“ Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Nikos Anastasiadis EOKA Kahramanlarından Gregori Afxentiou’nun anma töreninde söyledikleri ile bir kez daha çizmeyi aşmış, niyetlerinin kalıcı yaşayabilir bir anlaşma değil, Kıbrıs Türkü ve Türkiye’yi tuzağa düşürmek olduğunu ortaya koymuştur.

Bir kere Rum lider öncelikle şunu bilmelidir ki muhatabı Türkiye değil, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanıdır.
Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti değil kendileri uzlaşmazdır. Kıbrıs konusu 1963’ten bu yana bir çözüme bağlanmamışsa bu Rum-Yunan ikilisinin Enosis hayalinden dolayıdır.

Rum Yönetimi eski Dışişleri Bakanları’ndan Nikos Rolandis’in bile 1964 yılındaki Achesson Planı’ndan 2004 yılındaki Annan Planı’na kadar uzanan 50 yıllık süreçte ortaya çıkan 10 anlaşma fırsatının tümünün Rum kesimi tarafından reddedildiğini itiraf edildiğini bir kez daha herkese anımsatmakta fayda görüyorum.

Rum lider şunu da bilmelidir ki Türkiye’yi garantiler konusunda sıkıştırmaya çalışması, suçlama çabaları da boşunadır. Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinin sulandırılmadan devam etmesi gerektiği, yani Türkiye’nin Kıbrıs’taki Türk varlığı ve sosyo-ekonomik durumu tehlikeye düşerse Ada’da askeri operasyon yapma hakkının devam etmesi Kıbrıs Türkü’nün en az yüzde 90 oranında desteklediği bir gerçekliktir ve bunu dikkate almamak anlaşma istememekle eşdeğerdir.
Hala niyeti Kıbrıs’ı Yunan yapmak olan EOKA’cılara bağlılığını sürdüren Anastasiadis’in söz konusu törende yaptığı konuşmada hedeflerinin Türk askerinden kurtulma olduğunu ortaya koyduktan sonra ‘ bu özgürleşme, acı verici tavizlerle birlikte, iki toplumlu, iki bölgeli Federal bir Kıbrıs çatısı altında olacaktır ‘ demesi de son derece manidardır.

Demek ki Rum lider federal bir çözümü ve bu çözüm için kabul etmek durumunda kalacaklarını hala “ ACI BİR TAVİZ’ olarak görüyor.

Bu ise bize ölen Rum lider Başpiskopos Makarios’un 1960’taki anlaşma sonrasındaki Kıbrıs Cumhuriyeti’nin içine sindirmediğini açıkça itiraf etmesini, kurulan düzeni Enosis için bir sıçrama tahtası olarak görmesini ve Anastasiadis’in ustası Klerides’in de içinde bulunduğu EOKA’cılara Kıbrıs Türkü’nü yok etmek için Akritas Planı’nı hazırlatmasını anımsatıyor.
Bir kez daha vurguluyorum: KKTC Cumhurbaşkanlığı’nın birinci görevi Kıbrıs Türk Halkı’nın hak ve hukukunu korumaktır. Bunu layıkıyla yapmayanlar halkımıza büyük zarar verecektir. Rum liderin bu söylem ve eylemleri seçimlerden kaynaklanmıyor ve asla hoş görülemez sineye çekilemez.”
 
Editör: TE Bilisim