Yargıtay’ın Şubat 2017’de vermiş olduğu Mandamus Emirnamesi ile, kamu hekimlerinin ikinci iş yapmaları konusu kesin ve net bir şekilde karara bağlanmış idi. Ancak, kararı içine sindiremeyen kesimlerin, bu illegal durumu legalleştirme kaygısı ile her yola başvurmaları, her fırsatı değerlendirmeye çalıştıkları da gözlerden kaçmamaktadır.

Kamu hekimlerinin illegal işlettikleri özel kliniklerin kamulaştırılması ile ilgili merdiven altlarında KTTB Başkanı tarafından hazırlanan ‘’Hilkat Garibesi’’ olan tüzüğün, geçen ay birliğimiz tarafından ortaya çıkarılıp kamuoyu ile paylaşılması, başta Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB) ve Tıp-İş’in eylemlerinin gerçek yüzlerini gözler önüne sermişti.

Konu ile ilgili olarak, ekte 15 Mayıs 2017 tarihli KTTB başkanına gönderdiğimiz yazılı sorularımıza ise halen cevap verilmemiştir. KTTB Yasası’na aykırı olarak yürütülmüş, üyelerinden gizlenmiş, yönetim kurulu üyesi tarafından bile şerh konulmuş bir tüzük çalışmasının hemen akabinde, KTTB yönetim kurulu tarafından, yeni bir tüzük çalışmasının yapılarak Sağlık Bakanlığı’na gönderildiğini öğrenmiş bulunmaktayız.

KTTB Başkanı Dr. Kenan Arifoğlu’nun önderliğinde, KTTB yasası’na aykırı olarak hazırlanan, yine tek hedefi kamu hekimlerinin ikinci iş yapmalarının önünü açmak olan bu tüzük çalışmasının da Kıbrıs Türk Serbest Çalışan Hekimler Birliği Yönetim Kurulu olarak takipçisi olacağız.

 KKTC’deki kamu-özel, tüm hekimlerin çatı kurumu olmayı unutmuş bir KTTB ile karşı karşıyayız. Kendisinin oraya seçilmesini sağlayan Tıp-İş’in sözcüsü gibi davranarak adeta vefa borcunu ödeyen bir KTTB başkanının, yaptığı açıklamaları, faaliyetleri ve duruş şekli ile meşruluğu tartışılır hale gelmiştir. Dolayısıyla, Kıbrıs Türk Serbest Çalışan Hekimler Birliği Yönetim Kurulu olarak, KTTB başkanı Sayın Dr. Kenan Arifoğlu’na, en birleştirici hareketinin istifa etmek olacağını hatırlatırız. Diğer taraftan, Sayın Dr. Arifoğlu’na tüm kamuoyu önünde, aşağıdaki sorularımızı iletiriz:

1-KTTB Yönetim Kurulu’na yazılı olarak 15 Mayıs 2017 tarihinde ilettiğimiz sorularımıza ne zaman cevap vereceksiniz (Ek:1)?

2-Geçtiğimiz günlerde, Sağlık Bakanlığı’na, kamu hekimlerinin ikinci iş yapmalarının önünü açacak 2. bir tüzük çalışması ilettiniz mi? 3. tüzük çalışması yoldamı?Bu tüzük çalışmalarının halk neresindedir ?

3-Yapmakta olduğunuz tüzük çalışmalarını, KTTB yasasının hangi maddesi uyarınca yapıyorsunuz?

4-Kendinizin de ikinci iş yapıyor olması, KTTB adına yürüttüğünüz faaliyetleri yönlendirmekte midir?

5-Göreve geldikten sonra kendi kliniklerinde,özel hastanelerde ve üniversite hastanelerinde çalışan hekimler ve dişhekimleri ile ilgili herhangi bir çalışma yaptınız mı?

6-Kamu hekimlerinin ikinci iş yapmalarının Mandamus Emri ile tamamen ortadan kaldırılmasıyla ilgili olarak, kararın uygulanmasına son 1.5 ay kala üyelerinizi tatmin edici net bir açıklama yapacak mısınız? ,

Yukarıdaki sorularımıza 19 Haziran 2017 Pazartesi tarihine kadar cevap verilmediği takdirde KTTB Başkanı Sayın Dr. Kenan Arifoğlu ile ilgili olarak, gerek KTTB yasaları ve gerekse ikinci iş yasağı çerçevesinde gerekli tüm resmi ve hukuki girişimlerde bulunacağımızı siz basın mensupları aracılığı ile tüm kamuoyu ile paylaşırız.

Ek:1 KTTB yönetim kuruluna cevaplaması için KTSÇHB yönetim kurulu tarafından verilen dilekçe. Saygılarımızla

Dr. Remzi GARDİYANOĞLU

K.T. Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı

Editör: TE Bilisim