivediliğin her şartta ele alınacağını ifade eden Taçoy, ‘göç yasası’ olarak ifade edilen yasanın ifade edildiği şekilde olması halinde ülkede bugüne dek asgari ücretle çalışan herkesin göç etmiş durumda olması gerektiğine dikkat çekti.

“TOPLUMA EŞİT GÖZ, SÖZ, ÜCRET VE HAKLA BAKMAK İSTERİZ”

DP-UG olarak topluma; “eşit göz, söz, ücret ve hak ile bakmak” istediklerini belirten Taçoy, tüm çalışma yaşamı içerisinde çalışma güvenliğinden kişinin aldığı ücret ve çalışma saatlerine kadar imkanları da değerlendirme arzusu içinde olduklarını vurguladı.

Bunun el ve anlayış birliği içinde yapabileceğini ifade eden Hasan Taçoy, KTOEÖS’ün gerçekleştirdiği ziyaretin geleceğe yönelik bir pencere açmasını diledi.

DP-UG Genel Sekreteri Hasan Taçoy, ilgili paydaşlarla sorunları tartışarak geleceği şekillendirmede elini taşın altına koymaya hazır olduğunu da söyledi. 
Editör: TE Bilisim