Toparlanıyoruz Hareketi Başkanı Serkan Mesutoğlu, su konusundaki taslak uluslararası anlaşmanın içeriğinin, sağlıklı bir şekilde tartışılmasını sağlayacak bir örgütlenmeye ihtiyaç olduğunu belirtti.

Mesutoğlu, yazılı açıklamasında, anlaşma içeriğinden hangi nedenlerle rahatsız olunduğunu gerekçelerle tartışmak gerektiğini vurguladı.

“Suyun hangi zirai alanlarda kullanılacağına Türkiye Cumhuriyeti ile ortaklaşa karar verileceği” maddesinden rahatsızlık duyduğunu belirten Mesutoğlu, “Kendi ülkemde kullanacağım bir suyun yaşadığım ülkenin hangi zirai alanına, ne kadar verileceğine birlikte yaşadığım insanların ve temsil yetkisi verdiğim yönetenlerin karar vermesini isterim. Bu konudaki karar mekanizmasının başka bir ülke ile paylaşılmasını istemiyorum” ifadelerini kullandı.

Mesutoğlu, su anlaşmasının basında ve sosyal medyada paylaşılmasıyla yapılan yorumlarda hayal kırıklığının yansıtıldığını ancak rahatsızlıkla ilgili mantıksal gerekçe görmediğini kaydetti.

Su anlaşmasıyla ilgili taslak metnin ortaya çıktığını belirten Mesutoğlu, sıranın taslak metnin içerisindeki düzenlemelerle ilgili lehte ve aleyhte düşüncelerin gerekçeli olarak beyan edilmesine geldiğini belirtti.

Mesutoğlu, aksi takdirde, konuyla ilgili sağlıklı bir duruş göstermenin pek mümkün olamayacağını kaydetti.

Mesutoğlu açıklamasına şöyle devam etti:

“Hangi maddeden, neden rahatsızız ve aslında yerinde nasıl bir düzenleme olsaydı tatmin olacaktık? Bu soruların cevabını vererek birbirimizi daha iyi anlayabileceğimize inanıyorum. Örneğin paylaşılan taslak anlaşma madde 7’de suyun yönetiminin idarede (KKTC Su İşleri Dairesi) olduğu anlaşılmaktadır. Aynı madde içerisinde temin edilen suyun kullanılacağı zirai alanların ne olacağına Türkiye Cumhuriyeti ile ortaklaşa karar verileceği yazmaktadır. İşte ben bu maddeden rahatsız olurum. Neden? Çünkü kendi ülkemde kullanacağım bir suyun yaşadığım ülkenin hangi zirai alanına, ne kadar verileceğine birlikte yaşadığım insanların ve temsil yetkisi verdiğim yönetenlerin karar vermesini isterim. Bu konudaki karar mekanizmasının başka bir ülke ile paylaşılmasını istemiyorum.”

Anlaşma içerisinde rahatsızlık veren bu gibi örneklerin çoğaltılabileceğini belirten Toparlanıyoruz Hareketi Başkanı Mesutoğlu, “İşte bu örneklerin ne olduğunu, neden bizi rahatsız ettiğini ve nasıl olmasını istediğimizi tartışabilecek bir örgütlenmeye ihtiyacımız olduğu düşüncesindeyim” ifadelerine yer verdi. 
Editör: TE Bilisim