Birlik başkanlığı için Dr. Hasan Birtan ve Dr. Kenan Arifoğlu yarışacak.

Tabipler Birliği toplantı salonunda yer alan genel kurul divan başkanlığına Dr. Bülent Dizdarlı oybirliğiyle seçildi. Üyelere teşekkür eden Dizdarlı'nın yardımcılıklarını Dr. Ülvan Özad ve Dr. Emre Yusuf Vudalı yapıyor.

Meclis Başkanı Sibel Siber, Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova, bazı milletvekilleri, Türkiye'den konuklar, Sağlık Bakanlığı yetkilileri ve üyeler katıldı.

BESİM

Birlik başkanı Dt. Filiz Besim, yaptığı açılış konuşmasında, uzun süredir hizmet verdiği birliğin tüm hekimlerin yuvası olduğunu belirterek, tüm hekimlere birliğe sahip çıkma çağrısında bulundu. Besim, bugün başkanlık bayrağını başka bir hekim arkadaşına devredeceğini söyledi.

Filiz Besim, ülkedeki sağlık sisteminin çöküşün ve yozlaşmanın içinde olduğunu, her gün hekimlerin istifa ettiğini, mahkeme koridorlarında rezil olduğunu, Sağlık Bakanlığı’nın ise elinin kolunun yıllardır bağlı olduğunu kaydetti.

Besim, ülkede siyasi partilerin ve hükümetlerin sağlık politikası oluşturamadığını, önerilerin veya çalışmaların bir türlü başarılı olamadığını, ancak sağlıktaki çöküş kabul edilse de çöküşün gerçek nedenlerinin kabul edilemediğini veya algılanamadığını ifade etti.

"Kıbrıslı Sağlık Sistemini" inşa etmeye başlamaları gerektiğini ifade eden Besim, sağlıktaki çöküşün nedenlerini özetle; "Sağlık politikası oluşturulamaması, popülizm, sağlık bakanlığı kadrosunun müşavirliklerle boşaltılması, hekim hakları ve çalışma koşullarının diğer mesleklerden ayrı düzenlenememesi, hekime hak ettiği maaşı ve çalışma koşullarını oluşturamamak, özel sağlık hizmetlerde yeterli denetim ve disiplinin sağlanamaması, Göç Yasası, hükümet ve bakanların değişmesi" olarak sıraladı.

Besim, bunların sonucunun; "hasta mağduriyeti ve devlet bütçesinin hasta sevkleri nedeniyle çöküşü" olduğunu ifade ederek, sağlıkta bulunacak çözümü özetle şöyle sıralandı:

"Devletin ciddi bir sağlık politikası oluşturması gerekiyor. Sağlıkla ilgili Meclis ve sivil toplum ciddi bir işbirliğine gitmeli. Siyasi partilerin sağlık komiteleri olmalı. Her partinin gölge bakanı ve ekibi olmalıdır. Hükümete gelen partinin sağlık gibi teknik bir konuda ekibi hazır olmalıdır.

Sağlık Bakanlığı yeniden organize olmalıdır, bilimsel projeler için Ar-Ge birimi olmalıdır. Hiyerarşi düzenine göre birimlerini çalıştırmalı, şef baş hekim bakanlık sıralamasıyla yerinden yönetim şeklini mutlaka çalıştırmalıdır.

Hastane yönetim kurulları, Sağlık Hizmetleri Komitesi mutlaka çalıştırılmalıdır. Sağlık Bakanlığı Koruyucu Sağlık Hizmetlerini öncelikli görevleri arasında olmalıdır.

Meclis sağlığın organizasyonu ve sistemin kurulması için gerekli yasaları ivedi olarak çıkarmalı. Tabipler Birliği yasaların bir an önce çıkarılması için siyasi iradeye baskı yapmalı.

Halk sağlığı ve bilimsel araştırmalara ağırlık verilmeli. işyeri hekimliği ve işçi sağlığı konularındaki yasal mevzuat yasallaştırılmalı. Dışilişkilerde yoğun çalışma sürdürülmelidir.

Türk Tabipleri Birliği ile olan iyi ilişkiler geliştirilmeli, Kıbrıs Rum Tabipleri Birliği ile başlayan ilişkiler mutlaka sürdürülmelidir.

Bilimsel dergimiz mutlaka azimle ileriye taşınmalıdır."

Besim, döneminde yaptığı çalışmaları anlatarak, yeni seçilecek yönetime başarılar diledi, sağlık sistemi ve sağlık örgütlerinin birlikteliğinin önemine vurgu yaptı. Besim, özelde de bir hekim sendikası kurulması gerektiğine işaret etti.

BERBER

Türk Tabipleri Birliği Genel Sekreteri Sezai Berber de, ilk olarak 2019 yılında Dünya Tabipleri Birliği Kongresi’nin Türkiye'de yapılacağını belirterek, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği ile kongrede olmaktan mutluluk duyacaklarını söyledi.

Berber, Türkiye'nin sağlık alanındaki çalışmalarını, sıkıntılarını ve sorunlarını anlatarak, Türkiye sağlık sektöründe çok büyük bir karmaşa olduğunu, sistemin patladığını ifade etti ve hükümeti, bakanlığı eleştirdi.

15 Temmuz hain darbe girişimi sonrası bu durumun daha da arttığına işaret eden Berber, Türk Tabipleri Birliği’nin çalışmalarını eşit ve objektif bir şekilde sürdüreceğini, her zaman Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği ile de dayanışma içerisinde olacaklarını vurguladı.

BEROVA

Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova da, Birliğin en önemli meslek örgütü, sağlık örgütünün ana teminatı ve en başarılı sivil toplum örgütlerinden olduğuna vurgu yaptı.

Sağlık hizmetlerinin daha iyiye gitmesi için çalışan birliğin yasaların çıkarılması için de çalıştığına işaret eden Berova, "ürün güvenliği yasasının" bunlardan biri olduğunu belirtti ve sağlıktaki yasaların meclisten oybirliğiyle geçeceğine inanç belirtti.

Berova, yeni seçilecek birlik yönetimine başarılar dileyerek, sağlık alanında ülkeye en iyi şekilde hizmet edeceklerine inanç belirtti.

Hükümetin sağlık ve eğitimi ön planda tuttuğunu ifade eden Berova, önümüzdeki dönemde siyasi iradenin açık ve net olduğunu belirterek, eğitim ve sağlıkta ciddi ileriye adımlar atacaklarını söyledi.

SUCUOĞLU

Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu da, genel kurulun hayırlı olmasını temenni ederek, insanların plan program hayal ve hedefleri olmasa bir yarışa girmeyeceğini, o yüzden bu görevlerin bayrak yarışı olduğunu vurguladı ve bayrağın her zaman ileriye taşınması için çalışılması gerektiğini vurguladı.

Sağlık sektöründe yapılan yasa çalışmalarını anlatan ve yasaları Tabipler Birliği genel kurul gündemine getiren Sucuoğlu, Tüp Bebek Merkezleri ile ilgili çalışmaları da anlattı.

Bakan, sağlıkla ilgili birçok yasanın Meclis komitelerinde görüşüldüğünü, hedeflerinin 31 Aralık 2017 olduğunu ancak bunu öne çekmeye çalıştıklarını kaydetti.

"Doktorların hak ettiği özlük hakları istenilen noktaya gelecektir" diyen Sucuoğlu, yeni bütçe döneminde tüm bu sıkıntıların giderileceğini ve bunun hükümetin olmazsa olmazı olduğunu vurguladı.

Sucuoğlu, sağlıktaki altyapı sıkıntılarının sırasıyla giderildiğini ve eksik kalanların da giderileceğini, bu yönde sağlık alanında yapılan çalışmaları anlatarak, laboratuvar ihtiyacının da giderilmesi için çalışmaların yakın zamanda başlatılacağını söyledi.

Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde de iyileştirmeler, çevre düzenlemesi, park düzenlemesi, derenin üzerinin örtülmesi gibi çalışmalar yapılacağını, ihalelerin yakın zamanda yapılacağını söyleyen Sucuoğlu, 31 Aralık'a kadar Güzelyurt Devlet Hastanesi temelinin atılacağını belirtti.

Yeni Lefkoşa Devlet Hastanesi temellerinin de çok yakında atılacağını belirten Sucuoğlu, böylece hekimlerin ve sağlık çalışanlarının çok daha iyi şartlarda hizmet vereceğini vatandaşların da çağdaş hizmet alacağını söyledi.

SİBER

Meclis Başkanı Sibel Siber de, birliğin 21. Olağan Genel kurulunu yaptığını ve burada yapılan konuşmaların arşivi yapılsa hangi işlerin nasıl tamamlandığı veya hangi sözlerin havada kaldığının görülmüş olacağını söyledi.

Siber, burada sürekli sözler verildiğini ancak bakanların hükümetlerin değiştiğini ve verilen sözlerin sonucunun olmadığını işaret ederek, sağlık sektöründe sıkıntıların çözümü için herkesin hem fikir olduğunu ancak sorunların siyasi irade olsa da yasa çalışmalarının olması gerekenden daha uzun sürdüğü için çözülemediğine dikkat çekti.

Siyasi irade ve kararlılık olsa bile yasa çalışmalarının çok çok uzun zamanda olduğunu, yasa çalışmalarına çok zaman harcandığını, Yasalar geçse de tüzüklerin uzman personel yetersizliğinden dolayı yapılamadığını anlatan Siber, kamuda uzman insan kaynağının çok az olduğunu söyledi.

"Bu sorunu çözecek olan biziz, bu kadrolar ve yapıyla yıllarca bekleriz. Biz bir devlet hukuk komisyonu oluşturmalıyız. Yasa ve tasarıların hazırlanması için bu gereklidir" diyen Siber, bu komisyon için çalışma başlattıklarını ve önümüzdeki hafta ilk toplantının yapılacağını kaydetti.

Yasaların böylece hızlı bir şekilde geçirileceğine inanç belirten Siber, Siyasi irade dışında yasaların hızlı bir şekilde hazırlanması için çalışacaklarını söyledi.

Konuşmaların ardından genel kurulun gündemine devam edildi. Genel kurul, tüzüklerin onaylanması, adayların belirlenmesi, faaliyet raporunun genel kurula sunumu, tartışılması ve oylaması, mali raporun oylanması, adayların genel kurula hitabı ve seçim ile dilek ve temenniler ile tamamlanacak.

Editör: TE Bilisim