Bu yıl başında kazandırılan endosonografi cihazı,  KKTC’de ilk ve tek cihaz olarak hizmet vermeye  başladı. Endoskop ucuna ultrasound yerleştirilmiş bu cihaz ile  sindirim sisteminde özellikle  pankreas çevresi ile  safra keselerindeki  tanınması güç, hekimleri zora sokan hastalıkların tanınması sağlandı.

Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu bugün Gazimağusa Devlet Hastanesi’ni ziyaret ederek, personel ve yataklı tedavi gören hastalarla bayramlaştı, lokum ikram etti.

Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu ayrıca Gazimağsua Devlet Hastanesi hekimlerinden Dr. Mustafa Kalfaoğlu’ndan Genel Cerrahi Servisi’nin hizmetleri hakkında   bilgi aldı.

Sağlık Bakanı  Sucuoğlu, hastanedeki ısıtma ve soğutma sistemlerinin 8,5 aydır arızalı olduğuna işaret ederek, göreve gelir gelmez 10 gün sonra hastaneyi ziyaret ettiğini ve ardından  ısıtma ve soğutma sistemlerinin arızasının giderilmesi için ihaleye çıktıklarını kaydetti.

Sucuoğlu, sistemin bayram haftası içerisinde tamamen çalışır duruma geleceğini vurgulayarak, hastaların artık 40-50 derece sıcaklıklarda terlemeyeceklerini kaydetti.

Gazimağusa Devlet Hastanesi’nde de diğer hastanelerde olduğu gibi doktor ve hemşire sıkıntısı yaşandığını ifade eden Sucuoğlu, ancak altyapı eksikliklerinin tamamlanmasıyla  verilen hizmetin kalitesinin artırılabileceğine işaret etti.

KALFAOĞLU

Dr. Mustafa  Kalfaoğlu, ameliyathanede Genel Cerrahi Servisi ile ilgili bilgi verirken,  yeni binasına 2007 yılında taşınan Gazimağusa Devlet Hastanesi’nin yapılan yatırımlarla  bugünkü güçlü ve çağdaş yapısına kavulturulduğunu kaydetti.

Kalfaoğlu, eski binada 2 ameliyathane ile hizmet verirken bugün  4 ameliyathanenin dahi yetersiz kaldığını kaydetti.

GÜNDE 600 HASTA

Kalfaoğlu, randevu sistemi ile çalışan polikliniklerde 400 hastaya hizmet verildiğini, acil servise ise günde 200 hastanın başvurduğunu belirtti.

Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ne;  yoğun bakım gerektiren hastalar ve  Gazimağusa’da  eksik branş doktoruna ihtiyaç duyulan hastalıklar dışında  sevk yapılmadığını,  cerrahi branşlarda ise Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Devlet  Hastanesi’nden  cerrahi endoskopi ünitesine yılda 100 hasta sevk edildiğini anlattı.

ERCP YAPILAN TEK MERKEZ

Endosonografi cihazı ile ilgili bilgi veren Kalfaoğlu,  endoskopi ünitesinin en  önemli özelliğinin  ise 2006 yılındna itibaren  safra kanalı hastalıklarına  müdahale işleminin  (ERCP) yapıldığı tek merkez olması olduğunu söyledi.

Kalfaoğlu,  ERCP işlemi ile  özellikle safra kanalını tıkayan hastalıklarda (taş, tümör), ameliyatsız  endoskopik çözüm  üretilmesinin sağlandığını belirtti.

Endoskopi Merkezi’nde bugüne kadar  1350 hastaya  bu işlemi başarıyla gerçekleştirdiklerini kaydeden Kalfaoğlu, mortalitesi 0 olan merkezde  komplikasyon oranlarının  dünya standartlarında olduğunun altını çizdi.

13 MİLYON TL TASARRUF SAĞLANDI

2006 yılı öncesinde  bu hastların tümünün  ya “simsarlar” tarafından Güney Kıbrıs’a götrülüp komisyon karşılığı işlem yaptırıldığını ya da Türkiye’ye sevk edildiğini ifade eden  Kalfaoğlu, bunun hasta başına ortalama  maliyetinin 10 bin TL olduğunu, işlemin Gazimağusa Devlet Hastanesi’nde yapılmaya başlanmasıyla birlikte bugüne kadar  13 milyon TL tasarruf sağlandığını kaydetti.

Kalfaoğlu, Gazimağusa Devlet Hastanesi endoskopi ünitesinin Türkiye’de  az sayıda hastanede bulunan donanıma sahip olduğunu vurguladı.

Gazimağusa Devlet Hastanesi’ndeki Endoskopi Merkezi’nin,  ağızdan anüse kadar  tüm sindirim sitemini görüntüleyebilecek kapasitede dünyadaki 3-5 merkezden biri haline getirildiğine işarte eden Kalfaoğlu, bu yıl başında kazandırılan endosonografi cihazının,  KKTC’de ilk ve tek cihaz olarak hizmet vermeye  başladığını anlattı.

Endoskop ucuna ultrasound yerleştirilmiş bu cihaz ile,  sindirim sisteminde özellikle  pankreas çevresi ile  safra keselerindeki  tanınması güç, hekimleri zora sokan hastalıkların tanınmasının sağlandığı  bilgisini de paylaştı.

Kalfaoğlu, kapsül endoskopi cihazının da  kısa sürede merkeze kazandırılacağını ifade etti.

Hastanenin genel cerrahi bölümünde bir çok ameliyatın laparoskopik yöntemle yapılamkta olduğunu vurgulayan Kalfaoğlu, “advance laparoskopinin yoğun olarak uygulandığı  KKTC’deki tek merkez  olduklarını ve yılda 350 civarında laparoskopik ameliyat yapıldığını kaydetti.

KARACİĞER NAKLİ YAPABİLECEK EKİP VAR

Kalfaoğlu,  Genel Cerrahi olarak nefroloji uzmanı atanması halinde  böbrek nakilleri ve yoğun bakım kurulması halinde  karaciğer nakli yapabilecek bilgi ve beceriye sahip ekip bulunduğunu vurguldı.

Klafaoğlu, Bakan Sucuoğlu’ndan  ilk etapta böbrek nakilleri için  hastanenin  önünü açması talebinde bulundu.

Kalfaoğlu,” Karaciğer naklini de KKTC’de  başlatmak için bizlere gereken desteğin sağlanmasını bekliyoruz” dedi.

Kalfaoğlu, hastanenin mevcut 160 yatak kapasitesinin artık yeterli olmadığını, kapasitenin artırılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilisim