Koopbank Yönetim Kurulu Başkanı Üstün Turan ve Genel Müdürü Gülhan Alp, Koop Süt yönetiminin kooperatiflere devredilmesi konusunda Lefkoşa Merit Otel’de bir basın toplantısı düzenlediler.


“Hep öğündüğümüz kooperatif kültürümüz, Koop Süt’ün, yeniden yapılanmasına imkan sağlayacaktır”

Üstün Turan “Hep öğündüğümüz kooperatif kültürümüz, Koop Süt’ün yeniden yapılanmasına imkan sağlayacaktır.”
Koopbank Yönetim Kurulu Başkanı Üstün Turan, Koop Süt Yönetimi’nin kooperatiflere devredilerek, özüne döndürülmesi amacıyla bir proje hazırladıklarını Haziran 2012’de kamuoyu ile paylaştıklarını, yaklaşık 7 ay kadar bir süre sonra projelerinin gerçekleşmesinin mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, “Koop Süt’te zaman zaman mali sıkıntılar yaşanırken, bazı kişilerin “Neden, Koopbank gibi güçlü bir yapı, Koop Süt’e destek olmuyor? Neden maaşlarını ödemiyor?” diye düşündüğünü biliyoruz.

Biz banka olarak, 2001 yılında çıkarılan yeni Bankacılık Yasası hükümleri kapsamında finans sektörü dışındaki sektörlerden çekildik ve faaliyet alanımız dışındaki birimlerimizi kooperatif şirketleri olarak %100 iştirakimiz olarak konumlandırdık. Bu şirketlerden birisi de Koop Süt Ltd.’ti. Yeni Bankacılık Yasası ve denetim otoriteleri bankaların yetki, görev ve sorumlulukları dışında kaynak aktarımına önemli sınırlamalar getirmişti. Bu sınırlamalar ise Koop Süt’e, Banka’nın müşterisi olan diğer özel ve tüzel kişilere vermiş olduğu finansal destek dışında başkaca destek vermesini imkansız kılıyordu. Yasal sınırlar içerisinde, Koopbank, Koop Süt’e yeterli miktarda sermaye koymuş, her türlü kredi desteğinde de bulunmuştur. Ancak, “Kısa süreli oksijen verme” olarak tanımlayabileceğim bu tarz desteklerle, Koop Süt’ün yaşatılması, sürdürülebilir ekonomik yapıya kavuşturulması mümkün değildi.

Bu nedenle, Kıbrıs Türk Halkı’nın öz varlıklarından biri olan Koop Süt’ün, içinde bulunduğu mali sıkıntıları aşması için kaynak yaratılması ve Koop Süt’ün özüne döndürülmesi amacıyla, KKTC’de kayıtlı kooperatif şirketlerine hisse satışı yapılması ve Koop Süt yönetiminin, kooperatiflere devredilmesi kararı alınmış ve uygulamaya koyulmuştur.” dedi.


Koopbank’ın güçlü tabanı ve yapısı sayesinde, geçmiş dönemlerde yaşanan küresel ve bölgesel ekonomik ve mali krizlerle mücadele edebildiğine dikkat çeken Turan, bu başarının kaynağında, doğru yönetim, geçmişten, günümüze taşınan dayanışma ve kooperatif kültürü ile halkımızın Koopbank’a olan sarsılmaz güveni olduğuna vurgu yaptı ve “hep öğündüğümüz kooperatif kültürümüz, Koop Süt’ün , yeniden yapılanmasına ve geçmişten gelen misyonuyla ülke ekonomisinde katma değer yaratmaya güçlenerek devam etmesine imkan sağlayacaktır.” dedi.

“Koopbank, bu toplumun içinden çıkmış ve her zaman toplumsal çıkarları önde tutmuş bir bankadır”

Basın toplantısında, bir konuşma yapan Koopbank Genel Müdürü Gülhan Alp, Koopbank’ın, bu toplumun içinden çıkmış ve her zaman toplumsal çıkarları önde tutmuş bir banka olduğunu belirterek, Koop Süt’ün özüne döndürülmesi amacıyla Koop Süt yönetiminin kooperatiflere devredilmesi projesinin de tamamen toplumsal çıkarlar gözetilerek banka tarafından hazırlandığını söyledi.

Kıbrıs'ta kooperatifçiliğin oldukça eski bir geçmişi olduğunu, Kooperatifler Yasası’nın 1914 yılında çıkarılmasına rağmen, ilk kooperatiflerin 1909 yılında kurulduğunu belirten Alp, Kıbrıs Türk Kooperatifçiliğinin gerçek anlamda ikinci yüzyılını yaşadığını ifade etti. 1938 yılında kooperatiflerin ihtiyaç fazlası fonlarını, mevduat olarak kabul etmek ve ihtiyacı olan kooperatiflere kredi olarak kullandırmak amacıyla Merkezi Kooperatif Bankası kurulduğunu, Kıbrıs'ın bağımsızlığını kazanmasından sonra, Türk kooperatiflerine hizmet vermek üzere, Kıbrıs Türk Kooperatif Merkez Bankasının 9 Eylül 1959 tarihinde, 196 Türk kooperatifinin katılıyla tescil edildiğini söyleyen Gülhan Alp, “Sözün özü, Koopbank tam 54 yıl önce, büyük bir taban hareketi olarak güçlü bir başlangıç yapmıştır.” dedi.

“Koop Süt’ün korunması bizim tarihe karşı bir sorumluluğumuzdu”

Koopbank’ı özel ve ayrıcalıklı kılan unsurların, Koop Süt konusunda da kendilerine, toplumsal çıkarlar doğrultusunda, apayrı bir sorumluluk yüklediğinin altını çizen Alp, 2006 yılından itibaren %100 Koopbank iştiraki olarak konumlandırılan Koop Süt’ün, varlığını bağımsız bir şirket olarak, kendi bağımsız bütçesi ile çalışanlarının maaşını karşılayan özel bir şirket olarak sürdürdüğünü söyledi.

Bu dönemde, ciddi bir rekabetle karşı karşıya kalan Koop Süt’ün, rekabet koşullarına uygun yapısal dönüşümü ve ekonominin genel kurallarıyla uyumlu işleyişi sağlayamaması nedenleriyle mali sorunları arttığını ve zararının kendi kaynakları ile telafi edilemez bir boyuta ulaştığını belirten Gülhan Alp, “Kıbrıs Türk Halkının öz varlıklarından olan Koop Süt’ün korunması elzemdi ve bu bizim tarihe karşı bir sorumluluğumuzdu. Bu nedenle, Koop Süt’ün özüne döndürülmesi amacıyla, KKTC’de kayıtlı kooperatif şirketlerine hisse satışı yapılması ve Koop-Süt Yönetimi’nin kooperatiflere devredilmesi projesi hazırlanmıştır.

19 Nisan 2012 tarihinde, Koop Süt Ltd. Ana Sözleşmesi tadil edilmiş ve bu tadilatla, şirkete ait hisse sermayesi artırılarak, ülkemizde kayıtlı ve faal olan kooperatif şirketlere hisse arzı ile satışına imkan sağlanmıştır. 4 Temmuz 2012 tarihinde yapılan Genel Kurul Toplantısı’nda da, hisse devrini kolaylaştıracak şekilde Ana Sözleşme ikinci kez tadil edilmiştir. Bu tadilatla, kooperatiflere, kıymeti 100.000 TL olarak belirlenen hisselerden üç yerine en az bir adet alarak Yönetim Kurulu’na seçilme ve oy hakkına sahip olabilmelerinin yolu açılmıştır. Bu süreçten sonra, atılması gereken adım kooperatiflerimizin bilgilendirilmesiydi. Bu amaçla, 8 Haziran’da Gazimağusa’da, 15 Haziran’da Lefkoşa’da kooperatif şirketlerimizin geniş katılımı ile bilgilendirme toplantıları yaptık. Bu toplantılar, Koop Süt’ün hisse satışında talebi belirlemede önemli rol oynamıştır.” dedi.




“Kıbrıs Türk kooperatifçilik hareketinin ikinci yüzyılının en önemli projesi gerçekleşti”
Koop Süt yönetiminin kooperatiflere devredilmesini, Kıbrıs Türk kooperatifçilik hareketinin ikinci yüzyılının en önemli projesi olarak değerlendirdiklerini vurgulayan Alp, “”Koop Süt hisselerini Çayönü Kalkınma Koop. Ltd., Dikmen Kalkınma Koop. Ltd., Doğancı Koop Kredi Şti., Hayvancılık Koop. Ltd., Kanlıköy Koop. Kredi Şti., K.T. Esnaf ve Zanaatkarlar Odası Koop. Ltd., K.T. Koop. Memurları Tasarruf Koop. Ltd., K.T. Öğretmenler Koop. Ltd., Lefkoşa İktisat Koop. Ltd., Limasol Türk Koop. Bankası Ltd., Yeni Lefke Koop. Kredi Şti., Yeni Mormenekşe Kalkınma Koop. Şti. ve Yeni Vadili Koop. Kredi Şti. almışlardır. 12 Ocak’ta yapılan Genel Kurul Toplantısı’nda, hissedarlar arasından 6 üye seçilmiş olup, Koopbank’ın ise 7’nci üye olarak temsil konumunda bir üyeliği vardır. Temsiliyetin altını önemle çizmek isterim, çünkü artık Koop Süt’ün yönetimi tamamıyle kooperatiflerimize devredilmiştir.” dedi.

“Halkımıza söz verdik ve tuttuk”
Sözlerine “Biz halkımıza bir söz verdik ve tuttuk. Projemizi başarıyla gerçekleştirdik. Kooperatiflerin, piyasa ekonomisinde özel sektöre alternatif görülmesi bir dünya gerçeği ve bu nedenle, Birleşmiş Milletler 2012 yılını “Kooperatifler Yılı” olarak seçti. Bundan sonrasında, Koop Süt., bu dünya gerçeğinin farkında olan gerçek sahipleri tarafından yönetilecektir. Hayvancılar, süt üreticileri hem kendi çıkarlarını, hem de Koop Süt’üi koruyacaklardır. Kooperatifçiliğin temel ilkelerinden olan bağımsızlık ve özerklik ortamında şirketlerini başarı ile yöneteceklerdir. Bu proje sayesinde, Koop Süt’ün varlığı korunmuş ve geleceğe Kıbrıs Türkü’nün öz varlığı olarak taşınması için gerçek bir zemin hazırlanmıştır.” dedi.


Editör: TE Bilisim