Mecliste konuşan Çavuşoğlu, “Yarın da Güzelyurt’a suyu vereceğiz” diyerek, Karpaz’daki çalışmaların sürdüğünü ; Lefkoşa ile ilgili görüşmelerin de devam ettiğini belirtti.

HAMZAOĞULLARI

Meclis Genel Kurulu’nda SÜTEK (Değişiklik) Yasa Tasarısı görüşülürken söz alan CTP İskele milletvekili Biray Hamzaoğulları, 2010’lu yıllarda küçükbaş hayvancının daha mutlu olduğunu söyleyerek, “Herkes çıkar burada değirmi değirmi konuşur o yıllardaki kıstas neydi, sorun nedir, kim kime al ver yaptı da durum bu noktaya geldi ?” diye sordu.

“Bu sistem yanlıştır” diyen Hamzaoğulları, küçükbaş hayvanın yem ihtiyacını sordu “Hep süte hep süte verirseniz küçükbaş hayvancı bir yere varamaz. 30 milyon destek verirsiniz. 18 milyonu 50 kişi alır. Zengine çalışılır…” şeklinde konuştu.

Hamzaoğulları, “Bu sıkıntıları iyi irdelemeniz gerekir. İddia ediyorum ki çalıştaya çok az çoban kişi geldi. Bilir kişilerle yapıldı. KKTC gerçekleriyle bağlantılı yapılmasını isterdim. Katılamadım. Katılamadığım için de pişmanım. Süte zam yapılması veya sütte indirim yapılmasıyla hiçbir yere varılamaz” dedi.

Hamzaoğulları, Kıbrıs Türk Süt Endüstrisi Kurumu yasasında değişikliğe red oyu vereceğini söyledi.

ŞAHALİ

CTP milletvekili Erkut Şahali, süt sektörü için lokomotif bir kuruluş olan SÜTEK’ in yasasının küçük bir değişiklik içerdiğini belirterek, sektörün içinde bulunduğu durum dikkate alındığında bu kurumun daha dinamik çalışması için değişikliğin yerinde olduğunu belirtti.

Sektördeki sorunların giderilmesi için bunun tek başına yeterli olmadığını belirten Şahali, sektörün yeniden yapılandırılmasının esas olduğunu kaydetti.

Süt sektörünün üretim ve imalat bacağı ile ülkeye sağladığı istihdam katkısının yadsınamaz olduğunu belirten Şahali, sektörde planlı dahi olsa küçültülmeye gidilmesinin istihdamı önemli ölçüde etkileyeceğini vurguladı.

Şahali, ithal ürünlerin piyasadaki hakimiyeti dikkate alındığında, iç tüketimde tüketicinin damak zevkindeki değişime neden olacağını, bunun da yerli ürünün daha da gerileme tehlikesi ile karşı karşıya kalacağını söyledi.

Şahali, Tarım Bakanlığı döneminde SÜTEK’te yeniden yapılandırma konusundaki çalışmalara işaret etti.

Şahali,SÜTEK’in dinamik bir yönetim kurulu tarafından yönetilecek olmasının sevindirici olduğunu söylerken, atanacak kişilerin sektörle ticari ilişki içinde olmaması konusunda dikkatli olunmasını istedi.

ÇAVUŞOĞLU

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, iki kelime değişiklik yaptıklarını ifade ederek, tarım ve hayvancılık konusunda birçok konuşma yapıldığını söyledi.

“SU DİKMEN’E ULAŞTI. MAĞUSA’YA YOL ALDI. YARIN DA GÜZELYURT’A …”

Çavuşoğlu, su meselesinin bir aşamaya geldiğini kaydederek, “Meclis açıldığında konuşmaya fırsat bulsaydım suyun Dikmen deposuna ulaştığını müjdeleyecektim. Su şu an Mağusa eski hattında yol aldı.

Mağusa’ya sanırım akşama ulaşacak. Yarın da Güzelyurt’a suyu vereceğiz. Karpaz’daki çalışmalar hızlı şekilde sürüyor. Lefkoşa ile ilgili görüşmeler sürüyor. 30 Haziran’da belediye meclisini toplayacaklarını duyuyorum. Onlara da suyu Dikmen’den vereceğiz” şeklinde konuştu.

Çavuşoğlu, süreçteki bütün paydaşlara teşekkürü bir borç bildiklerini, Türkiye’ye, TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkürlerini sunduklarını iletti.

Balyanın ülkede 100 TL olduğunun söylendiğini ifade eden Çavuşoğlu, 15 bin ton balya ihalesine çıkıldığını, ihale fiyatları ve ülkedeki balya fiyatları konusunda alınması gereken tedbirler olduğunu söyledi.

Süt çalıştayında, verim alınmaması noktasında herkesten fikir istendiğini, ancak bu çalıştaya sadece TDP’nin katıldığını ifade eden Çavuşoğlu, hayvan sayısının 67 bin olduğunu, bunun teyidini isteyeceklerini kaydetti.

Ülkede hak edişin olduğunu, ancak hak edişi alıp almama kararının tamamen imalatçıya ait olduğunu belirten Çavuşoğlu, yeni imalatçıya izin verilmesinin imalatçı tarafından engellendiğini kaydetti.

Ülkede teminatsız hak ediş veya süt alımının mümkün olmadığını vurgulayan Çavuşoğlu, ancak hiçbir imalatçının kendilerine teminat vermek istemediğini söyledi.

Bakan Çavuşoğlu, kendilerinin belirlediği süt fiyatını imalatçının kabul etmediğini, imalatçının istediği fiyatı ise üreticinin kabul etmediğini söyleyerek, böyle bir kısır döngünün içinde bulunulduğuna işaret etti.

Hükümetin süt konusunda kalıcı çözümü üreteceğini, buradaki tartışmaların da bunun için bir fırsat olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, işletmelerin kategorilere ayrılacağını söyledi.

Herkesin tarımı çok önemsediğini görmenin ve herkesin tarım için söylenecek sözü olmasının kendisi için önemli olduğuna işaret eden Çavuşoğlu, ancak söylemlerin hiç birinin popülizm içermemesi gerektiğini belirtti.

Çavuşoğlu, tarımda geçmişte uygulanan tedbirlere değinerek, bunun devam edeceğini ekledi.

Bakan Çavuşoğlu, hem sütü hem de TÜK’ü, birliklere yasa ile devretmeye hazır olduğunu belirtti.

Konuşmaların ardından, Kıbrıs Türk Süt Endüstrisi Kurumu (Değişiklik) Yasa Tasarısı oy çokluğuyla kabul edildi.
Editör: TE Bilisim